Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Priče iz šnajderaja

Maturalni plesač

  Sunčana Janovich           19.07.2021.         571 pogleda
Maturalni plesač

 I, šta ćemo sad?! - gotovo da je povikala mama, napravila korak unatrag i stropoštala se na kauč.
- Ne znam, kako mi bude, bude, dečka nemam, tata je jako strog. Bit ću jedina djevojka na maturalnoj zabavi sama, s roditeljima - odgovori Ana tužno
- Pa, zašto se ja toliko preznojavam da ti dovršim haljinu? Vidi, stoji ti kao salivena, a ti ćeš cijelu večer provesti sjedeći, s roditeljima, i bez dečka - nastavlja mama, potpuno nesvjesna da je, svakom izgovorenom rečenicom, Ani još više otežavala ionako gotovo nerješivu enigmu. Naći dečka tjedan dana prije maturalne.
Tata je čitao novine i rješavao križaljku, izgledalo je da je potpuno nezainteresiran za tako bitnu, najbitniju temu, dečki i maturalna. Kad su mama i Ana zašutjele, Ana još tužnija, sad tužna i mama, al' ne samo zbog toga što će Ana biti sama na maturalnoj, nego, neće nitko vidjeti njezinu haljinu, a toliko se trudila da Ana zablista.
Mimo svih očekivanja, oglasi se tata:
- Ana, kod nas u Kombinatu zaposlio je prije mjeseci mladi strojarac, Ante. Dobar sam s njim. Ako hoćeš, pitat ću ga ima li djevojku, pa ako nema, eto ti prilike za maturalnog plesača.
- Jao, pa kako ću, nemojte, to me je sram, da netko posreduje! Pa šta ću reći roditeljima ako se i upoznam s Antom?
- Ne beri ti brigu! Ano, ja ću dečku prenijeti, takva i takva je stvar, i ako je on za, upoznat ćete se ovdje, kod nas! Na vama dvjema je da samo dogovorite dan kad će haljina biti gotova. Ti ćeš taj dan doći po haljinu, a Ante će kao slučajno navratiti. Samo daj Bože da nema curu, sve drugo ja preuzimam! A i poznam tvoje roditelje. Objasnit ću im sve, dečko je pošten, školovan, duša od čovjeka!

Rečeno - učinjeno!

Inače, Anti je bilo usput da navrati kod nas, kao što bi nekome tko putuje iz Ljubljane za Budimpeštu , bilo usput da navrati u Lisabon. Ana je došla pola sata prije. Mama skuhala kavu, ispekla kolače, evo ga, stiže i Ante!
- Dobro veče, ja navratio usput, bio tu, u komšiluku - izgovori Ante lozinku.
Godinu kasnije, mama i tata bili su vjenčani kumovi. A samo par dana poslije vjenčanja, mladi se par zaputio u pečalbu. Mjesecima i godinama stizala su nam pisma, i fotografije kuće, pa još novije kuće, jedno dijete, drugo dijete...
Želim vjerovati da su još uvijek zaljubljeni, kao one večeri dok su plesali njezin prvi ples. Ako sam se ikada u životu uvjerila da postoji ljubav na prvi pogled, bili su to njih dvoje

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priče iz šnajderaja