Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Poljoprivreda

Ministar Tolušić na Vinodaru: U zadnja dva mjeseca 30 posto manji uvoz vina, a izvoz raste

  gg           10.06.2017.         1238 pogleda
Ministar Tolušić na Vinodaru: U zadnja dva mjeseca 30 posto manji uvoz vina, a izvoz raste

Vinodar, devetnaestu međunarodnu izložbu vina i sajam tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije otvorio je u petak u Daruvaru ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Sajam će trajati do nedjelje a za vinare, poljoprivrednike, građane i goste priređena je prezentacija novog Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, niz stručnih predavanja s područja vinogradarstva i vinarstva i bogati kulturno-zabavni program.

„U Hrvatskoj trenutno imamo 20 tisuća hektara površina pod vinogradima, od toga u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji oko 300 hektara, i velikog potencijala za povećanje proizvodnje grožđa i vina. Europska unija nam nije stavila ograničenja što znači da možemo širiti hektare pod vinogradima kroz mjere ruralnog razvoja za podizanje trajnih nasada, a kroz vinsku omotnicu koja nam ponovno stiže krajem godine možemo graditi nove vinarije. Turizam raste, potražnje ima – to samo treba spojiti i bit će sve u redu“, rekao je ministar Tolušić.

Dodao je kako u Hrvatskoj ipak postoji kultura pijenja hrvatskih vina. "Ona su dominantna u restoranima i hotelima. Ima i tu iznimaka, ali generalno smatram da je tu situacija dobra. Bilo je određenih problema sa uvozom vina iz trećih zemalja (Srbija, Albanija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora…). Tu smo promijenili neke pravilnike samo da izjednačimo hrvatske i strane vinare, a rezultat toga je za 30 posto manji uvoz u zadnja dva mjeseca i povećan izvoz hrvatskih vina. Vino, dakle, ima odličnu perspektivu, a ljudi od vinarstva mogu kvalitetno živjeti", kazao je Tolušić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda