Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Komentar

Milanovićeva neistina

  Boris Pavelić/Novi list           31.03.2012.         2009 pogleda
Milanovićeva neistina

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izgovorio je neistinu kada je u utorak na Pravnom fakultetu u Zagrebu ustvrdio da svi hrvatski promatrači u Europskome parlamentu govore engleski. Neistinu, jer Ingrid Antičević-Marinović, koja je pred kamerama demonstrirala potpuno neznanje engleskoga, pet dana odbija stati pred javnost i izgovoriti dvije, tri jednostavne rečenice kojima bi dokazala da razumije bar osnovne elemente zajedničkog jezika današnjega svijeta. Antičević-Marinović, dakle, ne govori engleski ništa bolje nego što je pokazala kada je u petak, odgovarajući na pitanje novinarke RTL-a Nataše Božić »koji će joj biti glavni zadatak u Bruxellesu«, postavljeno na engleskome, odgovorila: »Yes, thank you very much«.  

  Ako je, dakle, premijer Milanović bio spreman riskirati javnu neistinu kako bi opravdao nešto toliko neprihvatljivo koliko može biti prizor zacrvenjene zastupnice koja ne razumije ni riječi od onoga što se oko nje govori, tada smo svjedoci mnogo veće štete: odnosa u vladajućoj stranci koja dobrobit javnoga interesa žrtvuje zarad uhljebljivanja vlastitih ljudi. A baš je to krimen zbog kojega je HDZ glatko izgubio izbore. 

    »Koliko ja znam, svi ljudi koji idu u Bruxelles manje ili više - neki jako dobro, neki prosječno, a neki malo lošije - vladaju engleskim jezikom na način da mogu u kuloarima i na hodnicima s ljudima razgovarati«, kazao je Milanović odgovarajući na pitanje studentice kani li promijeniti promatrački tim. Odgovarao je nepotrebno dugo, izokola, preopširno i neuvjerljivo. Iz njegova je odgovora bilo jasno da je posve svjestan kakav ga je bedast, ali važan problem zaskočio. Priznao je da je engleski lingua franca današnjice, ali svejedno ustvrdio da ga zastupnici ne moraju govoriti dobro kao diplomati. Možda i ne, ali »govoriti« ga tako da zahvalom odgovaraju na pitanje što kane raditi?! Pa zar je to vladanje engleskim »na način da možete u kuloarima i na hodnicima s ljudima razgovarati«? 

    Apsurd Milanovićeva odgovora kazuje da je SDP spreman sramotiti i sebe i zemlju, samo da ne mora priznati pogrešku ili, još gore, poslati u Bruxelles nekoga drugog. Zašto? Stranačka ravnoteža? Mir u kući? Davna obećanja? Minuli rad? Stare zasluge? Zastupničke kvalitete? Sve je moguće. 

    Ali i neprihvatljivo. Sat nakon što je prilog na RTL-u objavljen, SDP je trebao objaviti da će Ingrid Antičević-Marinović, energična saborska zastupnica i zaslužna bivša ministrica pravosuđa, ostati u Zagrebu i nastaviti raditi u Saboru, a da će njezino mjesto u Bruxellesu zauzeti netko sposoban da na engleskome formulira kako će u Europskome parlamentu promatrati parlamentarne rasprave i pripremati se za članstvo Hrvatske u EU. 

    Ali SDP to nije učinio, počinivši time višestruku štetu. Potvrdili su se, prije svega, kao vlastohlepna partitokratska struktura neosjetljiva za dostojno predstavljanje države. Dugoročno je problem i veći, jer su već na samome početku omalovažili hrvatsku ulogu u EU i važnost članstva kao takvog; što će naime reći ljudi, ionako frustrirani onim što ih u EU čeka, kada vide da su političari koji bi ih ondje trebali zastupati posve beskorisni? 

    A jedna je greška uzrokovala i sljedeću, još ozbiljniju: prisiljen da brani nebranjivo, predsjednik Vlade javno je izgovorio neistinu. I što sad? Billa Clintona neistina je gotovo stajala položaja, i to neistina o privatnome, ne javnom događaju, uza svu svijest o rodnoj osjetljivosti problema Hillary Clinton. SDP-u bi bilo mudrije da odustane od bedastoća i zamijeni Antičević-Marinović: zna to Milanović vrlo dobro, ma koliko se pretvarao da nas nastoji uvjeriti u suprotno. Što duže oklijeva, veću štetu čini.

Kolmna Zemlje koje nema Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

siniša prpić
1.4.2012. 16:52
Nema druge, nego rječnik u ručice....., dobar tekst.
Lj. R. Weiss
31.3.2012. 23:24
Onaj koji ne govori istinu u naoko sitnim pitanjima, moguće je da brani neobranjivo i u krupnim temama. Od Milanovića očekujem više principijelnosti!
Borisu, dobra kolumna, čestitam!


Još iz kategorije Komentar