Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Projekt Slavonija

Ministrica Žalac i ministar Tolušić predstavili Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem

  vn           08.03.2017.         1439 pogleda
Ministrica Žalac i ministar Tolušić predstavili Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o osnivanju Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Savjetom će predsjedati predsjednik Vlade Andrej Plenković, a zamjenica predsjednika Savjeta bit će ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. U radu Savjeta će sudjelovati svi ministri vezani za korištenje fondova Europske unije, pet župana slavonskih županija, pet direktora razvojnih agencija, predstavnici udruga gradova i općina, Hrvatskoga sabora i Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore i rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac naglasila je da je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem jedan od ključnih projekata ove Vlade. Stoga će Savjet raspravljati o korištenju fondova Europske unije, ali i o mjerama kojima će se kroz državni proračun pokušati zaustaviti iseljavanje ljudi iz pet slavonskih županija. Savjet će, kazala je ministrica, biti savjetodavno tijelo u provedbi projekata financiranih sredstvima iz različitih izvora Europske unije i iz domaćih izvora.„Sve strateške projekte slavonskih županija povezat ćemo s izvorima financiranja koji su nam na raspolaganju iz tri operativna programa“, kazala je ministrica Žalac istaknuvši da prvi puta u Vladi Republike Hrvatske imamo ovakav Savjet koji će biti posvećen decentraliziranom upravljanju europskim sredstvima i uvažavati potrebe regionalnih i lokalnih vlasti.

 Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić napomenuo je da tri ministarstva najbitnija za Slavoniju vode upravo Slavonci – to su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija. Dodao je da to dovoljno govori o interesu Vlade i samog premijera za Slavoniju koja mora izaći iz negativne priče u pozitivnu i to zahvaljujući radu Vlade, a pogotovo novcima koji nam stoje na raspolaganju iz EU i nacionalnih sredstava. Govoreći o resoru poljoprivrede, ministar Tolušić je kazao da očekuje da će barem pola od 2,4 milijarde eura iz Programa ruralnog razvoja doći u Slavoniju. ''To su novci za nove farme, za nove traktore i za uređenje naših sela. Dolazim s terena, znam kakva je tamo situacija, znamo koji su problemi i njih uistinu možemo riješiti kroz vrijeme koje stoji ovoj Vladi na raspolaganju.'' Naglasio je da Slavonija može biti bolje i kvalitetnije mjesto za život. Posebno se osvrnuo na mlade poljoprivrednike te kazao da će se za njih osigurati dovoljno novca za sve projekte kako bi upravo oni ostali na selu i pronašli svoju sreću u Slavoniji.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Projekt Slavonija