Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Orahovica

Medenica: Bili smo u pravu, Ministarstvo financija tvrdi da su sportski klubovi Orahovice imali pravo na sredstva za redovno financiranje

  Goran Gazdek           15.03.2021.         3862 pogleda
Medenica: Bili smo u pravu, Ministarstvo financija tvrdi da su sportski klubovi Orahovice imali pravo na sredstva za redovno financiranje

Zbog ne donošenja Proračuna Grada Orahovice za 2020. godinu raspušteno je Gradsko vijeće i imenovana Povjerenica Vlade nakon čega su sportski klubovi, temeljem odluke o financiranju redovnih i nužnih rashoda i izdataka, ostali bez dotacije – nisu dobili novac za svoj rad, Nakon provedenih prijevremenih izbora konstituirano je Gradsko vijeće, ali proračun Orahovice za 2020. ponovno nije donesen, razriješena je gradonačelnica Ana Marija Petin i raspušteno Gradsko vijeće te imenovan novi Vladin povjerenik. Zbog takve situacije Grad Orahovica nema proračun ni za 2021., a u odluci o financiranju redovitih i nužnih rashoda sport ponovno nije uvršten zbog čega su svi sportski klubovi pred bankrotom.

Petnaest sportskih klubova s područja Orahovice obratilo se Ministarstvu financija i upitalo imaju li pravo na sredstva planirana odlukom o financiranju redovitih i nužnih rashoda za 2020. i 2021. godinu.

U odgovoru koji je ovih dana stigao Ministarstvo navodi kako se privremeno financiranje obavlja najduže tri mjeseca proračunske godine u kojem razdoblju korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje 31. prosinca proračunske godine i preuzimati nove obaveze.

„Sukladno članku 42 stavku 3. Zakona o proračunu smatramo da su sportske udruge iz Proračuna Grada Orahovice za 2020. godine u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2020. imale pravo na sredstva za redovno financiranje sportskih udruga u iznosu od 150 tisuća kuna (četvrtina od 600 tisuća) te sredstva za nabavu opreme u iznosu od 6072,25 kn (četvrtina od 24.289,00 kn), odnosno u ukupnom iznosu od 156.072,25 kn.

Bivši predsjednik Gradskog vijeća Orahovice, Rade Medenica, osjenio je ovo tumačenju kao potvrdu da su on i vijećnici SDP bili u pravu kada su svo ovo vrijem javno govorili da sportske udruge moraju biti financirane.

„Od prvog dana krize vlasti javno smo istupili i tvrdili da udruge ne samo da imaju pravo, već moraju biti uvrštene u odluci o privremenom financiranju. Navodili smo mone primjere širom Hrvatske, ali bezuspješno. Bivša gradonačelnica je to odbijala kako bi dokazala da je zbog SDP-a život u gradu stao, i da je SDP kriv za sve. Svo ono javno blaćenje od nje i bivšeg predsjednika Zajednice sportskih udruga je dno dna političke i ljudske kulture. Bilo bi dobro da se bivša gradonačelnica i bivši predsjednik Zajednice sportskih udruga pospu pepelom i snime novi video uradak gdje bi se javno ispričali udrugama, građanima i svima onima koje su ponižavali i javno vrijeđali“, kaže Medenica.

Osvrnuo se i na rad povjerenika Vlade RH za Grad Orahovicu, Saše Ristera.

„Postavljam pitanje povjereniku Vlade je li on imenovan za povjerenika šutnje ili za povjerenika koji će rješavati probleme grada. Zašto ne preuzme odgovornost i žurno riješi ovo goruće pitanje. Dva su razloga njegove šutnje. Jedan je da se ne zamjeri žetončićima u HSS-u koji u džepu imaju plavo-zelenu iskaznicu, a drugi je da možda čeka pravno tumačenje iz Bruxellesa. U svakom slučaju ovo je presedan u političkoj praksi da predsjednik stranke na vlasti bude imenovan za povjerenika. Kad je HDZ u pitanju, oni sve mogu, za njih važe posebni zakoni“, tvrdi Medenica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Orahovica