Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Gospodarstvo

Miodrag Šajatović: Zašto Strmotina ostavka ima dalekosežnije posljedice od Ramljakove

  Miodrag Šajatović/Lider           26.02.2018.         1051 pogleda
Miodrag Šajatović: Zašto Strmotina ostavka ima dalekosežnije posljedice od Ramljakove

Šteta što su se ovog utorka poklopile dvije ostavke. Prvo je Marin Strmota, državni tajnik za demografiju, usred konferencije za medije, pred zaprepaštenom ministricom Nadom Murganić, nezadovoljan najavom novih-starih kozmetičkih mjera, dao ostavku i svojevoljno otišao. Nekoliko sati poslije, ne baš svojevoljno, ostavku je, pismeno, premijeru Andreju Plankoviću podnio Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor.

Šteta se ogleda u tome što će Strmotina spektakularna ostavka ipak ostati u sjeni vruće Ramljakove ostavke koja u pitanje dovodi i produljene rokove nagodbe Agrokorovih vjerovnika. Istina je da nepovoljan rasplet događaja u vezi s Agrokorom može imati žestoke kratkoročne i manje vidljive dugoročne posljedice za nacionalnu ekonomiju, ali tu još postoje izgledi da se stvari koliko-toliko prihvatljivo riješe.

>>> ‘Ovo nije dovoljno ozbiljno’: Državni tajnik za demografiju dao ostavku

Strmotina ostavka, međutim, pobuna je protiv stanja u Ministarstvu demografije, Vlade, državnog aparata i stanja svijesti društva u cjelini. Uključivši političke, znanstvene elite, ali i glasače na izborima. Uzdati se u to da se tu može nešto na brzinu riješiti mnogo je rizičnije nego nadati se hepiendu Agrokora.

Kad je o Ramljakovoj ostavci na mjesto povjerenika za Agrokor riječ, stvar je višeslojna. Ramljak i ekipa koja je iza njega stajala upali su u tipičnu balkansku zamku. Ramljak, Dalić i podupiratelji morali su znati da će se u finalu prije nagodbe vjerovnika izvlačiti prljavo rublje. Zato su morali odmah izaći s iznosima za savjetnike i nezgodnom, ali možda i razumljivom odlukom da se kao podizvođač AlixPartnersa angažira bivša Ramljakova tvrtka Texo Management. Ili nisu smjeli ići u takve angažmane.

Poznavatelji hrvatskih prilika, prateći novinarsko ‘otkrivanje’ činjenica neugodnih za Antu Ramljaka i Martinu Dalić, znaju da postoje tri mogućnosti tko je ‘sapunao dasku’. Jedna su Plenkovićevi protivnici unutar HDZ-a. Druga su skupine nezadovoljnih vjerovnika (financijski vjerovnici npr.). A treća je ‘velika koalicija’ jednih i drugih. Zato treba pozorno i između redaka čitati, slušati i gledati što će se događati sljedećih dana i tko će zamijeniti Ramljaka.

>>> Ramljak: Ostavka je neopoziva, ne želim postati prepreka u postizanju nagodbe

Kad je riječ o ostavci Marina Strmote na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu demografije, tu su stvari mnogo ozbiljnije. Treba dobro zapamtiti njegovu izjavu: ‘Kao otac dvoje djece, s nezaposlenom suprugom i roditeljima, ne vjerujem da će se išta riješiti.’ U njoj je sadržana sva istina sadašnjega hrvatskog političkog i ekonomskog trenutka.

Bijeg od ozbiljnog posla

Političke elite nemaju rješenje za budućnost zemlje. Energija se gubi na osiguravanje ili rušenje tankih parlamentarnih većina i gašenje otvorenih ekonomskih požara. Bilo kakvih projekcija kuda ide svijet, u kakvim će okolnostima biti Hrvatska do 2030., koja je vizija i misija naše zajednice, za koje ćemo se prioritete odlučiti – ničega od toga nema.

Rješenja za iseljavanje i natalitet koji opada nema unutar jednog ministarstva. Odgovori na pitanja je li i na kojem broju moguće zaustaviti smanjivanje broja stanovnika i što ako se procesi ne mogu zaustaviti zahtijevaju velik intelektualni napor stručnjaka s različitih područja. A od toga mnogi ‘stručnjaci’, da ne govorimo o političarima, bježe. Ne želeći priznati da zapravo nemaju ni znanja ni hrabrosti preuzeti rizik za predviđanje budućnosti, s gnušanjem će odbaciti dugoročno planiranje kao fuj nasljeđe socijalizma. Ignorirajući da sve uspješne kapitalističke zemlje imaju dugoročne planove.

>>> Šterc: Strmota je heroj, pokazao je da mu je interes Hrvatske ispred vlastitog

Strmota traži prave mjere za demografsku obnovu. Za sada nema izgleda da će ih dobiti. Vlada je zaokupljena Agrokorom, Petrokemijom, Uljanikom… Tekućim frkama, kao i sve prethodne vlade. A pokušaji strateškog promišljanja i dalje su tragikomično kaotični. Izrađuje se energetska strategija. Kako, pobogu, predvidjeti potrebne količine struje i plina ako se iz generalnog plana ne zna koliki se rast BDP-a predviđa?! Pa se najavljuje digitalna strategija. Opet kao ‘čardak ni na nebu ni na zemlji’.

U nedostatku vizije, misije, strategije ili, pojednostavnjeno – promišljanja budućnosti zemlje – po ministarstvima se ‘pimpla’ s nekim više-manje mjerama posvudušama. Prošlogodišnji Nacionalni program reformi spektakularno se ne ostvaruje, rokovi se masovno probijaju. Nacionalni program reformi za 2018. pak još nije prihvaćen. Ako bude kao lani, ne treba ga očekivati prije svibnja. Dragi prijatelji iz realnog sektora, zamislite da vi plan za 2018. donosite u svibnju 2018. Koliko bi dugo bila živa vaša tvrtka?

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo