Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Gospodarstvo

Miodrag Šajatović: Hrvatskoj treba ministarstvo za izvanredne ekonomske situacije

  Miodrag Šajatović/Lider           26.09.2018.         1650 pogleda
Miodrag Šajatović: Hrvatskoj treba ministarstvo za izvanredne ekonomske situacije

U Novom listu ovih je dana osvanuo naslov ‘Ministar Horvat obećao rješenje za isplatu plaća’. Naslov točno zrcali očekivanja zaposlenika Uljanika i 3. maja, tvrtki koje su zapravo bankrotirale i sad od države očekuju spas. To je još jedan dokaz o prokletstvu koje sustigne svakog ministra gospodarstva. Nema šanse da bi se ijedan ministar gospodarstva u Hrvatskoj bavio zdravim dijelom poslovne zajednice. Bave se svime, samo ne onim dijelom tvrtki koje su zdrave i koje bi uz pravu pomoć države mogle najviše napraviti za sebe i zajednicu.

>>> Miodrag Šajatović: Uljanik Grupa zaslužila je završiti u stečaju ili predstečaju

Zato pod ‘kaznenom i materijalnom odgovornošću’, a u stanju posvemašnjega kolumnističko-kroničarskog očaja, apeliram na političare na vlasti da osnuju još jedno ministarstvo. Znam da Plenkovićeva vlada ima 19 ministarstava i da je po tome rekorderka unutar Europske unije. Evo, neka se dva ministarstva i spoje, samo neka se osnuje ministarstvo za izvanredne ekonomske situacije. Što košta da košta! Ponavljam, prijedlog proizlazi iz krajnjeg očaja.

Zamka za ministre gospodarstva

Obrazloženje? Netko je jednom zaključio da u jedno ministarstvo treba ujediniti energetiku i gospodarstvo. Dođe novi ministar pun poleta. Želi se baviti gospodarstvom, ali nakon tjedan dana shvati kako je energetika više seksi od običnoga gospodarstva. U energetici su geostrateški interesi, putuje se u tamo neke zemlje, riječ je o velikim projektima i interesima. Navuče se ministar na energetiku. Vidi da bi u tim krugovima u kojima se vrte milijarde dolara nakon završetka mandata mogao zgrabiti unosno mjesto u korporacijskom svijetu. I zanemari gospodarstvo. Prepusti to državnim tajnicima i pomoćnicima, a ako se i njima ne da, onda voditeljima odjela. A zapravo nikomu. Onda se napokon dogodi kopernikanski obrat. Energetika se odvoji od gospodarstva. Ostane samo Ministarstvo gospodarstva. I taman čovjek pomisli da je problem riješen i da će se ministrica Martina Dalić početi baviti zdravim i potentnim dijelom gospodarstva, kao u inat pukne afera Agrokor. Ministrica Dalić potroši svoj dio nepotpunog mandata na Agrokor, a sve drugo opet stoji. Ili se na tome radi kad se od Agrokora stigne.

>>> Miodrag Šajatović: Treća četvrtina Vladina mandata – počelo pranje prozora sjekirom

Riješi Martina Dalić Agrokor kako ga je već riješila, plati političku cijenu i otvori mjesto Darku Horvatu. Bio čovjek u realnom biznisu, industrijskom i izvoznom. Porastu očekivanja poslovne zajednice. Evo napokon nekoga tko nas razumije. Al’ nećeš! Horvat taman uleti u posrnuće Uljanik Grupe. A paralelno ga čeka Petrokemija. I samo je pitanje kad će se pojaviti novi pacijent. I opet se ministar bavi ‘crnim figurama’ i objektivno ne može igrati ‘bijelim figurama’. Zato bi trebalo napraviti još jednu podjelu. Jedan ministar bavi se tvrtkama pacijentima, a drugi se potpuno posveti zdravom dijelu nacionalnoga gospodarstva.

Prirodne i ekonomske katastrofe

Ministarstvo za izvanredne situacije postoji u Rusiji i još nekim zemljama u okružju. Nedavno su slično tijelo osnovali i Kinezi. Ta se ministarstva bave prirodnim katastrofama i situacijama opasnima za stanovništvo. U Hrvatskoj je ekonomska katastrofa godinama jednako opasna kao i prirodne. Osim što bi se resorni ministar bavio posrnulim tvrtkama, morao bi imati i tim koji bi na vrijeme detektirao gdje se može očekivati urušavanje bilo privatne bilo državne tvrtke. U oba slučaja ceh plaćaju porezni obveznici. Sustava ranog upozoravanja nema. Ili je rascjepkan. Rane signale uočavaju u HNB-u.

Ako žele, mogu i u Ministarstvu financija. Ali sve su to fragmenti. Ministarstvo za izvanredne situacije imalo bi popis potencijalnih kriznih nadzornika i menadžera. Bilo bi pripremljeno za bankrote. Bilo da se bankrotirani spašava bilo da ga se bez velikih pobuna tiho upokoji.

>>>Miodrag Šajatović: Burze rastu. Argentina pred bankrotom. Sve miriše na recesiju

A onda ministar gospodarstva ne bi imao izlike zašto svakodnevno ne čini velike pomake da zdravi dio poduzeća nema stalno sve povoljnije uvjete poslovanja. Bavio bi se i izradom kvalitetne industrijske politike. Čak i poznati Mate Rimac zaziva industrijsko planiranje po uzoru na praksu u Velikoj Britaniji. (Sad će ga se odreći obožavatelji neoliberali. Neki već komentiraju da Rimac treba manje govoriti…)

Ministarstvo gospodarstva treba se koncentrirati na poticanje izvoza, a dijelom i na brigu da domaće tvrtke ne budu zakidane na domaćem tržištu. I da, primjera radi, gradovi i općine ne raspisuju natječaje iz kojih je jasno da je netko nekoga podmazao da se u projektnoj dokumentaciji traže materijali i proizvodi koji se u Hrvatskoj ne proizvode. A postoje domaći jednako kvalitetni, ali drugog sastava. Odlikaši zaslužuju brigu. Bar jednaku kao ponavljači.

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo