Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Dossier Bolnica

Mirjana Peček: Virovtička bolnica nije prva po tome što ima dva ravnatelja već i po tome što u Upravi nema ni jednog liječnika specijalista

  Mirjana Peček           09.03.2020.         6333 pogleda
Mirjana Peček: Virovtička bolnica nije prva po tome što ima dva ravnatelja već i po tome što u Upravi nema ni jednog liječnika specijalista

Virovitička bolnica nije prva samo po tome što ima dva ravnatelja, jednog po pravomoćnoj presudi, drugog jer ga Upravno vijeće unatoč lošim financijskim rezultatima poslovanja ne želi razriješiti. Virovitička bolnica je prva i po tome što u Upravi bolnice nema niti jednog liječnika specijalista. Dakle članovi Uprave bolnice su diplomirani ekonomist, specijalizant kao zamjenik i dvije medicinske sestre od kojih je jedna pomoćnica ravnatelja za kvalitetu, a druga je glavna sestra bolnice. Tko u bolnici odlučuje o medicinskim pitanjima?

Poznata je činjenica da ja na svom računalu još uvijek nemam niti jedan bolnički program, dakle niti BIS, niti PIS, ali još uvijek se dobro služim internetom i znam pročitati završni račun, odnosno financijsko poslovanje bolnice koje se nalazi na web-u bolnice. U konačnici imam 18 godina rada u bolnici i to upravo u financijama. S obzirom da sam po pravomoćnoj presudi ravnateljica bolnice, jer moj radni odnos s bolnicom nije prestao iznijela bi svoje viđenje financijskog poslovanja za 2019.godinu i ukratko bih se osvrnula na izjavu gospodina Blaževića o mom povratku na posao.

Naime, što se tiče pravomoćne presude Županijsko suda, bolnica je nije ispoštovala u cjelosti. Ispoštovali su samo dio oko isplate zaostalih plaća, ali ne i dio oko povratka na radno mjesto s kojeg sam razriješena. Da se prisjetimo, bolnica je bez znanja i pristanka moje punomoćnice i mog osobno sistematizirala radno mjesto i na isto me prijavila bez mog potpisa. Osobno nemam potpisan nikakav ugovor s bolnicom osim onog ravnateljskog.

Nadalje ne slažem se niti s izjavom gospodina Dinka Blaževića da moj povratak na radno mjesto nije bio moguć. Bio je moguć i još uvijek je moguć. Naime, po mom razrješenju odmah sam podnijela tužbu protiv bolnice o čemu su bili obaviješteni i župan i Upravno vijeće bolnice. Dakle nisu mogli provesti takav natječaj jer je spor bio u tijeku.

Što se financijskog djela tiče moram priznati da se ne slažem u potpunosti s izjavom koju je nedugo dao gospodin Blažević kako on opravdava minus od 24.372.652,00 kn. Gospodin Blažević kaže kako se 9 mil. kuna pomoći od države, odnosno primljenih predujmova od HZZO-a trebalo knjižiti kao avans, a ne kao prihod proteklih godina. Međutim ne napominje da su dobiveni iznos morali pravdati ispostavljenim računima što dovodi do pitanja realizacije, drugim riječima da je bilo realizacije ne bi bilo gubitka od 9 mil. kuna.

Nadalje, spominje se trošak za MR knjižen u 2019. godini, a prihod je iskazan u 2018. godini. Realno sagledavši brojke, mišljenja sam da bolnica ne bi 2018. godinu završila s minusom od 5.693.258,00 kn, već s minusom od 13.693.258,00 kn, da nije bilo prihoda za MR u 2018. godini u iznosu od 8 milijuna kuna.

Napominje i  2,6 mil. kn troškova kojima su pravdali rashode u realizaciji projekta proknjižene u 2019.godini, a sredstva su isplaćena u 2020. godini. Međutim,moram napomenuti da nigdje u izjavi nisam vidjela da je spomenut porast plaća za 7.485.128,00 kn za 2019. godinu ali u bilješkama je. Slažem se u potpunosti da je na porast plaća utjecalo povećanje osnovice plaće, povećanje dodatka za posebne uvjete rada kao i povećanje dodataka za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi.

Isto tako, slobodno mogu reći da se taj iznos najviše odnosi na povećan broj zaposlenih, jer je na kraju 2019. godine broj zaposlenih bio 697, što znači da je porastao za 26 osoba u odnosu na 2018. godinu, tijekom koje je bilo 671 zaposlenih, što se vidi iz izvještaja PR-RAS AOP 643. Kada smo kod zaposlenih, moram napomenuti da je bolnica tijekom mojeg mandata na kraju 2017. godine imala 646 zaposlenih.

Dakle, iz navedenog možemo vidjeti da je bolnica u nepune dvije godine zaposlila 51 osobu. Pitam se je li to uistinu potrebno u tom broju ako je od 2013. do kraja 2017. godine bolnica funkcionirala sa prosječno 648 zaposlenih i na isti broj ugovorenih kreveta? Još bih samo dodala da će izdaci za plaće i ove godine biti u porastu jer bolnica trenutno plaća dva ravnatelja, a uza sve to Uprava i dalje nastavlja sa zapošljavanjem, iako su ponavljam u proteklih dvadeset mjeseci zaposlili 51 djelatnika, početkom ove godine raspisan je natječaj za još 13 djelatnika na neodređeno. Koliko je od toga zaposleno liječnika??

Ukratko bih podsjetila na poslovanje bolnice tijekom mog mandata. Dakle, u razdoblju od 27. travnja 2016. do 11. travnja 2018., koliko je trajao moj mandat, bolnica je 6 puta imala pozitivan financijski rezultat, obnovili smo i otvorili Odjel psihijatrije koji je za vrijeme sanacije zatvoren, obnovili smo Dnevnu ginekološku bolnicu i unutrašnjost zgrade Uprave (to je financirano iz vlastitih sredstava). Realizaciju nismo postizali samo u ljetnim mjesecima kada su bili godišnji odmori, potpisan je Ugovor za izgradnju novog krila bolnice te nabavu medicinske opreme u vrijednosti 50 milijuna kuna. Također je predan projekt za energetsku obnovu zgrade Uprave, a uz potporu Ministarstva zdravstva kupljen je novi CT uređaj. (3.674.263 sredstva od MIZ-a i 356.988 vlastitih sredstava).

Kupili smo i 58 novih kreveta, jer su neki od starih datirali još iz 1975. Poslovanje u 2017.godini završili smo u minusu od 1.574.086 kn. Ovdje bih napomenula da su i navodi vezani uz poslovanja bolnice tijekom mojeg mandata istiniti te se podatci nalaze se u sudskom spisu.

Kada već govorimo o financijskim rezultatima poslovanja kratko bih se osvrnula na gubitke koji nastali u poslovanju tijekom mog mandata i mandata gospodina Blaževića. Dakle, prvu godinu mog manda, odnosno 2016. godinu završili smo sa gubitkom od 6.133.037 kn, slijedeću 2017.godinu završili smo kako sam već ranije spomenula s gubitkom od 1.574.086.

OB Virovitica je znači u dvije godine mog mandata poslovala s ukupnim gubitkom od 7.707.123 kn. Tada kreće mandat gospodina Blaževića koji prvu godinu svog mandata završava s gubitkom od 5.693.258 kn i taj gubitak u 2019. godini povećava na 24.372.652 kn. Dakle u dvije godine svog mandata gospodin Blažević posluje s gubitkom od 30.065,910 kn. Sve navedeno vidljivo je iz financijskih rezultata objavljenih na web-u bolnice.

Obzirom da Upravno vijeće i župan ne priznaju pravomoćne presude, ali priznaju i usvajaju ovakve financijske rezultate pitam se da li postoji netko tko će pozvati na odgovornost i zatražiti ostavke svih odgovornih, dakle, ravnatelja, zamjenika ravnatelja, Upravno vijeće bolnice uključujući i župana kao predstavnika Županije kao osnivača bolnice zbog ovakvog financijskog rezultata u poslovanju bolnice u protekle dvije godine?

Ako uzmemo u obzir da je gradnja cijelog novog krila bolnice stajala oko 20 milujuna kuna, 24.372.652 kuna  nikako nije malo.

Gospođa Abramović, predsjednica Upravnog vijeća bolnice svojevremeno je u prijedlogu za moje razrješenje između ostalog navela nezadovoljavajuće rezultate poslovanja što je po njoj vidljivo iz Izvješća o radu za 2017.godinu u kojima se iskazuju negativni rezultati poslovanja kako u pogledu kumulativnih gubitaka tako i nezadovoljavajuće realizacije ukupnog poslovanja bolnice? Također je navela da sam takvim nezadovoljavajućim rezultatom poslovanja nanijela štetu samom osnivaču Ustanove i da se svako zadržavanje mene na mjestu ravnateljice bolnice ocjenjuje neodrživim.

Vrlo sam radoznala po pitanju kakvo objašnjenje, odnosno opravdanje predsjednica Upravnog vijeća, kao i ostali članovi vijeća, ali i župan koji je po meni najodgovornija osoba, jer je predstavnik Županije kao osnivača bolnice, imaju za sadašnje poslovanje bolnice, odnosno gubitak od 24.372.652 kn u godini dana, ako se uzme u obzir činjenica da je bolnica u razdoblju od 2013.-2018. godine poslovala s ukupnim gubitkom od 20.448.876 (financijski izvještaji 2013.-2018. god. nalaze se na web-u bolnice)

Zaključno bih još napomenula da mi je žao što iz virovitičke bolnice uskoro odlaze dva liječnika, od kojih je jedan specijalist-subspecijalist, a drugi ima dvije specijalizacije, a uz to je još i magistar kliničke farmakologije, naime to nisu jedini liječnici koji su otišli iz bolnice. Nakon mog odlaska bolnicu je napustilo ukupno deset liječnika, dok se istovremeno u medijima prikazuje kako je stanje u bolnici odlično.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Đurđa Premužić
9.3.2020. 16:18
Vratiti ravnateljicu gosp.Mirjanu Peček na radno mjesto ravnateljice Virovitičke bolnice po pravomočnoj presudi suda??Tu nema dileme i pravosudne presude se trebaju poštivati.
Survive
9.3.2020. 12:41
Na portalu opet ista sapunica. Koga još zanimaju sukobi u vladajućoj stranci. Nema spomena o gorućim pitanjima. Npr. nitko se ne pita zašto još nije otkazan Viroexpo, a imamo u sredini priznate epidemiologe.


Još iz kategorije Dossier Bolnica