Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Milan Nikolić

Milan Nikolić, bibliografija (1)

  Veljko Kruličić           27.10.2021.         398 pogleda
Milan Nikolić, bibliografija (1)

Uvod u bibliografiju, kojom ispravljam poneke previde i pogreške u prethodnim bibliografijama, ali i „obogaćujem“ otkrićima dosad nepoznatih objavljenih Nikolićevih romana

I prošle godine, kada se navršilo pola stoljeća otkad je pionir hrvatske (i jugoslavenske) krimi-literature, virovitički boem MILAN NIKOLIĆ otišao u „bolja prisjećanja“, ali i ovog 20. rujna na svom sam se facebook profilu podsjetio na lik i djelo pisca s čijim sam se krimićima susreo još u djetinjstvu, koji su me svojim fabulama, zapletima i lakoćom pripovjedanja „od prve privukli“, pisca kojim se na bavim takoreći cijelog života.

Iznenadili su me pak komentari pojedinih fb prijatelja i pratitelja, iz kojih je razvidno da im Nikolić (r. 1924) još uvijek predstavlja u većoj ili manjoj mjeri „nepoznanicu“, ali i da nisu upoznati ili nisu svjesni „bogatstva“, „zanolikosti“, pa i „jedinstvenosti“ jedne – u konačnici – kratke profesionalne karijere pisca, pritom i „pisca iz provincije“.

Započela je s prvim objavljenim romanom 1957. i trajala je de facto do smrti.

Zapravo, ne bih smio biti iznenađen. Koliko je još naših ne samo pisaca, nego i drugih umjetnika zapostavljeno, zanemareno, da ne kažemo da su svjesno ili nesvjesno „prebrisani prašinom zaborava“.

Ako npr. odete na web-stranice Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica i u Zavičajnoj zbirci kliknete na Zbirku Milan Nikolić  saznati ćete da ona „trenutno broji devetnaest naslova“! Niti trećinu od objavljenih naslova. Pogotovo u kontekstu da je virovitička knjižnica „prirodno mjesto“ u kojem će sveukupna ostavština njihovog sugrađanina biti sakupljena, sistematizirana i izložena.

U svakom slučaju niz je razloga da „rezultate“ svojih dosadašnjih istraživanja na temu „enigma Nikolić“ (koji je u cijelosti bio volonterskog karaktera) u onom dijelu koji se odnosi na bibliografiju stvaralaštva u četiri nastavka „prezentiram“ i na taj način da isto učinim javno dostupnom.

Prema mojim saznanjima prvu piščevu bibliografiju naslovljenu „Objavljeni romani detektivskog i špijunskog sadržaja koje je napisao Milan Nikolić – Miki u razdoblju od 1957 - 1970.“ sastavila je 1. travnja 1971. njegova udovica Ljubica Nikolić (1921. - 2001.), kada je po želji pokojnog supruga donirala komplet njegovih objavljenih romana Gradskom muzeju Virovitica.

Popis sveukupno broji 43 naslova, s time da su u popis bila uključena i nova izdanja postojećih Nikolićevih romana, kao i izdanja na slovenskom jeziku.

U prvoj polovici 80-ih profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dr Vinko Brešić (inače, virovitički zet) je povodom 750. godišnjice prvog spomena Virovitice pripremio za simpozij izlaganje, a zatim u zborniku „Virovitica u prošlosti i sadašnjosti“ i objavio studiju „Milan Nikolić – pionir domaćeg detektivskog romana“, čiji je sastavni dio činila i bibliografija izdanih i ekraniziranih piščevih djela.

Nakon toga objavljeno je još nekoliko Nikolićevih bibliografija, a jedna u okviru temata o Nikoliću u časopisu „Gordogan“ (br. 31-32. za 2015. godinu).

Naravno, o piscu i o njegovu djelo objavljeni su brojni tekstovi, eseji, pa i studije s bibliografskim podacima.

Nažalost, u svim navedenim Bibliografijama, pa i u napisima potkrali su se pojedini previdi i pogreške, nedosljednosti u atribucijama pojedinih izdanja, ali i kronološke nepreciznosti.

Kada sam pripremao prvo hrvatsko izdanje Nikolićeva romana „Ulaznice za pakao“ („Vedis“, 2019.), odlučio sam u knjizi kao dodatak objaviti bibliografiju - koja se odnosi na prva izdanja piščevih tiskanih knjiga, romana i pripovijedaka na hrvatskom i srpskom jeziku. Nastavno i na djela koja je ovaj „strastveni i produktivni pisac iz provincije“ napisao za televiziju, film i kazalište, odnosno koja su doživjela svoje ekranizacije i uprizorenja širom tadašnje države.

Bibliografija je napravljena na temelju istraživalačkog rada - neposrednog uvida u knjige, roto-sveske i dnevne listove koji su objavljivali Milana Nikolića.

Podatke za njegovo televizijsko, filmsko i kazališno djelovanje „rekonstruirao“ sam iz filmskih špica, „Filmografije jugoslovenskog filma“, arhiva TV Slovenije i HRT-a, te naposlijetku Prešernovog gledališća Kranj.

Bibliografija nije uključila rukopisnu ostavštinu Milana Nikolića, niti objavljene priče i kraće pripovjetke.

Ponavljam, nije uključila ni izdanja na slovenskom jeziku. To je „zadatak“ koji me tek očekuje.

Nakon što je „Ulaznica za pakao“ ujesen 2019. objavljena, neovisno od knjige, nisam prestao s istraživanjem piščeva „lika i djela“.

Upornost (pa i kontakti koje sam svih ovih godina uspostavio s pojedinim Nikolićevim suvremenicima i fanovima, od kojih sam mogao saznati pojedine korisne informacije) mi se – isplatila!

Uspio sam tako „otkriti“ kako je u proljeće 1971. godine beogradska „Duga“ u roto-ediciji „300 čuda“ (Plavi dodatak), s kojom je Nikolić surađivao prije smrti, u dva broja, jedan za drugim, objavila dva njegova kraća romana.

Jedan vestern i jedan krimić, koje je Milan Nikolić potpisao „svojim“ pseudonimima. Očito ih je urednik „300 čuda“ držao u ladici, tj. čekali su na svoj „red za objavljivanje“...

Milan Nikolić je tada, duže od pola godine, bio pokopan na virovitičkom groblju.

U drugom izdanju „Ulaznice za pakao“ („Vedis“, lipanj 2020.) Bibliografiju sam aktualizirao novim saznanjima...

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Milan Nikolić