Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Viroexpo

Milán Radácsi, tajnik za ekonomske odnose Veleposlanstva Mađarske: Otvorena vrata za suradnju

        25.02.2015.         3950 pogleda
Milán Radácsi, tajnik za ekonomske odnose Veleposlanstva Mađarske: Otvorena vrata za suradnju

Mađarska je već sedmu godinu zaredom četvrti najveći investitor u Hrvatskoj, a na području trgovinske robne razmjene je šesti najvažniji partner. Prema podacima HNB-a, Mađarska je nakon Austrije, Nizozemske i Njemačke najveći investitor u vašoj zemlji. Ukupna vrijednost mađarskih ulaganja od 1993. godine iznosi 2,27 milijardi eura, a prema strukturi ulaganja vodeći su financijski sektor, proizvodnja prehrambenih proizvoda i trgovina. Nazočnost hrvatskog kapitala u Mađarskoj, pak, nije velika - od 1993. hrvatska ulaganja u Mađarsku dosegla su 21,8 milijuna eura.

Mađarska ima veliko iskustvo s gospodarskim reformama (primjerice stvaranje novih radnih mjesta, kreditiranje poduzetnika) na području kojih značajnu ulogu imaju velike strane investicije u spoju s kvalificiranom domaćom radnom snagom. Mađarska ima gospodarsko i poduzetničko okruženje koje omogućava uspješno poslovanje regionalnih proizvodnih kapaciteta te ujedno može poslužiti i kao temelj poduzetničkih partnerskih veza. Punopravno članstvo Hrvatske u EU-u stvara povoljne uvjete za daljini rast trgovine. Suradnici ureda za ekonomske odnose Veleposlanstva Mađarske u Zagrebu otvorenih vrata čekaju one hrvatske tvrtke koje su zainteresirane za mađarsko tržište.

Za hrvatsko-mađarske turističke odnose je karakterističan porast dolazaka iz Mađarske. Prema hrvatskom statističkim podacima, Mađarska je na devetom mjestu po broju dolazaka, odnosno na 10. mjestu po broju noćenja. Prema podacima DZS-a zaključno sa studenim 2014. mađarski turisti su zabilježili 364.500 dolazaka, što je porast od 11,77 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. Broj ostvarenih noćenja je, pak, porastao za 12,16 posto. Naš je cilj da hrvatski turisti što bolje upoznaju Mađarsku u kojoj gosti imaju brojne mogućnosti za odmor prepun doživljaja (aktivni, zdravstveni, wellness i rehabilitacijski turizam, vino, gastronomija). Putnike koji dolaze u Mađarsku očekuju brojne prirodne ljepote i kulturna baština.

Ispitivanjem strukture razmjene roba može se zaključiti kako su velika poduzeća Hrvatske i Mađarske te multinacionalne kompanije po volumenu i dalje najveći izvoznici, odnosno uvoznici. Povoljno je da znatni udio u tome imaju mala i srednja poduzeća.

Razvojni potencijal , izvori energije i sirovine Mađarske, zajedničko sudjelovanje u projektima s međunarodnim izvorima financiranja, zemljopisna blizina te uzajamno povezivanje sektora malog i srednjeg gospodarstva u pograničnoj regiji nude hrvatskim poduzetnicima povoljne mogućnosti suradnje.
Prva postaja tih mogućnosti je 20.Viroexpo na kojemu je od zemalja sudionica Mađarska prva koja je po drugi put zemlja-partner. Sajam je prirodni partnerki okvir i pridonosi dvostranim prekograničnim gospodarskim vezama. Na sajmu se zainteresirani mogu osobno upoznati s mađarskim izlagačima, njihovim proizvodima i uslugama.

Od Ureda za ekonomske odnose našeg veleposlanstva više stotina tvrtki dobiva odgovore i savjete na specifična pitanja. Mogu se zatražiti informacije vezane uz tendere za dobavu roba i privatizacijske postupke, mogućnosti ulaganja, osnivanja tvrtke. Pomažemo u potrazi za potencijalnim partnerima, organizaciji poslovnih razgovora i prezentacijskih tvrtki, pribavljamo informacije o tvrtkama, te posredujemo u kontaktiranju odvjetnika ili prevoditelja.

Članak je objavljen u Privrednom vjesniku broj 3865 od 23.veljače 2015. godine, a prenosimo ga u povodu Viroexpa na kojemu je Mađarska zemlja partner.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ViroexpoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.