Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Koronavirus

Ministarstvo demografije: Prioritet su sigurnost i zaštita djetetova zdravlja

  Hina           01.04.2020.         413 pogleda
Ministarstvo demografije: Prioritet su sigurnost i zaštita djetetova zdravlja

Ministarstvo demografije pozvalo je u srijedu roditelje koji ne žive zajedno da u izvršavanju roditeljske skrbi vode računa o sigurnosti i zaštiti djetetova zdravlja te ih je upozorilo na obvezu postizanja dogovora i prilagođavanja osobnih odnosa mjerama zaustavljanja pandemije koronavirusa.

Neprepoznavanje djetetovih potreba za sigurnošću i zaštitom zdravlja predstavlja povredu njegovih prava i upućuje na mogućnost poduzimanja drugih adekvatnih mjera obiteljsko-pravne i kaznenopravne zaštite, upozoravaju u priopćenju.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku napominje kako izvršenje sudskih odluka o ostvarivanju osobnih odnosa djeteta s roditeljem nije u nadležnosti sustava socijalne skrbi, već pravosuđa.

Podsjećaju na odredbe Obiteljskog zakona prema kojima roditelji imaju pravo i dužnost ravnopravno, zajednički i sporazumno ostvarivati roditeljsku skrb te su dužni i odgovorni skrbiti se o zdravlju djeteta, a roditelj koji ne stanuje s djetetom ima pravo i dužnost ostvarivati odnose s djetetom.

Osobni kontakti putem elektroničkih medija

Ukoliko ostvarivanje osobnih kontakata roditelja koji ne stanuje s djetetom nije u skladu sa svim propisanim mjerama Nacionalnog stožera ili bi se time povećao rizik od zaraze, preporučaju da se osobni kontakti odvijaju putem elektroničkih medija ili telekomunikacijskih sredstava (telefon, Skype, WhatsApp, Viber i sl.). Roditelj s kojim dijete stanuje u tom razdoblju dužan je to omogućiti djetetu u što većem  opsegu, navodi se u priopćenju.
 
Ako roditelji nisu u mogućnosti samostalno postići dogovor centar za socijalnu skrb će prvenstveno savjetodavnom stručnom pomoći, odnosno upućivanjem u obiteljski centar koji provodi usluge savjetovanja nastojati postići dogovor između roditelja.

Roditeljima koji traže stručnu pomoć oko postizanja dogovora vezano uz sadržaje roditeljske skrbi ili trebaju stručnu pomoć i upute na koji način reagirati i organizirati život s djecom u situaciji socijalne izolacije i posebnih mjera zaštite radi zaustavljanja pandemije mogu se javiti i direktno u obiteljske centre ili posredno putem nadležnih centara za socijalnu skrb.

Usluge koje provodi obiteljski centar u ovom periodu mogu se provoditi isključivo putem elektroničkih medija i telekomunikacijskih sredstava (Skype, WhatsApp, Viber i sl.), a provode ih stručnjaci zaposleni u podružnicama obiteljskih centara, napominju u priopćenju.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KoronavirusVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.