Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Ekonomalije

Miodrag Šajatović: Ima razloga za paniku, ali od panike nema koristimi

  Miodrag Šajatović/Lider           31.10.2020.         690 pogleda
Miodrag Šajatović: Ima razloga za paniku, ali od panike nema koristimi

Bez konkurencije, izjavu tjedna dao je ministar zdravstva Vili Beroš. Poručio je: 'Aktualno stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman… Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost svojem pozivu.'

U tjednu kad se bolnice ubrzano pune teže oboljelima od COVID-19 i kad novi lockdown visi u zraku, uz male izmjene i kraćenja, iste poruke mogle bi se primijeniti i na sudionike u hrvatskom ekonomsko-poslovnom životu. Pa bi poruka Ministarstva gospodarstva trebala glasiti: 'Aktualno stanje s koronavirusom tjera sve nas u ekonomskom sustavu na izvanredni angažman. Od malih i srednjih do velikih poduzetnika, bankara, ministarstava i agencija, fiskalne, monetarne i sudske vlasti. Molim i zahtijevam potpunu mobilizaciju cijelog ekonomskog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost svojem pozivu.'

Nema Arene za posrnule tvrtke

Sačuvati što više života i smanjiti broj oboljelih od COVID-19 najpreča je zadaća. Ali već na drugome mjestu jest sačuvati što više gospodarskih subjekata. I tu je, premda posrnule tvrtke ne mogu puniti krevete u zagrebačkoj Areni, itekako nužna mobilizacija. Isplata plaća zaposlenicima u tvrtkama kojima je promet pao više od 40 posto jest za pohvalu, ali ni izdaleka nije dovoljno.

Naravno da ne može Vlada napraviti prevelika čuda. Ali morala bi biti integrator i motivator glavnih igrača u gospodarstvu. Pohvalno je, ali ne i dovoljno, komunicirati s udrugama kao što su HUP, HGK, Glas poduzetnika ili udruga banaka. Plenković u što skorije vrijeme mora okupiti pedesetak glavnih igrača u hrvatskom biznisu, domaćih i stranih, i s njihovim liderima vidjeti što se još može i mora učiniti.

Više nema dogmi koje se ne smiju preispitivati. Pa valja poslušati, primjera radi, prijedlog da država može direktno, za kredite, kao kolateral uzimati kapital privatne tvrtke. Pokazuje se da HBOR odobri neki kredit i jamči s 50 posto, ali onda zahtjev ode risk-menadžeru u Italiju, Austriju ili Mađarsku pa se cmolji u nekom fajlu na dnu ekrana. Hrvatskom gospodarstvu treba nov, inovativan paket mjera. I to brzo.

Valja primijetiti da je iz javne komunikacije iščezla poruka kako 'nema razloga za paniku'. Jer, razloga za paniku ima. I u zdravstvu i u gospodarstvu. Samo što od panike nema koristi. Kad je o poduzetnicima i menadžerima riječ, sad je prilika da, kako se to kaže u sportu, daju 120 posto. Naravno, ova kriza jasno otkriva tko je bio 'puran koji je letio zato što je puhao vjetar', a tko se može nositi i s dubokom krizom i neizvjesnošću.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekonomalije