Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Rokovo

Mislite da smo na motocikl stavili baš sve? Varate se!

  Marija Lovrenc/Večernji list           11.08.2010.         5670 pogleda
Mislite da smo na motocikl stavili baš sve? Varate se!

Što to ima dva kotača, kožnu električarsku torbu staru 30 godina, kostur povezan lancima i lokotom, gumenu masku, svjetlo „mačje oko" i kožne kaubojske resice? Ako ste mislili da je riječ o kostimu za maskenbal, prevarili ste se. Sve su to dijelovi „Čeresla", 24 godine starog motocikla marke MZ, neobičnog projekta obitelji Rajković i njihovog prijatelja Mladena Đurnića zvanog Mleč iz Koprivnice na kojem rade već punih osam godina i koji im je, kažu, kao član obitelji.

- Kad stigne zima i noći postanu duge, Čereslo je ono što nas okuplja. Na njemu radimo danju, noću, kad god stignemo, a svaki je detalj poseban, baš kao i on sam. Svatko od nas doprinosi kako zna i može. Lijepi, buši, povezuje žice i ukrase, nabavlja materijal, svi su korisni jer nam on puno znači  - kaže nam 26. godišnji Jurica Rajković, koji je, kako se sam opisuje, pet dana u tjednu električar, a vikendom, biker. Čereslo zapravo znači nešto „grdo", loše, stara raga, no koprivničkim entuzijastima on je poticaj da svaki njegov dio ukrase na poseban način i različitim predmetima daju mu osobnost, na što su jako ponosni. Gdje god dođu, a tako je bilo i u Virovitici u vojarni i na defeleu ulicama grada njihov je motor prava atrakcija. Na 5. Moto susrteima Virovitici 2010. održanim u okiviru Rokova proglašen najglasnijim motorom susreta. - Moralo je umrijeti pet koza da dobijemo rogove. Umrle su prirodnom smrću, niti jedna nije stradala - smiješeći se priča Mladen Đurnić Mleč, koji ističe kako je on zadužen za sve sitnice koje vijore pri vožnji, a koje su lancima povezane oko ručki, inače dijelovima starog bicikla.

Ukrašen je i dijelovima ribičkog pribora, nakita, religijskim simbolima, naljepnicama. Na Čereslu je i dva kilograma plastike, 3 kilograma elektroda, kompjutorski ventilator i protupožarni aparat. - On nam zapravo jako koristi. Nikad ne znaš kad će se na cesti koja žica zapaliti. Ima auspuh od stare opel vectre, a koliko zapravo može ići, nismo uspjeli doznati. Ili izbije iskra ili nas zaustavi policija na cesti. Nije registriran. Zapravo, ne znamo bi li uopće prošao registraciju - dodaje Hrvoje Rajković zvani Hrco. Obitelj Rajković i Mladen Đurnić članovi su kluba Piston Riders u okviru kojeg sudjeluju na susretima bikera u cijeloj Hrvatskoj, pa i šire. Čereslom ne putuju, dovoze ga posebnim vozilom, isključivo ga koriste za kratke staze i pokazivanje.

- Mi smo vam kao ona ekipa u Mad Maxu, pomalo 'otkačeni', no nikad nasilni i divlji. Nama je motor simbol i ono što nas povezuje - kaže Jurica. Zadužen za detalje i dekoraciju, tata Marin Rajković zvani Rak ističe kako im je Čereslo motiv za nove ideje. - Možda izgleda kao da više ništa ne može stati na njega, ali budite uvjereni, mi ćemo naći način i predmete. Godinama radimo na njemu i ne ćemo sada odustati. Tek je počeo ličiti na sebe - slikovito zaključuje Marin zvani Rak

Čereslo, motocikl-projekt je svojevrstan ispit majstora električara i mehaničara, male grupe entuzijasta u Piston Ridersima, koji imaju i druge motocikle u svojim garažama, a kojima se služe za bržu i sigurniju vožnju. Staru MZ-ku iz 1976. drže kao kolekcionarski primjerak na kojemu svake godine mijenjaju sitnice i dodaju nove predmete.

- Svaki motorist veže se uz svoje vozilo, to je neizbježno. Vjerojatno je to zato jer ga poistovjećuje sa slobodom na cesti, onim adrenalinom koji osjeća dok vozi. A kad mu date poseban izgled i kad je on vaša poruka drugima, jednostavno nema cijenu - poručuju vrijedni koprivnički bikeri koji kažu da im je Čereslo najvrjedniji primjerak.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Rokovo