Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Dossier: Tolušić

Ministrica Vučković: Dodjela 2,5 milijuna kuna Tomislavu Tolušiću potpuno je zakonita. Tolušić: Uopće nisam uznemiren što me kritiziraju jer sam uzeo poticaje iz "vinske omotnice"

  vn           16.09.2020.         3146 pogleda
Ministrica Vučković: Dodjela 2,5 milijuna kuna Tomislavu Tolušiću potpuno je zakonita. Tolušić: Uopće nisam uznemiren što me kritiziraju jer sam uzeo poticaje iz "vinske omotnice"

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković komentirala dodjelu 2,5 milijuna kuna iz Vinske omotnice OPG-u Terra Slavonia svoga prethodnika Tomislava Tolušića naglasivši da dodjela potpuno zakonita. Gostujući u dnevniku Nove TV, rekla je da je Pravilnik usklađen s nadležnom EU regulativom, a da je takav program postojao i 2014. do 2018. godine te da je 2018. donesen za novo razdoblje. 

Na pitanje je li u redu da, kako je pisao Agrobiz, prođe na natječaju kojeg je i sam radio, dodala je da administracija mora raditi zakonito. "Nikome nije prilagodila natječaj. Dosad je obrađeno 19 projektnih prijava, od kojih je 17 prošlo, a dvije su odbijene zbog administrativnih razloga. Ono što mogu potvrditi jest da su sve obrađene po redoslijedu zaprimanja. Tolušiću je odbijeno 475.000 kuna troškova, on je svoju odluku o odobrenju dobio u skladu s pravilom odobravanja. Što se tiče osobnih poteza ili nekih etičkih pitanja, to možemo svi govoriti za sebe", odgovorila je. 

Oko natječaja i odobrenih sredstava, oglasio se i bivši ministar. Kazao je nije uopće uznemiren što ga kritiziraju jer je uzeo poticaje iz "vinske omotnice". Kako je rekao novinarima 24 sata, "normalni je, obični građanin i svatko tko želi ulagati u proizvodnju vina se mogao javiti".

"Prije nego sam se javio na natječaj, pitao sam Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa mogu li se javiti i oni su odgovorili potvrdno", odgovorio je. 

Kaže da je on potpisao pravilnik, ali da ga nije pisao on nego službenici ministarstava i skoro identičan pravilnik je bio i za prijašnje četiri godine. Novac iz vinske omotnice koji je bio na raspolaganju se nikada dosad nije potrošio, kaže, pa nema govora da je on imao prednost umjesto nekoga drugog. Također, kaže da mu nisu poticaje od 2,5 milijuna kuna odobrili njegovi ljudi jer on nije imenovao ministricu, a ravnateljica agencije je izabrana na natječaju, a sva pravila su vrijedila jednako za sve prijavljene. Što se tiče podrijetla novca, vinarija je vrijedna, kaže, 4,2 milijuna kuna, a uz poticaje, prodao je stan u Zagrebu i to Porezna uprava lako može provjeriti.

Prije dvije godine, kaže, nije mogao misliti da će biti smjenjen i nije razmišljao o proizvodnji vina, ali kaže da je dobro odlučio. "Radim i nikada nisam bio sretniji i zadvoljniji. Fizičkim radom se odmaram od zadnje četiri godine. A vjerujem da ću imati i dobar proizvod", poručio je bivši ministar.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Staniša Žarković
26.9.2020. 21:53
Naši birači, reagiraju iracionalno, ne na temelju nekih ozbiljnih analiza i ocjena političara i njihovih stavova i uvjerenja, već samo na temelju površnog dojma koji taj isti ostavlja na njih. Njima su već kroz filmove, TV i ostale medije tako dobro „ispeglali“ mozak da djeluju poput „zombija“ koji niti ne razmišljaju već se njima upravlja putem medijskih mašinerija. I onda nema puno razmišljanja kada Ministrica kaže da je sve po zakonu a Špic Papak ljude može ubijediti i da ima bujnu dugu kosu.
Pametni
21.9.2020. 19:37
Svski političar , koji napusti visoku državnu funkciju , a ova je. Trebao bi barem godinu dana proći , a da nema poslovne odnose s državom.


Još iz kategorije Dossier: Tolušić