Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Komentar

Milanović će biti prvi lider koji će se morati baviti ekonomijom

  Miodrag Šajatović/Lider           15.12.2011.         2604 pogleda
Milanović će biti prvi lider koji će se morati baviti ekonomijom

Nov početak. Nov optimizam. Nov polet... Izrazi su to kojima se u redovima pobjedničke Kukuriku koalicije opisuje tjedan u kojemu je predsjednik države Ivo Josipović i formalno dao Zoranu Milanoviću, čelniku SDP-a, mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade. Bez obzira na to tko je za koga glasovao na izborima, svi bi se građani trebali nadati da će nova vlast zaustaviti klizanje zemlje u novu recesiju. Vremena više zaista nema. Da nije nezgodno, u novi mandat Kukuriku koalicija morala bi ući s HDZ-ovim sloganom 'Najbolji kad je najteže'. Jer ništa osim najboljega neće održati novu vladu.  Zoranu Milanoviću, pravniku po struci i vanjskopolitičkom djelatniku po vokaciji, pripala je uloga prvoga hrvatskog lidera kojemu će prioritet u djelovanju biti - ekonomija.

Prioriteti prethodnika
Franji Tuđmanu prioritet je bio stvaranje samostalne Hrvatske. Ivica Račan sve je radio kako bi se prva demokratska promjena vlasti u tranzicijskoj Hrvatskoj provela bez krvi na ulicama. Ivo Sanader imao je, kako se po mnogočemu čini, prioritet zvan osobno bogaćenje, a usput je radio i na ulasku Hrvatske u NATO. Jadranku Kosor ekonomija također nije previše zanimala. Prioritet joj je bio ulazak Hrvatske u EU, na drugome mjestu bilo je odrađivanje danog joj zadatka borbe protiv korupcije, a u posljednje vrijeme prioritet je bio pokušaj da se svim sredstvima zadrži na vlasti.  Novomu mandataru Milanoviću sada, nakon 20 godina zapostavljanja i lutanja, pripao je zadatak da stabilizira i dugoročno pozicionira hrvatsko gospodarstvo, i na makrorazini i u slučaju promjene strukture hrvatske privrede na mikrorazini. Uz ono najteže, skidanje stanovništva (nekog više, nekog manje) s ovisnosti od vanjskog zaduživanja.

Čini se da bi on taj posao mogao obaviti. Ima naznaka da je, obilazeći brojne tvrtke u predizbornoj kampanji, shvatio gdje je dugoročno jedini mogući motor koji može osigurati rast BDP-a, punjenje proračuna, podizanje standarda građana, a onda i ono što je političarima jedina prava hrana - glasovanje na sljedećim izborima. Milanović će, bude li dovoljno mudar, djelovanje na mjestu premijera podijeliti na dvije uloge. Jedna je menadžeriranje svojim ministrima u stabilizacijskim naporima, a druga povlačenje strateških poteza u vrijeme kad će ministri operativci biti zaokupljeni čišćenjem Augijevih štala iz prijašnjih godina, izbjegavanjem bankrota države i držanjem pod kontrolom otpora zbog promjena interesnih skupina.

Nitko ne smije biti gladan
Iz razgovora s budućim ministrom financija Slavkom Linićem za ovaj broj Lidera može se zaključiti da su potezi u prvoj godini vlasti dosta dobro promišljeni. Neće se svima svidjeti što će Linić raditi, ali sviđanje i nije kriterij za uspješnost ministra. Pojednostavnjeno, dok Linić bude rezao rashode i cijedio veće proračunske prihode, Radimir Čačić kao potpredsjednik za gospodarstvo morat će investicijama i poticanjem proizvodnje zaustavljati pad BDP-a izazvan proračunskom štednjom.  Važnu će ulogu u očuvanju hrvatskih ekonomskih interesa morati odigrati i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Želi li nova vlast na investicijama u energetiku i infrastrukturu postići multiplikativan učinak za domaću proizvodnju i graditeljstvo, morat će se zamjeriti čelnicima mnogih zemalja EU, koji su naviknuli da je Hrvatska lako tržište za isporuke njihovih proizvođača. Tako više ne smije biti. Ako Hrvatska i bude uvozila nešto iz EU, diplomacija će morati uvjetovati 'plaćanje' osiguranim hrvatskim izvozom. To se ne radi javno, ali tajna je diplomacija najbolja diplomacija. A za svaki slučaj, nova vlada mora pokazati da unatoč potpisanom 'bračnom ugovoru' s EU na tržištu postoje i druge zainteresirane strane (Kina, Rusija...). S kojima, uostalom, zemlje članice EU tako očito očijukaju...

Važnu ulogu imat će i potpredsjednica Milanka Opačić. Jasno je da će nužni rezovi za dio populacije biti dramatični. Vlada mora osigurati da u ovoj zemlji nitko ne bude gladan, da ne bude nijednog djeteta koje zbog neimaštine ne može ići u školu.
Ministarski tim koji je okupio Zoran Milanović ima potencijal izvršiti te parcijalne zadatke. Premijer je tu da koordinira i upravlja taštinama. Ali budući da se za sada nitko ne bavi onim što može dugoročno osnažiti Hrvatsku, a to je u izborima najavljena reindustrijalizacija zemlje i izvoz, ta zadaća pada na premijera. U suradnji s četvrtim potpredsjednikom Brankom Grčićem.

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lynx
16.12.2011. 13:32
Ovisi o puno faktora tko će u nečemu pobijediti. Može se pobijediti za dlaku, dužinu, s više ili manje bodova ili glasova. Mislim da je nezahvalno reći da je netko izgubio na čelu stranke samo zato što nije lider. U ono vrijeme Sanader nije bio u zatvoru, a kult njegove ličnosti je bio ogroman. Druge afere koje su u međuvremenu otvorene išle su na ruku kukurikavcima, ali čini mi se i ozbiljniji pristup cijeloj kampanji.
Slažem se da je Milanović bio mlaka oporba, a sada mi se čini da je mlak vođa koalicije ( kakav će biti premijer - vidjet ćemo ). U koaliciji mi kao osoba i političar najviše smeta Čačić i nadam se da će biti dovoljno razumni da ga se riješe. Takav uteg im, smatram, ne treba.
pljuska
16.12.2011. 12:19
Sjetimo se premda se to činilo nemogućim, jer Milanović je za SDP postigao nikad bolji rezultat Milanović, Milanović je 2007. izgubio parlamentarne izbore. Ivo Sanader uspio ga je za dlaku pobijediti, što mislim da Sanaderu nebi uspjelo da je Milanović čovjeka sa liderskim sposobnostima

Smatram da nakon toga zbog mlitavost u opozicijskoj ulozi Zorana Milanovića nije stasao u ulogu lidera, ali je naučio kako okupiti intersnu skupinu željnu vlasti i pobijediti HDZ koji je i onako sam sebe doveo pred na rub poraza.

Nama sumnje da je Zoran Milanović brzo učio i naučio, pogotovo nakon što ga je izdao grobar HSS-i prodana duša Josip Friščić, koji se je dva tjedna prije izbora pred kamerama kleo da će u koaliciju sa SDP-om, a onda od usta napravio lopatu.

Zato na ovim izborima Milanović nije ništa prepustio slučaju i kao što je poznato kukuriku koalicija Milanovićeva je inicijativa i projekt. No da bi stasao u lidera potrebno je mnogi više od sposobnosti da okupi okupiti intersnu skupinu željnu vlasti. Potrebno je uvjeriti svoju sljedbu i koalicijske partnere da ih narod nije izabrao da budu sami sebi svrha.

Bude li mu to uspjelo Zoran Milanović će učvrstiti iskazano mu povjerenje naroda i preuzeti ulogu lidera.


Još iz kategorije Komentar