Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Aktualnosti

McMurphy iz okolice

  Boris Pavelić/Novi list           19.09.2015.         1138 pogleda
McMurphy iz okolice

Četrdeset je godina otkako je film »Let iznad kukavičjeg gnijezda«, kroz nenadmašnog McMurphyja Jacka Nicholsona, razgolitio represivnost psihijatrijskog sustava i pretjerane ovlasti psihijatara da procjenjuju što jest, a što nije prihvatljivo. No da problem nije riješen, u Hrvatskoj postoji dovoljno poznatih primjera.

O slučaju D. P., 28-godišnjaka iz okolice Zagreba, ovaj je list izvijestio u proteklu subotu. Riječ je o mladome čovjeku koji bi mogao prisilno i zadugo u psihijatrijsku bolnicu. Postoji, istina, psihijatrijsko vještačenje ovlaštene sudske vještakinje u kojemu stoji da D. P. boluje od »teške, prave i trajne duševne bolesti-shizofrenija«. Ali postoji i pisano mišljenje nezavisnog psihijatra koji nalaz vještakinje ocjenjuje »neosnovanim, pristranim, nestručnim, i danim samo na osnovi osobnih zapažanja iz dva razgovora«.

Ne tvrdimo da je nalaz vještakinje netočan, a mišljenje nezavisnog psihijatra točno, jer za to nemamo ni znanja ni ovlasti. Ali imamo i pravo i obvezu sumnjati u pravo pravosudno-psihijatrijskoga sustava da nasilu hospitalizira čovjeka za kojega postoji racionalna mogućnost da nije bolestan, ma koliko se činio »neprilagođenim«, ma što to značilo.

Slučaj D. P. nije jednostavan – samo, čiji »slučaj« uopće jest »jednostavan«? Godinama traju njegove nesuglasice sa susjedima. 

On tvrdi da je dio uzroka u tome što mu je majka Srpkinja, a on se izjašnjava Jugoslavenom. Prije dvije godine nesuglasice su prerasle u svađe, pa i više od toga. Kako bilo, činjenica jest da je u jednome sudskom procesu D. P. nepravomoćno već proglašen krivim za napad i ozljeđivanje djece, te da mu upravo traje suđenje za prijetnju ubojstvom susjedi. D. P. tvrdi da niti je ozlijedio dijete, niti je prijetio susjedi. Odlučit će dakako sud.

Problem je u procjeni njegova psihičkog stanja. Sudska vještakinja za psihijatriju, na temelju dva razgovora, dijagnosticirala je »tešku i trajnu duševnu bolest«, pa ustraje u prisilnome zatvaranju u psihijatrijsku bolnicu. No nezavisni psihijatar, koji je D. P. ispitao također dva puta – koliko i sudska vještakinja – osporava njezin nalaz te predlaže nezavisno vještačenje. »Vještakinja (...) daje vrlo opasan zaključak po okrivljenika, koji može trajno, u pravom smislu riječi, obilježiti osobu i napraviti brojne životne probleme, dapače lišiti ga slobode, prisiliti na liječenje, uskratiti pravo na normalan život, trajno i doživotno ga stigmatizirati«, upozorava taj psihijatar. 

Drugo suđenje D. P. bliži se kraju. Jučer je održano ročište, sljedeće je 2. listopada. Argument vještakinje jest da je D. P. »opasan za okolinu«. Osobe koje su s njim posljednjih mjeseci razgovarale, uključujući spomenutog psihijatra i potpisanog novinara, nisu stekle takav dojam. Stoga pitamo: ako vrijedi pravno načelo kako je bolje da stotinu krivaca ostane na slobodi nego da jedan nevini završi u zatvoru, ne bi li trebalo vrijediti i ono kako je bolje da stotinu »neprilagođenih«, ako nisu nasilni, ostane na slobodi, nego da jedan zdravi završi u »ludnici«? Hoćemo li opet lobotomizirati McMurphyja?

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti