Divjak potvrdila otkaz putovanja srednjoškolskih ravnatelja u New York
Petrov: U vladajućoj koaliciji se neće ništa dramatično dogoditi
Mrak Taritaš: Bandićevi žetončići zapravo pripadaju Plenkoviću
Plenković ne strahuje od Bandićeve uskrate potpore nakon rušenja GUP-a
MORH raspisao natječaj za prijam u kadetsku službu
Divjak se neće kandidirati za predsjednicu HNS-a
Batinić: Neovisno o trzavicama oko GUP-a, Vlada je stabilna

  Županija

Ministarstvo i županija u svađi oko studentske menze u Virovitici

        19.11.2013.         2663 pogleda
Ministarstvo i županija u svađi oko studentske menze u Virovitici

Ostalo je tek tri tjedna do otvorenja novog studentskog restorana i modernog kafića za oko 550 virovitičkih studenata u okviru bivše vojarne. Projekt je to vrijedan oko 4,5 milijuna kuna, koji je lani pokrenula Virovitičko-podravska županija kako bi studentima omogućila menzu tik uz Visoku školu za menadžment u turizmu i informatici (VŠMTI).

 

Istječe ugovor

- Studentima je dosad na raspolaganju bio restoran Strukovne škole u Virovitici. Kako se on nalazi na potpuno drugom kraju grada, a Virovitica nema javni prijevoz, mnogi ga nisu koristili jer jednostavno nisu stigli ručati i vratiti se na predavanja - kazao je župan Tomislav Tolušić (HDZ).

Drugi razlog je što krajem prosinca ove godine istječe ugovor između navedenog restorana i Ministarstva, kojim se subvencionira studentska prehrana u Virovitici. Županija se zato požurila otvoriti vlastiti prostor prije negoli se studenti nađu bez izbora. No samo tri tjedna prije otvorenja županija ne može studentima obećati da će u novom restoranu moći koristiti "iksicu".

- Ministarstvo nam do danas nije službeno odgovorilo hoće li nastaviti subvencionirati prehranu studenata. Tek usputno rekli su nam da za Viroviticu novca nema. Pisali smo dopise, slali obavijesti, ali godinu dana čekamo odgovor - veli Tolušić. Ministarstvo je dosad s oko 200.000 kuna godišnje pokrivalo prehranu za 338 studenata VŠMTU-a. To su pravo iskoristili tek rijetki.

Proračun

Restoran tik uz visoku školu kvalitetno je rješenje za svih 550 virovitičkih studenata, smatraju u županiji, gdje prve procjene govore da je za tu brojku mladih potrebno izdvojiti do 2,5 milijuna kuna godišnje za subvencije. No restoran će raditi i bez pomoći ministarstva, poručuje Tolušić.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja upozoravaju da je izgradnju restorana županija započela bez prethodnog dogovora s njima. Tek naknadno bili su obaviješteni i o osnivanju tvrtke Terra Slavonica d.o.o., koja će pružati usluge prehrane, upozoravaju. Kako je riječ o tvrtki u stopostotnom vlasništvu županije, Ministarstvo ističe kako bi se moglo povući i pitanje eventualnog sukoba interesa. Ipak, obećali su subvenciju za svakog virovitičkog studenta nakon donošenja proračuna za 2014. godinu.

 

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

BićanićSM
9.12.2013. 18:52
Rad Visoke škole u Virovitici najvećim dijelom se financira iz Državnog proračuna posredstvom MZOS
te manjim dijelom iz proračuna Virovitičko-podravske županije i jedinica lokalne samouprave
Ministarstvo subvencionira prehranu studenata Visoke škole,te sufinancira nabavku opreme studentskog restrana
fitilj
21.11.2013. 10:11
Što se tiče ponašanja resornog ministra i njegovog ministarstva i ovoga; "Pisali smo dopise, slali obavijesti, ali godinu dana čekamo odgovor" nema ništa iznenađujućeg. Svi znamo tko je ministar znanosti i obrazovanja i zato ovakvo ponašanje Željka Jovanovića i njegovih podređenih ne iznenađuje.

Nije Tole grobar i četnički vojvoda Tomislav Nikolić, pa da mu Jovanović brzo i explicitno odgovara, već legalno izabrani župan desnog krila zavađene partije koja rane svog izbornog poraza lijeći o trošku i na štetu nedužnih studenata.
mirovnjak
21.11.2013. 9:28

Ako imamo studente normalno je da imamo restoran sa beneficiranom prehranom. Upitno je treba li kafić, ako i treba on mora raditi na dohodovnoj osnovi od izgradnje pa na dalje.
No pravo je pitanje: Za što mi obrazujemo kadrove?
Kome u ovoj županiji treba recimo menađžer ruralnog turizma, samo jedan, a kamoli tridesetak godišnje.
Za to bi volio kada bi netko iznio podatak javno, koliko je ljudi diplomiralo i koliko ih je dobilo posao u struci na području županije?
Nano-59
20.11.2013. 21:17
Gvardijan,
zašto je bitno da u sklopu suvremenog restorana bude i moderan kafić, možda sam sumnjičav u poštene namjere našeg župana, bolje bi bilo reć sposobnost da nešto napravi kako bog zapovijeda, sjetite se bolnice, a još sam dovoljno pri svjesti kako je nekad firma DOMOVINA hranila studente grada Zgreba i kad se krumpir kupovao po 3-5 kuna, a mogao se kupiti mislim za manje od 2 kune. Ovi naši političari lokalci bez obzira na stranačku odoru, treba da shvate kad rade i grade tu kod nas da čine to ime prosperiteta cijele zajednice a ne da uhljebe i postave svoje stranačke podanike ili da to ne čine gradeći spomenike koji nikome kad oni odu trebaju i postaju balast
nicko
20.11.2013. 18:51
štancanje menađera i ekonomista nije nikakva garancija za razvoj ove županije
jedina prednost je jeftinije obrazovanje u mjestu stanovanja da bi poslje mogli pobječi glavom bez obzira iz ove vukojebine
od menađera virovitica nema nikakve koristi uz ovo malo proizvodnje što je ostalo nakon intervencija zločinačke organizacije. menadžbent u turizmu (u turističkom gradu bez hotela) i informatici (sve same informatičke firme u gradu, jel?)
nemože i neće nam biti bolje dok su na vlasti isti takvi menađeri, ekonomisti, pravnici i ostali koji nisu nikada nisu stvorili nikakvu novu vrijednost i koji ne mogu pojmiti da od pretakanja iz šupljeg u prazno nema gospodarskog rasta
što se tiče toga da vlada daje novce selektivno, pa jebiga, ne bi ni ja dao nekom kome je dokazano da je lopov i za koga mogu garantirati da će ponovno dio pospremit u svoj džep
gvardijan
20.11.2013. 18:16
Ispričavam se na iznošenju netočnog podatka. Zapravo, MZOS je dalo novac za namještaj u novoizgrađenom krilu osnovne škole u Novoj Bukovici, zato što je to bila jedina općina u županiji u kojoj je na vlasti bio SDP... pa se g. Žagar potrudio za svoju školu pribaviti novac za namještaj, dok ga za sve ostale škole u županiji zaboli neka stvar. Zar ovo nije licimjerno, dijeliti djecu i škole na HDZ-ovske i SDP-ovske... to ima samo u Hrvatskoj.
gvardijan
20.11.2013. 18:10
Ne bi bilo loše usput spomenuti da resorno ministarstvo iliti MZOS za taj restoran, kao niti za VSMTI, kao niti za ijednu drugu školu u našoj županiji nije dalo niti jedne lipe. Sve škole u županiji financiraju se iz županijskog proračuna. Ne daju niti lipe, a daju si za pravo propovjedati kako ih županija nije pitala za dogovor.

Oko čega bi se trebali dogovoriti???! Možda oko toga da bi ministarstvo trebalo diktirati, a županija bi trebala financirati sve, šutjeti i raditi kako im Jovanović naredi. Na osnovu kojeg Zakona je županija trebala tražiti dogovor s ministarstvom? STUC je napravljen prema propisima i prema Zakonu.

Ovaj članak je čisti pamflet kojim se nastoji obezvrijediti sve ovo što aktualna županijska vlast čini za školstvo u svojoj županiji, uz napomenu da sve napravljeno za razvoj školstva ostaje za budućnost, jer je obrazovanje jedina garancija za gospodarski rast i razvoj.
Nano-59
19.11.2013. 19:00
Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja upozoravaju da je zar treb akomentar posle ovoga : "izgradnju restorana županija započela bez prethodnog dogovora s njima. Tek naknadno bili su obaviješteni i o osnivanju tvrtke Terra Slavonica d.o.o., koja će pružati usluge prehrane, upozoravaju. Kako je riječ o tvrtki u stopostotnom vlasništvu županije, Ministarstvo ističe kako bi se moglo povući i pitanje eventualnog sukoba interesa"


Još iz kategorije ŽupanijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.