Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Poljoprivreda

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Odgovor na obmanjujuću informaciju

  Leticija Hrenković/Ministarstvo poljoprivrede           04.03.2019.         8820 pogleda
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE:  Odgovor na obmanjujuću informaciju

Poštovani glavni uredniče,

pozivajući se na Članak 56. Zakona o medijima (,,Narodne novine“, broj 59/2004, 84/2011 i 81/2013), a u skladu s Člankom 57. navedenog Zakona, tražimo objavu odgovora na obmanjujuće informacije objavljene 24. veljače 2019. godine na vašem portalu u članku Koliko afera ovaj čovjek može podnijeti? Svojoj Županiji za nepogode dao 11 milijuna, svim ostalim zajedno 8.

Portal Telegram i Drago Hedl kao autor teksta, obmanjuju javnost. Na temelju Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda uspostavljen je Registar Šteta od elementarnih nepogoda. Po proglašenju elementarne nepogode za određeni grad/općinu, štete u poljoprivredi poljoprivrednici prijavljuju općinskom/gradskom povjerenstvu. Općinsko, gradsko i županijsko povjerenstvo procjenjuje i utvrđuje nastalu štetu te unosi podatke u Registar šteta. Temeljem prijedloga Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, Vlada RH donosi Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za nadoknadu štete. Nadoknada se isplaćuje iz Državnog proračuna, s pozicije Ministarstva financija.

Od 169,6 milijuna kuna potvrđene štete od elementarnih nepogoda u poljoprivredi za 2018. godinu, raspoloživa sredstva za nadoknadu šteta u poljoprivredi (uzrokovane sušom, mrazem, tučom, olujnim i orkanskim vjetrom, požarom i poplavom) iznosila su 16,7 milijuna kuna. Ministarstvo poljoprivrede predložilo je Državnom povjerenstvu jasne i taksativno navedene kriterije za dodjelu tih sredstava žurne pomoći: isključivo poljoprivrednim proizvođačima koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika s oštećenjem na urodu velim od 30% štete, kojima poljoprivredna proizvodnja nije osigurana od određene elementarne nepogode te sa potvrđenom štetom u Registru šteta većom od 1.000,00 kn.

Svaki poljoprivrednik/oštećenik koji je ispunio kriterije, ostvario je pravo na nadoknadu štete u iznosu od 11 posto od potvrđenog iznosa štete u Registru šteta.

Ministar Tolušić nije Virovitičko-podravskoj županiji dao 11 milijuna kuna od štete za elementarne nepogode, jer Ministarstvo poljoprivrede ne isplaćuje odštetu. Isplata odštete poljoprivrednicima iz Virovitičko-podravske županije nije u nikakvoj vezi s porijeklom ministra Tolušića, njegove supruge ni njezine obitelji, kao ni s činjenicom da je on u dva mandata bio župan Virovitičko-podravske županije. OPG Held Antun, kojeg vodi otac ministrove supruge, nema nikakve veze s isplatom odštete poljoprivrednicima zbog elementarnih nepogoda u općini Pitomača.

Tražimo objavu odgovora na informaciju, bez promjena i dopuna, na istom mjestu programskog prostora i na isti način na koji su bile objavljene obmanjujuće informacije. Također, tražimo da odgovor objavite na način da je iz naslova vidljivo da se radi o odgovoru na objavljenu obmanjujuću informaciju. Obzirom da se radi o elektroničkoj publikaciji, odgovor na informaciju duzini ste označiti i povezati linkom.

S poštovanjem,

GLASNOGOVORNICA
Leticija Hrenković

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda