Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gospodarstvo

Ministar Marić kao Super Hik

        23.02.2016.         866 pogleda
Ministar Marić kao Super Hik

Ministra Marića, u Jutarnjem listu od 20.2.2016., „brinu“ posljedice konverzije i "suosjeća" s moćnim bankama jer će država imati manje prihode od poreza na dobit banaka, kako on procjenjuje u iznosu od 700 milijuna kuna što znači manji prihod banka u iznosu od 3,5 milijarde kuna. Taj "gubitak" po njemu nastaje zbog smanjenja obveza građana proizašlih iz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju. Zaključujemo da je po ministru Mariću takav prihod države kroz porez izgleda jedini "zdravi" izvor prihoda državnog proračuna.

Napominjemo da su banke nezakonitim povećanjem kamata uz istovremeni porast tečaja švicarskog franka, nezakonito uprihodile i iz Hrvatske iznijele 12 milijardi kuna ne plativši državi porez na dobit.

I sada, nakon „nezakonito“ provedenih konverzija, jer su kamatne stope kod konverzije opet samovoljno određene od strane banka, odnosno u konverziji su korištene kamatne stope koje su presudom Vrhovnog suda proglašene ništetnima, banke državi neće plaćati porez na dobit, pa će banke na konverziji opet zaraditi. Osim toga HNB će im otpustiti dio rezervacija zbog smanjenog rizika nakon konverzije kredita te će im također i troškovi rezervacija biti manji.

Ministre Mariću, za Vašu informaciju, banke i dalje posluju sa ekstra dobiti, koja u prvih šest mjeseci   2015. iznosi 1,5 milijardi kuna. Banke su u posljednje tri godine iz RH izvukle oko 50 milijardi kuna (što kroz izvlačenje dobiti, što kroz razduživanje prema maticama, što je jednako izvlačenju dobiti). Kako na to gledate Ministre Marić, mislite li da bankama treba pružiti još jednu šansu da nezakonito uzimaju od građana i države?

Da taj novac nije ukraden građanima i da je ostao u Hrvatskoj, pad BDP-a bio bi manji za približno 3 % i bilo bi na tisuće više zaposlenih. No ministar Marić izgleda da ne žali što su banke nezakonito podizale kamate i što su iznijele silan novac građana iz Hrvatske, njega brine što država nema više u tom nezakonitom poslu svoj dio kolača.

Iz Udruge KREDA podsjećamo kako je potez njegovog prethodnika kroz smanjenje poreznih stopa i povećanje neoporezive osnovice povećao priljev novca u državnu blagajnu kroz povećanu potrošnju iz čega proizlaze pozitivne prognoze o rastu BDP-a, a čime se nezasluženo diče mnogi političari pa i nedodirljivi HNB.

Pučkoškolska matematika ukazuje na to da platežno sposoban pojedinac kroz osobnu potrošnju puni proračun kroz razne vidove poreza koji su sadržani u cijeni svakog proizvoda i usluge osim bankarskih koje su oslobođene PDV-a. Oslobađanjem dijela kućnih budžeta kreditnih dužnika otvara se mogućnost potrošnje i na druga dobra, a ne samo na bankarske "proizvode".

Dakle gospodine ministre, ako ste izgubili na mostu, možete to dobiti na ćupriji, pa gledajte malo šire ili kako bi se reklo, od drveta ne vidite šumu.

Na posljetku, pitamo se pripremaju li neki političari i moćnici već odavno put da banke od poreznih obveznika naplate sve ono što nisu (opet nezakonito) uprihodile zbog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Umjesto da Vlada Republike Hrvatske, ministar Marić i HNB implementiraju Direktivu/2014/17/EU o potrošačkom kreditiranju i zaštite građane Hrvatske, umjesto da nađu način da zakonom odrede metodologiju za određivanje početne fiksne marže u svim kreditima bez ugovorenih marži, oni žale što nema prihoda od nezakonitog poslovanja banaka i čini se traže put kako pomoći jadnim bankama.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo