Plenković o štrajku sindikata u školama: Ucjena nema, rješenja ima, razgovarat ćemo
Kujundžić ironizirao Beljakove prognoze o prijevremenim izborima 5. siječnja
Caritasova kuća u Brezovici proslavila 25. obljetnicu
Caritasova kuća u Brezovici proslavila 25. obljetnicu
Kujundžić očekuje "oporbenu predstavu" o njegovu opozivu u Saboru
Štromar: Puno je teže bilo ući u ovu Vladu nego što će biti izaći
Mediji i suicid: Odgovorno izvještavanje može pomoći u prevenciji samoubojstava

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Odgovor na obmanjujuću informaciju


  Poljoprivreda           Leticija Hrenković/Ministarstvo poljoprivrede           04.03.2019.         6661 pogleda
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE:  Odgovor na obmanjujuću informaciju

Poštovani glavni uredniče,

pozivajući se na Članak 56. Zakona o medijima (,,Narodne novine“, broj 59/2004, 84/2011 i 81/2013), a u skladu s Člankom 57. navedenog Zakona, tražimo objavu odgovora na obmanjujuće informacije objavljene 24. veljače 2019. godine na vašem portalu u članku Koliko afera ovaj čovjek može podnijeti? Svojoj Županiji za nepogode dao 11 milijuna, svim ostalim zajedno 8.

Portal Telegram i Drago Hedl kao autor teksta, obmanjuju javnost. Na temelju Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda uspostavljen je Registar Šteta od elementarnih nepogoda. Po proglašenju elementarne nepogode za određeni grad/općinu, štete u poljoprivredi poljoprivrednici prijavljuju općinskom/gradskom povjerenstvu. Općinsko, gradsko i županijsko povjerenstvo procjenjuje i utvrđuje nastalu štetu te unosi podatke u Registar šteta. Temeljem prijedloga Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, Vlada RH donosi Odluku o dodjeli sredstava žurne pomoći za nadoknadu štete. Nadoknada se isplaćuje iz Državnog proračuna, s pozicije Ministarstva financija.

Od 169,6 milijuna kuna potvrđene štete od elementarnih nepogoda u poljoprivredi za 2018. godinu, raspoloživa sredstva za nadoknadu šteta u poljoprivredi (uzrokovane sušom, mrazem, tučom, olujnim i orkanskim vjetrom, požarom i poplavom) iznosila su 16,7 milijuna kuna. Ministarstvo poljoprivrede predložilo je Državnom povjerenstvu jasne i taksativno navedene kriterije za dodjelu tih sredstava žurne pomoći: isključivo poljoprivrednim proizvođačima koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika s oštećenjem na urodu velim od 30% štete, kojima poljoprivredna proizvodnja nije osigurana od određene elementarne nepogode te sa potvrđenom štetom u Registru šteta većom od 1.000,00 kn.

Svaki poljoprivrednik/oštećenik koji je ispunio kriterije, ostvario je pravo na nadoknadu štete u iznosu od 11 posto od potvrđenog iznosa štete u Registru šteta.

Ministar Tolušić nije Virovitičko-podravskoj županiji dao 11 milijuna kuna od štete za elementarne nepogode, jer Ministarstvo poljoprivrede ne isplaćuje odštetu. Isplata odštete poljoprivrednicima iz Virovitičko-podravske županije nije u nikakvoj vezi s porijeklom ministra Tolušića, njegove supruge ni njezine obitelji, kao ni s činjenicom da je on u dva mandata bio župan Virovitičko-podravske županije. OPG Held Antun, kojeg vodi otac ministrove supruge, nema nikakve veze s isplatom odštete poljoprivrednicima zbog elementarnih nepogoda u općini Pitomača.

Tražimo objavu odgovora na informaciju, bez promjena i dopuna, na istom mjestu programskog prostora i na isti način na koji su bile objavljene obmanjujuće informacije. Također, tražimo da odgovor objavite na način da je iz naslova vidljivo da se radi o odgovoru na objavljenu obmanjujuću informaciju. Obzirom da se radi o elektroničkoj publikaciji, odgovor na informaciju duzini ste označiti i povezati linkom.

S poštovanjem,

GLASNOGOVORNICA
Leticija Hrenković

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: