Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Gospodarstvo

Miodrag Šajatović: Sudar dviju filozofija na Prstenovu poslovnom forumu

  Miodrag Šajatović/Lider           03.07.2017.         1220 pogleda
Miodrag Šajatović: Sudar dviju filozofija na Prstenovu poslovnom forumu

Na primanju u povodu Dana državnosti među tristotinjak uzvanika našlo se i troje rodom iz istoga grada u Slavoniji. Ma što istoga grada, iz iste ulice! U isto vrijeme išli u gimnaziju… Po tko zna koji put u sličnim slučajnim susretima izrečena je ista rečenica: ‘Daj da se nađemo na kavi!’ I tako bar dvadesetak godina neuspješnih dogovora o zavičajnom susretu. Kad si svjestan krajnje netalentiranosti za zavičajno umrežavanje, ne možeš ne osjetiti neku vrstu pozitivne zavisti prema skupu koji su u utorak u HGK-u organizirali poslovnjaci okupljeni u Udruzi bosanskih Hrvata Prsten. Prepuna dvorana mahom vrlo uspješnih poduzetnika (primjerice, na završnom panelu Prstenova poslovnog foruma sudjelovali su Pavo Zubak, Marko Pipunić, Svjetlan Stanić, Ante Mandić i Krunoslav Kapetanović) izazivala je respekt.

Natjerati ministre da poslušaju

Za one koji znaju koliko su poduzetnici oprezni u inicijativama koje imaju političke prizvuke odluka da se Prstenov poslovni susret održi u HGK-u i da je cilj skupa bilo ‘promišljanje kako unaprijediti poduzetničko okružje’ treba izazvati pozornost. U posljednjih dvadesetak godina ta skupina poduzetnika, među kojim je dosta biznismena podrijetlom iz Bosanske Posavine, u relativnoj medijskoj zavjetrini izgradila je, za hrvatske prilike, respektabilne i financijski zdrave tvrtke. Sasvim je sigurno da su izgrađeni i uobičajeni odnosi s političarima. Ali ovaj forum bio je pokušaj da se taj utjecaj institucionalizira. Toliko da je pri kraju skupa u polušali najavljeno kako će organizatori sljedeće godine zaključati vrata dvorane pa će predstavnici vlasti morati do kraja saslušati što im poslovna zajednica ima reći.

Mnoge poduzetničke udruge pokušavaju slati signale vladajućim garniturama. Neke su se već umorile, neke imaju široko članstvo s raznovrsnim interesima pa zajednički nazivnik bude razvodnjen. Bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati ova Prstenova inicijativa. Kako već kod nas biva, otvorene polemike smatraju se nepristojnima. Pa razlike treba čitati između redova. A mimoilaženja su znatna. Potpredsjednica Vlade Martina Dalić ponovila je stajalište o potrebi stabilnosti. Treba priznati da je ovaj put naglašena i odlučnost za odlučivanje. Ključnu filozofiju za reforme koje se i dalje najavljuju (ujedinjenje inspekcija i sl.) otkriva rečenica da je Vladina namjera ‘olakšati uvjete poslovanja SVIM poduzetnicima’. Zanimljivo, na sva tri sljedeća predavanja prevladala je posve drukčija filozofija. Zajednički nazivnik istupa Darka Tipurića s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Mladena Vedriša s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Marka Jurčića, savjetnika predsjednice države, nužnost je prelaska na nov ekonomski model koji će sve ekonomske politike podrediti dramatičnu jačanju izvoza. Koji jedini može oprati sramotu jer nas je Rumunjska prestigla prema pokazatelju BDP-a po stanovniku.

Strategija ignoriranja

Može se očekivati da će vlada premijera Andreja Plankovića kao i do sada ignorirati zahtjeve da se bar usporede mogući učinci neoliberalnog pristupa ‘jednako za sve’ i logike da svi trebaju biti jednaki, ali da bi oni koji imaju najzdraviji potencijal doprinosa rastu uz državnu pomoć morali biti jednakiji. To ignoriranje i slijepo preuzimanje naputaka iz Bruxellesa kontinuitet je zadnjih vlada (uključujući i SDP-ovu), po svemu sudeći, s istim neambicioznim ciljevima. Prstenu, HUP-u, HGK-u, Cromi, Hrvatskim izvoznicima… ostaju dvije sastavnice lobiranja. Prva je za radikalno nov model. To je na dugom štapu. A kad već političari, i lijevi i desni, ne žele iz zone komfora, ostaje pokušaj pritiska da se bar kvalitetno olakša poslovanje svim poduzetnicima. Od potpredsjednice Dalić i drugih ministara očekivalo bi se da prije ljeta predoče što je konkretno napravljeno od najavljenih reformi i smanjenja opterećenja za poduzetnike.

Postoji bojazan da su procesi i na toj razini spori. Obećavalo je kad je enegetika maknuta iz Ministarstva gospodarstva. Očekivalo se da će se ministar gospodarstva napokon baviti i nečim drugim osim energetikom. A onda je došao Agrokorov slom i, po svemu sudeći, ministrica Dalić fokusirala se na tu temu. Najopasnije je da se poduzetnici i pomire s tim da u sklopu svoje udruge ne mogu ništa napraviti. Pa se okane lobiranja i pritisaka. Naravno da će opet biti uspješnih ‘komandosa’ poput ovih najzvučnijih imena okupljenih u Prstenu. Ali ako je sustav takav da prosječan poduzetnik ne može uspjeti, Rumunjska će bivati sve dalje ispred nas.

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo