Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Matica hrvatska

Matica hrvatska najavila predavanje Miroslava Dorešića: Nobelova nagrada za fiziku za 2022. - temelj za kvantna računala

  mhv           11.01.2024.         1708 pogleda
Matica hrvatska najavila predavanje Miroslava Dorešića: Nobelova nagrada za fiziku za 2022. - temelj za kvantna računala

U ponedjeljak 15. siječnja 2024. godine u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, Miroslav Dorešić održat će predavanje "Nobelova nagrada za fiziku za 2022. - temelj za kvantna računala.  Nijedan rezultat kvantne mehanike posljednjih sto godina nije izazvao takvu uznemirenost ljudskog duha kao što je izazvao fenomen kvantne spregnutosti čestica, ili kako ga je Einstein nazvao "sablasnim djelovanjem na daljinu". Danas, nakon punih sto godina od rađanja kvantne fizike, ta uznemirenost posebno je izražena jer su pokusi i mjerenja nobelovca Zeilingera srušili svaku nadu, svaki nedosanjani san materijalističkih filozofa i njihova maštanja o tzv. skrivenim varijablama u fizici mikrosvijeta. I ne samo to, je li moguće da to "sablasno djelovanje na daljinu" ima čak i svoju primjenu u kvantnim računalima i kvantnom internetu? Upravo taj fenomen isprepletenosti -spregnutosti dviju mikro čestica (i to na bilo kojim udaljenostima) sama je bit funkcioniranja kvantnih računala koja za izračun, umjesto tisuću godina potrebnih klasičnim računalima, trebaju tek nekoliko sekundi. Trijumf kvantne fizike u prošlom stoljeću - u smislu objašnjenja periodnog sustava elemenata, ili pak kovalentne veze bez koje ne može nikako ni organska kemija, pa ni život na zemlji - ništa je pred ovim gotovo nadnaravnim trijumfom.

 Miroslav Dorešić ( 1950.) diplomirao je teorijsku fiziku na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu. Od srednjoškolskih dana i tijekom studija osvojio je niz nagrada na međunarodnim olimpijadama iz fizike i matematike. Radio je kao profesor matematike i fizike u Matematičko-informatičko obrazovnom centru u Zagrebu, bio je asistent na Zavodu za fiziku Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu, a u sklopu znanstvene razmjene, boravio je u SAD-u na "Florida State University", Tallahasse, Florida.

Od 1994. godine do 1995. godine obnašao je dužnost ravnatelja Zavoda za školstvo pri Ministarstvu prosvjete i športa. Zalagao se za obnavljanje Zavoda za školstvo kao stručne ustanove i za obvezatno uvođenje državne mature radi sustavnog i cjelovitog praćenja obrazovnog sustava. Godine 1998. imenovan je zamjenikom ministra prosvjete i športa u Vladi RH. Autor je projekta školske računalne mreže CROSNet i projekta distribucije udžbenika. Godine 1999. vraća se na Institut "Ruđer Bošković". Objavio je više znanstvenih radova iz područja teorijske i matematičke fizike u prestižnim svjetskim časopisima.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Matica hrvatska