Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

Ministrica Holy predstavila Prijedlog Zakona o otpadu

        05.04.2012.         1819 pogleda
Ministrica Holy  predstavila Prijedlog Zakona o otpadu

Dr. sc. Mirela Holy, ministrica zaštite okoliša i prirode  RH sa suradnicima, predstavila je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Ministarstva zaštite okoliša i prirode Prijedlog Zakona o otpadu, kojim se uspostavljaju novi ciljevi gospodarenja otpadom koji uključuju recikliranje 50% komunalnog otpada i 70% građevnog otpada do 1. siječnja 2020. godine.

Odredbama Zakona utvrđuje se hijerarhija gospodarenja otpadom, pri čemu se predlaže poticanje mjera usmjerenih na sprječavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu proizvoda i primarnu selekciju otpada radi uporabe te zbrinjavanja otpada kao zadnje opcije u gospodarenju otpadom.

Također, zakonom se stvara okvir za prijenos i primjenu zahtjeva Okvirne direktive o otpadu 2008/98/EZ koja u značajnijoj mjeri mijenja i unaprjeđuje sustav gospodarenja otpadom propisan prethodnom direktivom o otpadu iz 1975. (kodificirana verzija od 2006.) te za prijenos i primjenu Direktive 2010/75/EU o industrijskim emisijama u dijelu vezanom za termičku obradu otpada.

Umjesto dosadašnjih strateških i planskih dokumenata gospodarenja otpadom na državnoj, područnoj i lokalnoj razini, predlaže se donošenje Strategije gospodarenja otpadom Republike Hrvatske koja uključuje Kartu gospodarenja otpadom i Program za smanjivanje i sprječavanje nastanka otpada na državnoj razini dok se jedinice lokalne i područne samouprave zadužujuosigurati na svom području provedbu propisanih mjera i organizirati sustav gospodarenja otpadom sukladno Strategiji i Programu te o tome godišnje izvješćivati Ministarstvo.

Dr. sc. Mirela Holy, ministrica, je istaknula kako će Prijedlog Strategije koji predviđa izgradnju 11 centara za gospodarenje otpadom biti predstavljen javnosti u idućih 15 dana.

Jedna od najznačajnijih novina je napuštanje koncesijskog modela sustava gospodarenja posebnim kategorijama otpada, pri čemu Zakon uvodi jasnu obvezu proizvođača proizvoda od kojeg potječu posebne kategorije otpada da na vlastiti trošak, sukladno načelu „onečišćivač plaća" osigura i organizira odvojeno sakupljanje i obradu otpada.Nadalje, predlaže se integracija postupka izdavanja dozvole za obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, a za koje je propisima o zaštiti okoliša obvezno ishođenje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša (okolišna dozvola) u postupak ishođenja okolišne dozvole, čime bi se smanjio broj upravnih akata.

Građevine za gospodarenje otpadom moći će se graditi na lokacijama koje su u dokumentima prostornog uređenja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave određene kao građevinska područja izvan naselja odnosno na površinama unutar naselja gospodarske namjene.

Ministrica je najavila pokretanje sveobuhvatne edukativne kampanje u drugom dijelu godine, kojom će se građanima objasniti ciljevi i metode gospodarenja otpadom.

Zainteresirana i stručna javnost može se uključiti u izradu Zakona, objavljenog na web stranici Ministarstva www.mzoip.hr,slanjem svojih mišljenja, primjedbi i prijedloga najkasnije do 2. svibnja 2012. godine.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija