Ruža Tomašić: hrvatska vlast nesnalažljiva u predsjedanju Vijećem Europske unije
Ćorić: SDP ne zaslužuje povjerenje; Ostojić: SDP će formirati vlast
Sučeljavanje na HTV-u bez čelnika vodećih stranaka i koalicija
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Bernardić: Upute DIP-a skandalozne, kako će oboljeli glasovati
Na području županije nema novozaraženih

  Aktualnosti

'Ministra poljoprivrede poslala bih da sređuje papire, a ne u polje'

  Sergej Novosel Vučković/Večernji list           21.10.2012.         1265 pogleda
'Ministra poljoprivrede poslala bih da sređuje papire, a ne u polje'

- Ministar poljoprivrede kod mene na selu ne bi morao ništa raditi kad bi mi došao u posjet, ali poslala bih ga u gradsku ili državnu upravu, da ishodi svu potrebnu dokumentaciju za projekte i poticaje, pa će se naraditi - odlučno je poručila Ljubica Litrić iz Suhopolja u Virovitičko-podravskoj županiji večeras u Križevcima izabrana za najuzorniju hrvatsku seosku ženu 2012. godine. Ljubica je titulu na ovom 13. državnom izboru, kojim se promiče i afirmira važnost i vrijednost žene i njen položaj na selu i gospodarstvu, osvojila između 12 predstavnica iz šest županija. Prva pratilja joj je, sa samo dva boda zaostatka, Nada Sedmak iz Đurđevca (Koprivničko-križevačka županija), a druga Đurđica Pražetina, Daskatica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ljubica Litrić 43-godišnja je poljoprivrednica, koja je s obitelji izgradila farmu za proizvodnju mlijeka, teladi i tovne junadi. Posjeduje i vinograd i voćnjak, a da bi si olakšala posao na farmi, nakon srednje elektrotehničke škole prošla je i edukaciju za farmera i osjemenjivača. Stručni žiri ocijenio je da su njeni proizvodi, izloženi na štandu u Sportskoj dvorani u Križevcima, najdopadljiviji, za opći dojam dobila je maksimalnih 25 bodova, a visoke ocjene zaslužila je i zbog posebnosti u javnom nastupu, ljepote narodne nošnje i zahtjevnosti u proizvodnji.

- Presudna je bila njena svestranost i angažmana u društvenom životu svoga kraja, bavi se očuvanjem i promicanjem tradicijskog načina života na selu - istaknuo je žiri.

Ljubica Litrić je rodom iz Kukujevaca u Srijemu, obitelj joj je, istaknuto je, tijekom Domovinskog rata prošla najgoru životnu moru, no Ljubica nije posustajala. U Suhopolju posjeduje 34 hektara zemlje, voditeljica je etnoradionice, organizatorica brojnih manifestacija i smotre folklora, a bavi se i izradom narodnih nošnji, kojih ima šezdesetak.  Pobjeda u Križevcima ju je obradovala, iako su je cjelodnevni nastup i višednevne pripreme iscrpili.

Ono što je kazala kao mogući odgovor ministru, na slučajno izvučeno pitanje žirija, zaista i misli.

- Kod nas u kući za kaznu se ide - rješavati papirologiju, jer to je definitivno na selu najgori posao. Mi volimo raditi na zemlji, kad se okreneš iza sebe i vidiš da si nešto postigao na farmi, u polju - čovjek je sretan i zadovoljan. No kad se cijeli dan izgubi hodajući od kancelarije do kancelarije, pa se dođe doma gdje još nisi napravio što si trebao, to je najgore - objasnila je Ljubica, najuzornija seoska žena u državi ove godine, očito posljednja prije ulaska Hrvatske u EU na ljeto 2013.

- Još nisam ni svjesna toga što me sve čeka, no spremna sam i vjerujem da ću dostojno predstavljati hrvatsku seosku ženu - poručila je Ljubica, koja je u Križevce došla u pratnji kćeri. Suprug i dvojica sinova ostali su u Suhopolju na farmi, netko je morao čuvati blago.

Cijeli tekst i više fotografija na portalu Večernji.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.