Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Poljoprivreda

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Odgovor na obmanjujuću informaciju

  Leticija Hrenković/Ministarstvo poljoprivrede           04.03.2019.         8097 pogleda
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE:  Odgovor na obmanjujuću informaciju

Poštovani glavni uredniče,

pozivajući se na Članak 56. Zakona o medijima (,,Narodne novine“, broj 59/2004, 84/2011 i 81/2013), a u skladu s Člankom 57. navedenog Zakona, tražimo objavu odgovora na obmanjujuće informacije objavljene 24. veljače 2019. godine na vašem portalu u članku Koliko afera ovaj čovjek može podnijeti? Svojoj Županiji za nepogode dao 11 milijuna, svim ostalim zajedno 8.

Portal Telegram i Drago Hedl kao autor teksta, obmanjuju javnost. Na temelju Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda uspostavljen je Registar Šteta od elementarnih nepogoda. Po proglašenju elementarne nepogode za određeni grad/općinu, štete u poljoprivredi poljoprivrednici prijavljuju općinskom/gradskom povjerenstvu. Općinsko, gradsko i županijsko povjerenstvo procjenjuje i utvrđuje nastalu štetu te unosi podatke u Registar šteta. Temeljem prijedloga Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, Vlada RH donosi Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za nadoknadu štete. Nadoknada se isplaćuje iz Državnog proračuna, s pozicije Ministarstva financija.

Od 169,6 milijuna kuna potvrđene štete od elementarnih nepogoda u poljoprivredi za 2018. godinu, raspoloživa sredstva za nadoknadu šteta u poljoprivredi (uzrokovane sušom, mrazem, tučom, olujnim i orkanskim vjetrom, požarom i poplavom) iznosila su 16,7 milijuna kuna. Ministarstvo poljoprivrede predložilo je Državnom povjerenstvu jasne i taksativno navedene kriterije za dodjelu tih sredstava žurne pomoći: isključivo poljoprivrednim proizvođačima koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika s oštećenjem na urodu velim od 30% štete, kojima poljoprivredna proizvodnja nije osigurana od određene elementarne nepogode te sa potvrđenom štetom u Registru šteta većom od 1.000,00 kn.

Svaki poljoprivrednik/oštećenik koji je ispunio kriterije, ostvario je pravo na nadoknadu štete u iznosu od 11 posto od potvrđenog iznosa štete u Registru šteta.

Ministar Tolušić nije Virovitičko-podravskoj županiji dao 11 milijuna kuna od štete za elementarne nepogode, jer Ministarstvo poljoprivrede ne isplaćuje odštetu. Isplata odštete poljoprivrednicima iz Virovitičko-podravske županije nije u nikakvoj vezi s porijeklom ministra Tolušića, njegove supruge ni njezine obitelji, kao ni s činjenicom da je on u dva mandata bio župan Virovitičko-podravske županije. OPG Held Antun, kojeg vodi otac ministrove supruge, nema nikakve veze s isplatom odštete poljoprivrednicima zbog elementarnih nepogoda u općini Pitomača.

Tražimo objavu odgovora na informaciju, bez promjena i dopuna, na istom mjestu programskog prostora i na isti način na koji su bile objavljene obmanjujuće informacije. Također, tražimo da odgovor objavite na način da je iz naslova vidljivo da se radi o odgovoru na objavljenu obmanjujuću informaciju. Obzirom da se radi o elektroničkoj publikaciji, odgovor na informaciju duzini ste označiti i povezati linkom.

S poštovanjem,

GLASNOGOVORNICA
Leticija Hrenković

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.