Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Aktualnosti

Maturanti srednje škole Stjepan Ivšić iz Orahovice učili o Domovinskom ratu

  Miroslav Minkila Milovuković           01.12.2015.         2575 pogleda
Maturanti srednje škole Stjepan Ivšić iz Orahovice učili o Domovinskom ratu

U organizaciji udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-VPŽ maturanti srednje škole Stjepan Ivšić iz Orahovice boravili su na jednodnevnom izletu u Pakracu u sklopu projekta„Orkan 91 škola u prirodi“ financiranog od strane Ministarstva branitelja. Na bivšoj lokaciji logora Bučje satnik Željko Špelić  održao je predavanje o logoru Bučje,o njegovoj namjeni, broju logoraša da bi se svi zajedno uputili  u Kusonje na kućni broj 55 gdje se sada nalazi kapela Male Gospe.

Satnik Špelić naglasio je da se na ovom mjestu vodila jedna od najkrvavijih bitaka u Domovinskom ratu gdje su 20 pripadnika 105 bjelovarske brigade 8. i 9. rujna 1991 godine ostali u okruženju nakon uništenja improviziranog  oklopnog vozila TOP 1, te se sklanjaju u kuću na broju 55. Nakon 24 satne  obrane četnici miniraju jedan dio kuće, zarobljavaju sedmoricu preživjelih te ih masakriraju. Između ostalog naglašeno je da je Domovinski rat počeo upravo u Pakracu koji je pretrpio ogromne štete i velike gubitke u ljudstvu te zahvaljujući hrvatskim braniteljima nikad nije pao.

Obilaskom Prekopakre posječeno je spomen područje s oklopnim vozilima iz 1991 godine kakvim su se koristili branitelji u Kusonjama. U skolpu programa organiziran je obilazak stalne postave “Ratne i vojne povijesti Pakraca“, te se okupljenima obratio gospodin Mario Tušek i održao predavanje o povijesti Pakraca kroz povijest .

Obilaskom muzeja učenici su mogli vidjeti jedinstvenu zbirku predmeta ,opreme i oružja koje se koristilo za vrijeme Domovinskog rata u Pakracu. Izložbom su obuhvaćena razdoblja templara,turskih osvajanja, trenkovskih pandura, Prvi i Drugi svjetski rat i Domovinski rat. Za sve polaznike omogućeno je gledanje filma broj 55 i zajedničko druženje.

Ovakvih projekata trebalo bi više isključivo što su interesantni i poučni budućim generacijama ,naglasili su profesori Dragan Zubak i Suzana  Đebro koji su u knjigu utisaka upisali: „Misleći na njihovu žrtvu gradimo Hrvatsku“

Projekt „Orkan 91“organiziran je dva dijela.Prvi dio odnosio se na predavanje o Domovinskom ratu u srednjoj školi Stjepan Ivšić u Orahovici i osnovnoj školi Marko Marulić u Slatini gdje su predavanje održali članovi Udruge veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata  Zadarske županije.Drugi dio programa obuhvaća program izvan učioničke nastave za polaznike osnovnih i srednjih škola. Ovim programom obuhvaćeno je preko 500 učenika s područja Virovitičko-podravske županije.

Glavni cilj ovog projekta je jedna od najznačajnijih operacija „Orkan 91“,Ovom bitkom i žrtvom hrvatskih branitelja spriječen je pokušaj srpskih pobunjenika da presjeku Slavoniju od ostatka Hrvatske.06.12.2015. Memorijalnom utrkom Kokočak-Orahovica prisjetit ćemo se na žrtvu 184 poginula branitelja među kojima i naših prijatelja Branka Jaklića, Momira Krmpotića i Milana Puhanića

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti