Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Dolci

Mještani Dolaca pokazali Suhi potok u kojem nikada nema više od 10 centimetara vode i mjesto gdje Hrvatske vode planiraju graditi retenciju

  Mate Vukušić           15.04.2023.         5235 pogleda
Mještani Dolaca pokazali Suhi potok u kojem nikada nema više od 10 centimetara vode i mjesto gdje Hrvatske vode planiraju graditi retenciju

U Dolcima je i dalje veliki interes za rasvjetljavanje zbrke prouzročene neinformiranjem od strane odgovornih i mjerodavnih za slučaj oko namjere gradnje retencije i akumulacijskog jezera. Iz razgovora s mještanima se iščitava čak “namjerno neiformiranje”. Kronologija događanja od 2006. godine, od kada je zaživjela ideja o takvom projektu a pogotovo natječaj od 5.12.2021. na sportskim stranicama jednog dnevnog listra dijelom govore u prilog toj sumnji mještana.

Kažu kako su slušali sjednicu županijske skupštine u ožujku ove godine na kojoj je rečeno kako je županija u stalnoj komunikaciji s mještanima i mjesnim odborom Dolaca po pitanju Marijanca, da se dolazilo nekoliko puta? Istovremeno, u zapisniku sa sjednice iz prosinca lani, pročelnica konstatira da je lako moguće da mještani nisu “upoznati o tome, jasno nam je, jer to je nešto što je uvršteno 2006.godine i prošlo je jako puno vremena od tada”!

U iščekivanju do vremena kada će “Hrvatske vode uzeti na razmatranje predmetni projekt cijeneći naravno pritom sve iznesene zahtjeve i prijedloge vlasnika zemljišta, kao i rezultate preispitivanja tehničkih rješenja i stvarnih potreba na terenu”, biti će još ovakvih rasprava, javnih, nego kako drugačije, o ovome prevažnom pitanju za mještane Dolaca.

<<< Dossier Dolci

Prvo pitanje koje “isplivava” u ovom trenutku je što se to moglo promijeniti u stvarnim potrebama na terenu od prosinca 2021.godine kada je tajnim (kako to drugačije nazvati) natječajem u rečenim novinama najavljeno obilježavanje parcelacije zemljišta u svrhu pripreme za gradnju retencije. Vjerojatno baš ništa, ali treba se strpjeti do izvida stručnjaka iz Hrvatskih voda pa će sve biti bistrije.

Istina, teško je o ovom problemu govoriti ako niste bili na terenu. Bili smo tamo nakon kiše, u cipelama i patikama, nije bilo niti traga vodi, čak ni blatu. Ne znači to da ne može možda bit plavljeno ali je simptomatično u svakom slučaju. O ovome je već pisano ali mještani ističu da je to bitno – Suhi potok je nakon kiše imao jedva desetak centimetara vode. Ako i toliko. Čudan je podatak da je ta retencija potrebna kako ne bi plavilo u Orahovici i Zdencima a Orahovica ima retenciju?

Bit cijele priče da s mještanima nitko nije porazgovarao od 2006. godine pa sve do prije par mjeseci kada je trebalo ući u završnu fazu priprema za gradnju. Sigurni su da do svega ovoga ne bi došlo da im je to na vrijeme priopćeno te da bi se nekakav dogovor postigao na bilo koji način. Ali svakako nisu za to da im se njihova polja pretvore u “vodeni spremnik” jer nikad, ali baš nikad, ovo područje nije stradalo od poplava.

A prema svim geodetskim izmjerama, tvrde, od prve 1781. do danas ne prikazuje se nikakav vodotok, kanal, stajaća ili tekuća voda, a ne bilježe ih ni vojne topografske karte. Žalili su se i neće odustati do zadnje instance, kažu, i do europskog suda pravde ako treba.

Nadam se, na kraju, da će biti razumijevanja od strane Hrvatskih voda, pa i županije koja, kako kažu, samo tehnički provodi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, za rješavanje ovog neugodnog i nepotrebno zakompliciranog slučaja u ineteresu svih a pogotovo mještana Dolaca.

I da se mještane o njihovoj zemlji ubuduće neće obavještavati u minijaturnom oglasu na sportskim stranicama dnevnih novina.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Dolci