Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Međunarodna konferencija o akvakulturi: Suradnja proizvodnje i znanosti – temelj uspješnog održivog razvoja


  Gospodarstvo           03.12.2018.         1297 pogleda
Međunarodna konferencija o akvakulturi: Suradnja proizvodnje i znanosti – temelj uspješnog održivog razvoja

U Vukovaru je, 29. i 30. studenog, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom „Ruđer Bošković“ u Zagrebu i Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom, održana 13. Međunarodna konferencija o akvakulturi: Suradnja proizvodnje i znanosti – temelj uspješnog održivog razvoja akvakulture.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević je naglasio da je Hrvatska velika uvoznica hrane. Od 2012. godine do danas vanjskotrgovinski deficit povećao se sa 740 mil. € na više od milijardu eura, a u prvih osam mjeseci deficit se povećao za još 50 mil. €. U ribarstvu se bilježi suficit u robnoj razmjeni veći od 45 mil. €, u čemu znatan udio ima i izvoz akvakulture s 82 mil. € ili 45%.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura je istakao da akvakultura ima svjetlu budućnost, jer je nedostatak ribe na tržištu Europe, a nacionalni strateški plan akvakulture predviđa povećanje proizvodnje sa 17.000 tona na 24.000 tona ribe, pri čemu su važni znanje, kvaliteta i tehnologija.

Predsjednik Organizacijskog odbora Konferencije i direktor tvrtke Ribnjačarstvo Poljana Milan Božić je rekao da pokazatelji o proizvodnji slatkovodne ribe u Hrvatskoj pokazuju da je, prije 90-ih, proizvodnja bila između 10.000 i 15.000 tona, a sada je oko 2.500 tona i morat će proći određeno vrijeme da se ta proizvodnja oporavi.

Na Skupu su, eminentni stručnjaci iz zemlje i inozemstva, održali niz stručnih predavanja s aktualnim temama o sadašnjem stanju i utvrđivanju bitnih tehnoloških, gospodarskih i znanstvenih spoznaja i rješenja, nužnih za uspješan razvoj hrvatske akvakulture, te unaprjeđenju proizvodnje i učinkovitijem iskorištenju sredstava iz raspoloživih i budućih alokacija Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Na Konferenciji su, s područja Virovitičko-podravske županije, prisustvovali predstavnici PP Orahovica koji svojom ribnjačarskom proizvodnjom u 2017. godini, značajno participiraju na razini RH, a iz Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica direktor Milan Vanđura, kao jedan od pokretača ovog tradicionalnog susreta.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: