Ministarstvo omogućuje školama terensku nastavu u Jasenovcu
Sinčić: Staviti moritorij na uvođenje 5G tehnologije
Predstavnici SPC-a bojkotirali ekumensku molitvu za jedinstvo kršćana
Atifašistička liga: 75 karanfila za žrtve holokausta na Trgu žrtava fašizma
Ministar Kujundžić nema izbora, ili će sam odstupiti ili će ga smijeniti
Bunjac napušta Pernarovu stranku
Odbor za obrazovanje: Promicati radnu definiciju antisemitizma

  Aktualnosti

Merzel joj je bila uzor. Govorila je: To je menadžerica, tako treba voditi politiku!

  Marija Lovrenc/Večernji list           15.04.2014.         2710 pogleda
Merzel joj je bila uzor. Govorila je: To je menadžerica, tako treba voditi politiku!

Virovitičanka Nada Čavlović Smiljanec našla se ovih dana u zacijelo najtežoj političkoj situaciji od dolaska na mjesto ravnateljice Porezne uprave, ako ne i u cijeloj svojoj političkoj karijeri. O niti visi njen položaj šefice jedne od najjačih državnih institucija, nakon što je, zbog upitne procjene sisačke Porezne uprave za kupljenju nekretninu u slučaju Merzel i njezin rad došao pod posebno povećalo političkih šefova, konkretno ministra Slavka Linića i premijera Zorana Milanovića - piše Večernji list.  Premijer je poručio da povjerenje građana u rad Porezne uprave mora biti neupitno te da one koji to povjerenje ruše treba udaljiti iz sustava pa se postavlja pitanje hoće li gubitak jedne od najjačih funkcija u državnim institucijama biti jedini ceh koji će platiti ravnateljica Nada Čavlović Smiljanec dokaže li se da je u radu sisačkih poreznika bilo nepravilnosti i nezakonitosti i da je takav njihov rad štitio sam vrh porezne uprave, konkretno ona sama.

Smijene li Nadu Čavlović Smiljanec zbog nepravilnosti i nezakonitosti u slučaju Merzel, ona će postati ironična žrtva vlastitih obećanja s kojima je na mjesto ravnateljice Porezne uprave i zamjenice ministra Slavka Linića postavljena početkom 2012. godine. SDP-ova saborska zastupnica iz Virovitice i bivša županijska predsjednica SDP-a kao oporbena političarka prozivala je lokalnu HDZ-ovu vlast da novac građana troši netransparentno. Da predmeti godinama stoje u ladici jer politika ne dozvoljava dirati zaštićene pojedince dužnike. Da je previše politike u poreznim upravama. Ukazivala je da je nužno mijenjati sustav. Poručila da nema nedodirljivih i da su svi jednaki pred zakonom. Porezna uprava, tvrdila je, ne smije biti javna institucija u kojoj se predmeti rješavaju po krvnoj i prijateljskoj vezi, kumstvima i poznanstvima, a na štetu građana koji redovno podmiruju obveze i poštuju zakone.

– Kad je imenovana na mjesto ravnateljice, vjerovali smo da će promijeniti situaciju. Godinama je radila u poreznoj, 24 godine u struci, znala je što govori, zna materiju, probleme, zna sve greške i prednosti sustava – govore o Nadi Čavlović Smiljanec danas u redovima njene stranke u Virovitici. Diplomirana pravnica svoje je radno iskustvo izbrusila upravo u Poreznoj upravi, gdje je obavljala poslove šefice Odsjeka za nadzor, načelnice Odjela za opće i kadrovske poslove... Stručna, uporna, nepopustljiva, ponekad do granice agresivnosti, šefica jaka na riječima nije ispunila obećanja, razočarano kažu. Naplaćuju se kazne kumicama na placu, a milijunski dužnici prolaze bez sankcija. Sirotinja kopa po kontejnerima dok se otpisuju dugovi onima koji su ih bacili na ulicu. - Ili nije dorasla izazovu, ili ne smije raditi više. Zamjeramo joj manjak hrabrosti da riješi konkretne probleme – kaže njen stranački kolega, bivša „desna ruka“ M.V. Kada su na takozvanom stupu srama, popisu poreznih dužnika osvanuli domaći poduzetnici i njihov dug državi, koje su štitile bivše vlasti, Nadini stranački kolege očekivali su da će krenuti u njihovo procesuiranje, naplatu dugova, ovrhe. Prošle su gotovo dvije godine, situacija se nije promijenila. - Ima instrumente da mijenja situaciju, no to ne čini i to joj je velik minus, neoprostiv – stav je M. V.-a koji dijele i drugi članovi. Percepcija građana je da do visokih funkcija aktualna ravnateljica Porezne uprave, a prema mnogima gotovo anonimna lokalna političarka, nije došla na temelju svog aktivnog političkog rada, koliko spletom sretnih okolnosti.

SDP u Virovitici, kao i na županijskoj razini, još uvijek ne može stati uz bok HDZ-u. Kandidati koji se odjednom pojave za vrijeme izbora i predstavljaju potencijalne gradonačelnike ili župana slabo su poznati i u svom mjestu, a kamoli šire. Konferencije za novinare koje stranka organizira su rijetke. I sami članovi ističu da se rad stranke može nazvati anemičnim. U takvom okružju godinama je djelovala i Nada Čavlović Smiljanec. Povremeno bi reagirala na poteze lokalne vlasti, branila interese poljoprivrednika, radnika, ukazivala na problem.

Do dolaska na mjesto ravnateljice, HDZ u Virovitici nije je shvaćao ozbiljno.

Prag više na ljestvici popela se 2007. godine, kada je kao kandidatkinja SDP-a iz IV. izborne jedinice dobila saborski mandat. Na tom mjestu bila je do kraja 2011. godine. Pobjedom SDP-a i koalicijskih partnera na parlamentarnim izborima iz saborske klupe dolazi na utjecajno mjesto šefice Porezne uprave na kojem je i danas.

Podijeljeni unutarstranačkim trzavicama i nezadovoljni načinom na koji njihovi predstavnici obavljaju povjerene im funkcije, dio lokalnih SDP-ovaca poručuje da se aktualna šefica porezne uprave možda neće imati na što vratiti ako je smjene zbog propusta u slučaju Merzel.

Dio njih razmišlja da u bližnjoj budućnosti predloži i njeno iščlanjenje iz stranke, nakon cjelokupne smjene vodstva kojim su nezadovoljni.

– Vrijeme je za nove ljude. Situacija u kojoj se Nada Čavlović Smiljanec našla je vrlo znakovita - kaže nam jedan od njenih dugogodišnjih kolega - Upravo je Marina Lovrić Merzel bila osoba kojoj se divila i čiji je rad cijenila, a sada taj slučaj odlučuje o njenoj sudbini   – dodaje. Sisačko-moslavačku županicu lokalni je SDP prije sedam godina pozvao na konferenciju za novinare u Virovitici. Govorila je o gospodarskim rezultatima u Sisačko-moslavačkoj županiji i kritizirala način izgradnje poduzetničkih zona u Virovitici. Županica je za Nadu Čavlović Smiljanec bila pojam. Uspješna, svestrana žena koja postiže rezultate i od kojih stranka može puno naučiti. – Više puta uzimala je baš nju za primjer. Govorila nam je da od nje učimo kako se pripremaju izbori, vodi javni nastup, kako se organizira rad u stranci. Marina Lovrić Merzel, s kojom je bila bliska preko središnjice stranke, bila joj je pojam uspješne žene kojoj se divila – ističe naš sugovornik.

Ne umanjujući trud i rezultate koje ostavlja iza sebe, kolege ne mogu prešutjeti da se odrekla sredine iz koje potječe i da se u stranku rijetko vraća.

No zato je službeni automobil koji joj je na raspolaganju bio često u Virovitici, tvrde građani. Iako nema vozačku dozvolu i radni tjedan provodi u Zagrebu, službeni automobil Porezne uprave iz Zagreba tjednima se viđao na prometnicama u Virovitici. Građani su tvrdili da ga koristi njen suprug Dragomir Čavlović, koji radi kao domar u Područnom uredu porezne uprave u Virovitici. On se prošle godine našao u još jednoj aferi, kada se u lokalnom kafiću, prema natpisima u medijima, pod utjecajem alkohola potukao i ozlijedio glavu 30. godišnjem Virovitičaninu, za što nije stegovno odgovarao. Nakon javnih prozivki, automobil se rijeđe viđa.

Inače, prva velika afera oko aktualne ravnateljice Porezne uprave podigla se nedugo nakon njezina imenovanja. Anonimnom predstavkom upućenom na premijera Zorana Milanovića autori potpisani kao „zabrinuti građani i stranački kolege“ šeficu porezne uprave prozvali su za licemjerje jer utjeruje tuđi dug, dok svoj dug u iznosu od 173.000 kuna, a koji je pod četiri ovrhe – ne plaća. Stvarni dug, o kojem se Nada Čavlović Smiljanec odmah očitovala bio je ipak niži. U vezi sa kartičnim poslovanjem, PBZ-Cardom i Zagrebačkom bankom-Mastercard, sa bankama se sporila na sudu zbog visokih kamatnih stopa koje nije priznavala, no dug je ipak podmirila. Bila je riječ od oko 111.000 kuna. Drugi dug, koji je također podmirila, a za koji je dobila dvije ovrhe, Slatinske banke i Privredne banke Bjelovar, odnosio se na obveze koje imala kao jamac za kredit koji glavni dužnik nije podmirivao na vrijeme. Kako je i taj dug platila, ministar Slavko Linić zaključio da nema razloga za njenu smjenu. Bilo je to samo dva mjeseca nakon što je postavljena na ovu važnu funkciju.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

siniša prpić
29.4.2014. 18:22
kad učiteljicu nadmaši učenica, znak je da je učiteljica bila dobra......

youtube.com/watch?v=hnHBO9FY4Ic
daja
17.4.2014. 2:04
E a di je dopredsjednik Virovitičkog ESDPE-a, onaj koji je sredio HŽ Cargo!!!!!!!!!!!
guru
16.4.2014. 21:52
Sulejmane nismo se baš usrečili sa SDP ali ne daj nam bože da nam se natrag vrati HDZ. Sve lopov do lopova, Presuđena stranka kao lopovska. Predsjednik stranke radio utajnim službama gdje je mogao znati za svaku ukradenu iglu a on ništa ne zna.Kirin pomoču Fimi medije krao za stranku da bi imali više za izborne kampanje.
Ja se pitam treba li takova stranka postojati na političkoj sceni.
Narod naivan vjeruje populistima poput Kirina i Mercelice.
siniša prpić
16.4.2014. 20:28
S obzirom na neupitne emocije kojima odiše gornji tekst, pa i komentari "bivše desne ruke", zasvirajmo jednu prigodnu......., za drugarice...., idoli su idoli....
Samo za Marinu i njene obožavatelje......

youtube.com/watch?v=Xi_xeC8jwq4
Sulejman veliki
16.4.2014. 19:29
Op-trt, op-trt...
Ja sam mali Mate, tek toliko da znate!
Guru, SDP-ovci nikada nisu imali petlje. Svojom inertnošću, nesposobnošću, nekompetentnošću i do krajnjih granica usporenošću ostavit će nam na vlasti lopovsku bandu.
Čast izuzecima u SDP-u.
atma
16.4.2014. 18:25
Imaš pravo Mate, lopta je okrugla, a riječ je ono što nas određuje.
guru
16.4.2014. 18:11
Čudno kako nitko od gradskog odbora SDP-a ne staje u obranu svoje šefice. Dala im posao i položaj a svi šute.
Mate Vukušić
16.4.2014. 17:53
Vjetar i kiša upropastiše nogomet. Šteta, a klinci se nabrusili.
A ipak još par riječi o manje bitnom, politici.
U gornjem članku, izmijenjeno prenesenom i večernjaka, upitan sam slijedeće:
Kompetentnost ravnateljice za svoju poziciju? Odgovor: smatram da sa 24 godine iskustva u poreznoj može radit svoj posao.
Zadovoljstvo dosad učinjenim? Osobno sam nezadovoljan što nisu, na našoj županiji procesuirani oni koji su stekli nepripadajuću imovinsku korist, a prema listi poreznih dužnika i prema onome što se fizički može vidjet, ima ih, to je obećano.
Kao osoba, obzirom smo bili 5 godina najbliži suradnici? Stručna, uporna, nepopustljiva, ponekad do granice agresivnosti, ali limitirana odlukama Vlade i ministarstva ili ministra financija.
Prisutnost na terenu? Nedovoljno u svojoj sredini obzirom na dislociranost, što članovi zamjeraju ali to nije ništa novo..
Mogućnost angažmana nakon eventualnog povratka u Viroviticu? O tome će odlučiti članovi, prema svom nahođenju i mišljenju, osobno mislim da su potrebne promjene da se stranka probudi, na svim razinama.
Kakva je komunikacija s ravnateljicom? U interesu gospodarstva spremna je pomoći i pomogla je u nekim situacijama, obzirom ima instrumente koji to mogu omogućiti mada je percepcija javnosti da je to nedovoljno.r
Kumice na placu, sirotinju koja kopa po kontejnerima, izraze poput neoprostivo nisam spominjao.
Poznanatvo sa Merzel? Uopće nemam spoznaja da li se znaju od prije ili ne, osim na sastancima SDPH u Zagrebu.
Naravno, ne mogu ne spomenuti Račana jer, vlast se može izgubiti ali obraz ne.

Eto, nemam namjeru to više komentirati javno niti se kome pravdati i objašnjavati. Čeka me novi nogomet a to je, znate, najvažnija sporedna stvar na svijetu pa tako i u našem gradu i okolici.

Mate Vukušić
16.4.2014. 14:41
Zatrpaše me s pozivima. Tili bi čestitat. Ne znam na čemu. Novinarka napiše hrpu podataka pod mojim inicijalima a koje ja nisam iznio i sad je napravila članak-bombu. Makar šta.
Ne, ne pravdam se ali sam dužan pojašnjenje za koje sad nemam vremena jer žurim na nogomet.
Trebao bih ja ispast faca i pokupit zadovoljstvo za nešto što su drugi rekli sakrivši se hrabro pod mojim imenom. I prezimenom.
Ali, o tome i ostalom nakon nogometa.
mastermind
16.4.2014. 10:11
SDP-ovci su se divili Marini, a HDZ-ovci dr. Ivi...krasni uzori, nema šta :)
francek
16.4.2014. 9:28
Počelo je , počelo....
daja
16.4.2014. 8:23
Revolucija jede svoju djecu!!!!!!!!!!!


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.