Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Zdravstvo

Međunarodna suradnja i zajednička nabava skupih i inovativnih lijekova zbog ušteda

        05.06.2016.         1677 pogleda
Međunarodna suradnja i zajednička nabava skupih i inovativnih lijekova zbog ušteda

U Sofiji (Republika Bugarska) se 2. i 3. lipnja održao sastanak ministara zdravlja zemalja srednje i istočne Europe na kojem je sudjelovao hrvatski ministar Dario Nakić. Glavna tema sastanka bili su rastući izazovi u području farmaceutske politike, a bilo je govora i o učinkovitost novih lijekova, financiranju skupih i inovativnih lijekova te opterećenju koje oni predstavljaju za zdravstveni sustav.

Ministri su razgovarali i o mogućnostima suradnje i zajedničkoj nabavi skupih i inovativnih lijekova s ciljem postizanja ušteda, a raspravljalo se i o Europskom semestru i preporukama državama članicama u području zdravstva, što je dobra priprema za predstojeći EPSCO sastanak Vijeća ministara zdravlja Europske unije, koji će se održati u Luksemburgu 17. lipnja 2016. godine.

Ministar Nakić se prije sastanka susreo na bilateralnim razgovorima s ministrima Bugarske i Makedonije. S bugarskim kolegom Petarom Moskovim detaljnije je razgovarao o zajedničkoj suradnji u nabavi lijekova, suradnji u pogledu informacijsko-tehnoloških softverskih rješenja (eZdravstvo) te o mogućnostima da hrvatske tvrtke predstave svoja IT rješenja.

Prilikom bilateralnog susreta ministra zdravstva Republike Makedonije i ministra Nakića, dvojica ministara su razmijenili mišljenja i prijedloge oko zajedničke nabavke skupih lijekova i medicinskih pomagala, edukacije stručnjaka i mogućnosti liječenja pacijenata.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo