Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Ministar poljoprivrede s predstavnicima HPK

        20.01.2012.         1491 pogleda
Ministar poljoprivrede s predstavnicima HPK

Nedavno donesenim naputkom o provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu žele se spriječiti eventualne malverzacije i pravna praznina do donošenje izmjena tog zakona i ustrojavanja Agencije za poljoprivredno zemljište, istaknuto je nakon današnjeg sastanka ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Naime, odredbama Zakona vremenski je ograničeno do kada su jedinice lokalne samouprave trebale donijeti planove raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i krenuti u raspolaganje po tim planovima. S obzirom da je rok bio 31. prosinca prošle godine, naputkom se na neki način samo popunjavaju pravne praznine do donošenje izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu gdje bi se reguliralo na koji način, odnosno koji dio programa raspolaganja se nastavlja raditi, a koji prelazi na Agenciju za poljoprivredno zemljište, izjavio je Jakovina nakon sastanka.

Predsjednik HPK Darko Grivičić kazao je kako su na sastanku dobili pojašnjenja vezana uz naputak te kako se jedinicama lokalne samouprave koje do kraja prošle godine nisu pokrenule privatizaciju, odnosno raspolaganje poljoprivrednim zemljištem to pravo oduzima.

Veliki dio udruga s tim se složio, jer onima koji u 15 godina to nisu pokrenuli to im treba oduzeti, rekao je.

Ministar je najavio izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno novi zakon kojim bi se predvidjelo i da se zemljište više neće prodavati. Tu je bilo vrlo podjeljenih mišljenja, no izmjene ili novi zakon nešto je o čemu će se još razgovarati, kazao je Grivičić.

Današnji sastanak održan je na inicijativu HPK kako bi se dodatno pojasnio naputak o provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je nedavno donio resorni ministar, a temeljem kojeg je jedinicama lokalne samouprave naloženo da obustave sve započete aktivnosti u vezi provedbe zakonskih odredbi koje se odnose na raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem putem zakupa i prodaje. Naputak se ne odnosi na programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem koje su u već fazi davanja suglasnosti ministarstva, odnosno izdavanja odluka o dodijeli.

Grivičić je u izjavi novinarima nakon sastanka kazao kako ga žalosti što ministar nije na današnjem sastanku želio govoriti o poticajima.

Ministar, kaže Grivičić, nije mogao, nije htio govoriti koliki će biti poticaji i kad će biti plaćeni, što je s jedne strane fer, jer nije dobio prijedlog proračuna.

Poljoprivrednici znaju pravila igre u EU, ali još uvijek dva dana pred referendum ne znaju što će im Vlada dati. Ne krivim za to ministra, Vlada je trebala biti odgovornije prema poljoprivrednicima, rekao je Grivičić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

neutralni
21.1.2012. 12:46
Kaže Grivičić ne znaju šta će im Vlada dati , pa šta bi im dala , sječa poticaja sa sjekirom , a velikima povlastice kao i do sada.
NOVI
20.1.2012. 22:02
Samo da opet nebude Čobijeva praksa,seljaci nemaju kolektivni ugovor koji bi im štitio njihova prava na isplatu poticaja,pa je bivši ministar mogao zakidati kako mu se prohtijelo,ili kako su ga već seljaci sa prosvijedima pritisnuli da popusti.
Još gorja mi se čini opcija da se u prvoj godini navodno neće ništa dirati,socijala,mirovine,plače u državnim službama,a da se seljacima jedinima zakine.
Neka konačno novi ministar razdijeli male OPG-ovce od močnika koji su dobili na tisuče hektara državne zemlje.
Tu leži glavni problem priče da su seljaci dobili silne milijarde poticaja,a kao loše gospodarimo.


Još iz kategorije Poljoprivreda