Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Dossier: Čađavica

Mirko Rončević, HDZ-ov načelnik Općine Čađavica osuđen jer je svoju općinu prelijepio bizarnim plakatima

  Drago Hedl/Telegram           18.11.2022.         5674 pogleda
Mirko Rončević, HDZ-ov načelnik Općine Čađavica osuđen jer je svoju općinu prelijepio bizarnim plakatima

HDZ-ov načelnik Općine Čađavica, Mirko Rončević, poznat po pritužbi u knjizi žalbe kako u jednoj lokalnoj gostionici nije bilo konjaka u osam sati izjutra, na Općinskom sudu u Virovitici, 10. listopada ove godine osuđen je za kazneno djelo klevete - piše Drago Hedl na portalu Telegram.  Sutkinja Marina Kovačević kaznila je Rončevića jer je oklevetao Žarka Lazića, mještanina Vraneševaca, naselja u Općini Čađavica, te ga novčano kaznila s 45 dnevnih iznosa od 322,20 kuna, odnosno ukupno 14.499 kuna. Rončević će, s obzirom na to da je presuda uvjetna, taj iznos morati platiti ukoliko ponovi kazneno djelo klevete u sljedećih godinu dana.

 

Zakucao plakat sa svojim sloganom

Presuda je nepravomoćna jer je raniju presudu, također osuđujuću, ukinuo Županijski sud u Rijeci. No sada, u ponovljenim suđenju, okončanom u listopadu ove godine, općinski načelnik Čađavice i šef lokalnog HDZ-a Mirko Rončević ponovno je proglašen krivim.

Priča je više nego zanimljiva i datira iz vremena kampanje za lokalne izbore 2017., kada se Rončević, koji funkciju općinskog načelnika obnaša još od 2011., natjecao za novi mandat. U žaru predizborne kapanje, Rončević je 19. svibnja 2017. ušao na posjed Žarka Lazića i na jedno od stabala zakucao plakat sa svojim likom i sloganom ”Dokazano najbolji”.

Kako je to učinio bez Lazićevog dopuštenja, on je uklonio plakat, što je rasrdilo Rončevića pa je hitro, e-porukom, sa svoje gmail adrese podnio prijavu Općinskom izbornom povjerenstvu. Ono je potom prijavu proslijedilo Županijskom izbornom povjerenstvu.

Napravio nove plakate i polijepio ih svuda

Rončević se u prijavi, navodeći Lazićevo ime, požalio kako je ”imenovani tijekom današnjeg dana [19. svibnja 2017.] u naselju Vraneševci uništavao plakate Hrvatske demokratske zajednice”.

Ali, Rončević tu nije stao. S obzirom na to da je snimio Lazića dok sa stabla na svom imanju uklanja HDZ-ov plakat, Rončević je hitro izradio i umnožio drugi plakat na kojem je veliki naslov ”Kultura” a ispod njega fotografije Lazića kako miče plakat s drveta i ostavlja ga na zemlji.

Potom je te plakate polijepio po okolnim selima Čađavici, Čađavačkom Lugu, Vraneševcima, Zvonimirovcu, Noskovcima, Bazijama i Šaševu (sve u Općini Čađavica).

A onda se u priču uključio i sin

Ali ni tu nije stao. Njegov sin Petar Rončević isti je sadržaj tog dana postavio na svoju Facebook stranicu, prikazujući Lazića kao vandala koji uništava HDZ-ove plakate.

Smatrajući se oklevetanim, Lazić je tužio obojicu. Petar Rončević, načelnikov sin, pravomoćno je osuđen 7. veljače 2019. na Županijskom sudu u Sisku, koji je potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Virovitici od 17. rujna 2018.

Rončević junior osuđen je na novčanu kaznu od 3792 kune, a morao je Laziću podmiriti i troškove kaznenog postupka u iznosu od 18.047 kuna. Sada, za isto kazneno djelo, osuđen je i općinski načelnik Čađavice, Mirko Rončević.

 

Sudjelovao u aferi s poticajima

Telegramova Ana Raić Knežević još u veljači ove godine, pozivajući se na USKOK-ovu istragu, pisala kako je bivši ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, Tomislav Tolušić kod tadašnjeg ministra gospodarstva Darka Horvata, intervenirao da se tvrtki Megamont iz Čađavice, u vlasništvu Petra Rončevića, sina općinskog načelnika, odobri i isplati 200.000 kuna poticaja, mada na to nije imao pravo.

Inače, kako je tada objavio Telegram, tvrtka Megamont, u vlasništvu Rončevića juniora, bila je jedan od važnijih dobavljača građevinskog materijala za Cestogradnju (koja je također temeljem Tolušićeve intervencije dobila potporu od 197.000 kuna), a koja je tijekom 2018. i 2019. radila na obiteljskoj kući Tomislava Tolušića u Virovitici.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Čađavica