Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Turizam

Ministarstvo kulture dalo 150 tisuća kuna za arheološka istraživanja Ružice grada

  Goran Gazdek           08.04.2020.         854 pogleda
 Ministarstvo kulture dalo 150 tisuća kuna za arheološka istraživanja Ružice grada

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odobrilo je Park prirode Papuk 150 tisuća kuna za arheološka istraživanja dvorske kapele i sakristije Ružice grada kod Orahovice,  najvećeg sačuvanog utvrđenog  srednjovjekovnog grad u Slavoniji i jednog od najvećih u Hrvatskoj, izvijestili su u utorak iz te javne ustanove.

“Obzirom na cjelokupno stanje kulturnog dobra planira se višegodišnje istraživanje, obnova, sanacija, djelomična rekonstrukcija, revitalizacija lokaliteta i stavljanje u funkciju nekih dijelova grada“, rekao je ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

Dodao je da je osnovni cilj  pokretanje sustavne skrb o Ružica gradu, kreirajući sveobuhvatnu strategiju spašavanja od daljeg propadanja, kao i  postavljanje jasnih kriterija za zaštitu i obnovu.

Ružica grad se nalazi na sjeveroistočnom obronku Papuka iznad sela Duzluk, nekoliko kilometara od Orahovice. Prvi pisani spomen datira iz 1357. godine kao kraljevska imovina.

„Krajnji cilj je zaustaviti rapidno propadanje, završiti arheološka istraživanja, osmisliti održivi program obnove kompleksa,  građevinski sanirati najugroženije dijelove i pripremiti dokumentaciju za njenu trajnu prezentaciju kao slojevite povijesne arhitekture, uz sadržajni razvoj i stavljanje u funkciju kulturnog turizma“,  rekao je Jurenac.

Dodao je kako su dvorska kapela i sakristija jedni od najdragocjenijih prostora Ružice grada koje ima smisla rekonstruirati i  dati novu namjenu.

Konzervatorska studija sa programom obnove Ružice grada izražena je 2019. godine.

Dvorska kapela Ružice grada je najveća dvorska kapela u srednjovjekovnim burgovima u Hrvatskoj. Oba prostora raščišćena su u prvim godinama radova. Osim šturih podataka o tome da je bilo arheoloških nalaza nema drugih informacija o istraživanjima. 

„Postoji sačuvano nekoliko fotografija nalaza ulomaka kružišta prozora, rozete i drugih profiliranih kamenih elemenata. Svakako bi trebalo istražiti imali takvih i sličnih nalaza još u kapelici. Nedvojbeno da je dvorska kapela imala barem dvije faze izgradnje i nadogradnje  zbog čega bi trebalo istražiti čitav prostor do zdravice“, objasnila je  arheologinja Parka prirode Papuk Marijana Lukačević.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Turizam