Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Zdravstvo

Ministar Nakić za HRT otkrio pojedinosti reorganizacije bolnica

        03.05.2016.         1166 pogleda
Ministar Nakić za HRT otkrio pojedinosti reorganizacije bolnica

U prva tri mjeseca ove godine bolnice su stvorile novih 160 milijuna kuna duga. Pitanje je dana kada će biti imenovani novi ravnatelji bolnica, a u sklopu najavljene reorganizacije, pred njima je velik zadatak - izliječiti teško bolesni bolnički sustav - javlja HRT.

Unatoč modernoj opremi i dobroj organizaciji dubrovačka bolnica iz minusa ne izlazi. Duguju više od 80 milijuna kuna. 'Svaki smo mjesec oko milijun i pol kuna u minusu što ne možemo servisirati. Prošle smo godine platili oko devet milijuna kuna kamata', upozorava sanacijski upravitelj OB-a Dubrovnik Jerko Ferri Certić.

S minusom od oko 52 milijuna kuna bore se i u vinkovačkoj bolnici, manji limiti znače veće dugove, a da je funkcionalno spajanje jedno od rješenja, svjesni su i u čakovečkoj bolnici. 'Stvarno nema potrebe da na ovom našem području svi imaju 'magnet'. Bilo je rečeno da čakovečka bolnica bude nositelj za ugovaranje za CT, a Varaždin za 'magnet' i koliko mi je poznato to je u fazi realizacije', izjavio je sanacijski upravitelj Županijske bolnice Čakovec Stjepan Koraj

U KBC-u Rijeka prvi su funkcionalno povezali dva odjela, i to uspješno. Dječju ortopediju iz Lovrana spojili su s KBC-om Rijeka. Riječki KBC jedina je ustanova od njih 31 u zdravstvu u kojoj su prihodi veći od rashoda.

Kako racionalizirati i reorganizirati bolnički sustav i gdje će biti nacionalna bolnica, a gdje osam regionalnih i dvije subregionalne - za Dnevnik HTV-a otkrio je ministar zdravlja Dario Nakić.

Najavio je kako će se nacionalna bolnica za odrasle i nacionalna bolnica za djecu graditi u Zagrebu. Regionalne bolnice bit će organizirane sukladno položaju - po jedna u Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Splitu, a dvije u Zagrebu. Dvije subregionalne bolnice bit će Pula i Dubrovnik.

'Novac curi kroz prste najviše zbog nedovoljnog nadzora kvalitete i rada unutar bolničkih ustanova. Inzistirat ćemo na tome da bolnice svakih mjesec dana podnose financijsko izvješće - koliko je potrošeno za zaposlene, koliko se izdvaja za antibiotike i lijekove općenito te posebno za skupe lijekove, a posebno će se voditi računa i o godišnjim odmorima', izjavio je Nakić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo