Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Aktualnosti

Mlade policajke na virovitičkim ulicama

  Marija Lovrenc/Večernji list           14.05.2009.         21852 pogleda
Mlade policajke na virovitičkim ulicama

VIROVITICA -  U vrijeme kada se na policiju puca kao da je riječ o kartonskim metama, one su odlučile ostaviti mirne karijere budućih teta u vrtiću i  menandžerica, obući plavu uniformu i teške cipele, te svakodnevno ustajati u 5.30 sati kako bi za godinu dana posebne obuke i učenja postale policajkama. Zatvorenih očiju rastaviti bilo koje oružje i lijepom riječju riješiti nesporazume sa svima s druge strane zakona nešto je, naime, o čemu sanjaju već godinama, a nas je zanimalo - zašto?

One su Kristina Čizmić (19), Adrijana Poljanac (20), Đurđica Komar (21), Tanja Martinović (19) te Suzana Salopek (20) i čine ovu generaciju od 14 budućih policajaca koji su trenutno na četveromjesečnoj praksi u Policijskoj postaji u Virovitici.  - Prolazimo kroz sve situacije na terenu, uvijek je sa mnom moj mentor te još jedan kolega ako je riječ o ozbiljnijem slučaju. A što smo dosad prošle i doživjele, dovoljno je reći samo da nam Virovitica i okolica, otkad nosimo uniformu, izgleda drugačije - kaže kaže Suzana Salopek iz Bačevca, koja kao i ostali kroz temeljnu policiju prolazi sve situacije u kojima je neophodna policijska intervencija.  - Moraš biti hrabar, komunikativan i znati se postaviti, a mi i jesmo takve. Treninzi su naporni, kada smo u Akademiji, ponekad, jer je svjetla gase već u 22 sata, učimo i u zahodu, ako ima mjesta. Želimo biti policajke i zato ćemo dati sve od sebe - ističe Adrijana Poljanac iz Virovitice.

Mlade buduće policajke ističu da u akademiji uče puno, od psihologije i pravnih predmeta do većini omiljene balistike. U kolegama su kažu, pronašle veliku potporu, a u mentorima i načelniku Zlatku Barčanu zaštitu i pomoć. One same imaju i svoju viziju zakona i reda. - Bojim se da zakon danas više štiti kriminalce negoli one koji zakon provode, zato će brže rješavanje slučajeva te drugačiji pristup određenim problemima biti zadatak za budućnost - smatra Tanja Martinović iz Suhopolja.

 

Kristina Čizmić i Durđica Komar smatraju da, kada to situacija dopušta, uvijek treba upotrijebiti  mirniji pristup u rješavanju problema.  - Više koristi ako samo upozorimo osobu, negoli odmah počnemo govor o kaznama i  novčanim iznosima. A sila? Iako smo djevojke, ne bojimo se tuča i udaraca, učimo i vježbamo se i za to, no uistinu, silu bi trebalo upotrijebiti samo u krajnjoj nuždi - kažu djevojke od kojih većina kasnije planira upisati studij kriminalistike. Sve su završile četverogodišnju srednju školu.   

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tomislav
16.5.2009. 8:22
Ne znam kako zakoni nazivaju zenu policajca ali policajka djeluje za mene pezorativno, previse neformalno, mozda vise kao policajceva zena ili supruga ali takodjer neformalno.
Ja bih se mozda zadrzao na izrazu policajac i za zenu ili djevojku policajca.
Za globalni jezik nema problema jer i muskarac i zena policajac nazivaju se police officer a policeman ili policewoman je vise neformalno.
Danica
15.5.2009. 21:50
Kako stvari stoje u Hrvatskoj, imat ćete dosta posla. U krizi mnogi su tankih živaca i lako plane sukob! Hrabro naprijed, žene, kažu, mogu biti i hrabrije i strpljivije i snažnije, a sigurno izdržljivije negoi muškarci. I nedajte se kupiti, nikada i nikako! Puno uspjeha i dobrih intervencija vam želim, i dobro zdravlje prije svega! Kao žena i kao građanin lijepe naše na vašoj sam strani!
Katran
15.5.2009. 10:05
Blago nama
111111
14.5.2009. 22:59
cure, najjače ste. Samo tako nastavite.


Još iz kategorije Aktualnosti