Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zavičajno društvo Virovitičana

Milan Perkovac u Društvu Virovitičana: Nova (znanstvena) tribina posvećena je mjernoj jedinici boscovichu (B)

  vn           18.03.2024.         1242 pogleda
Milan Perkovac u Društvu Virovitičana: Nova (znanstvena) tribina posvećena je mjernoj jedinici boscovichu (B)

Mr. sc. Milan Perkovac govorit će o novoj fizikalnoj veličini -  poredak stvari (order of supstance) i objasniti kako se razvijala ideja, koja su istraživanje i spoznaje prethodila, na koji način se nova fizikalna veličina može uključiti među osnovne fizikalne veličine i zašto je izbor imena fizikalne jedinice, boskovich (B), važan.

Milan Perkovac (Virovitica, 1950.) osnovnu i srednju školu polazio je u Slatini. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultete Sveučilišta u Zagrebu 1972. godine, magistrirao 1975. godine. Dobitnik je Majske nagrade 1971. godine  i Rektorove nagrade 1972.godine. Na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu stekao je dopunsko pedagoško-psihološko obrazovanje 2006. godine. Zapošljava se u Končarevom Elektrotehničkom institutu 1972. godine, na području regulacije; radi i kao rukovoditelj Zavoda za regulaciju. Dobitnik je brojnih priznanja, Godišnja nagrada R. Končar, 1981. godine, Zlatna značka  1984. godine, Orden rada sa srebrnim vijencem, 1986. godine.

Predavao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu od 1980. do 1990. godine; na Tehničkom veleučilištu Zagreb i na I tehničkoj školi u Zagrebu. Godine 1990. osnovao je sa suradnicima poduzeće Drives-Control d.o.o. te razvija proizvode za domaće i strano tržište.

Napisao je mnogobrojnih znanstvenih i stručnih članaka s područja elektrotehnike i teoretske fizike, koji su dostupni na CROSBI (šest članaka), Dabar (jedan članak), Scientific Research Publishing (pet članaka) te u Physics Essaysu (Cornel Universityu). Autor je ideje o osmoj mjernoj veličini, poredak stvari (type of substance) i snažno zagovara ideju da se mjerna jedinica nazove boscovich (B) u čast Ruđera Boškovića. U mirovini je i živi u Zagrebu.

Tribina je u srijedu 20. ožujka u 19 sati u prostorijama Društva u Ilici 43.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zavičajno društvo Virovitičana