Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Matica hrvatska

Matica hrvatska je bila i to će ostati, kulturna ustanova koja okuplja umne, časne, razborite i radne ljude različitih zvanja i zanimanja

  Goran Gazdek           01.12.2021.         3199 pogleda
Matica hrvatska je bila i to će ostati, kulturna ustanova koja okuplja umne, časne, razborite i radne ljude različitih zvanja i zanimanja

Put koji smo zacrtali prije 50 godina, te sudbonosne 1971., slijedimo i danas. Matica hrvatska je bila i to će ostati, kulturna ustanova koja okuplja umne, časne, razborite i radne ljude različitih zvanja i zanimanja koji spremno ostvaruju svrhu i zadatak Matice hrvatske – rekla je Dubravka Sabolić, predsjednica virovitičkog ogranka te udruge na svečanoj skupštini održanoj 27. studenoga u povodu 50 godina osnutka i 30 godina rada.

Virovitički ogranak utemeljen je u prepunoj kazališnoj dvorani 9. svibnja 1971. godine u nazočnosti predstavnika slavonskih ogranaka koji su u Viroviticu s hrvatskim barjakom i hrvatskom pjesmom došli uveličati čin osnivanja. Ogranak je nakon osnivanja imao 300 članova, među kojima 60 radnika. Do prosinca te godine organizirano je nekoliko predavanja, pripremljen za tisak prvi broj časopisa za kulturu „Zavičaj“, iniciran rad na Virovitičkom zborniku koji je kasnije preuzela Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (tada Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti).

Virovitički ogranak je, kao i u cijeloj Hrvatskoj, djelovao kratko, do sloma Hrvatskoga proljeća 1972. godine. „Slomljen je uz žrtve članova – brojna ispitivanja, gubitak radnih mjesta, degradiranja, iseljavanja, suđenja i presude. O tome na simboličan način svjedoči sačuvana ploča Matice iz 1971., nalazila se na zgradi Zanatsko štedno kreditne zadruge u Masarikovoj ulici broj 21, gdje je ogranak imao jednu sobu. Te 1971. dva je puta ploča propucana vatrenim oružjem, zahvaljujući članu Matice hrvatske Ivanu Slamiću starijem, koji je krhotine pokupio zalijepio ih i sačuvao, ploča se od 1999. nalazi se u prostoru ogranka“, kazala je Dubravka Sabolić.

Prvi Matičin predsjednik u Virovitici bio je ing. Branimir Jirouš, tajnik prof. Ivan Zelenbrz, a blagajnik Tomislav Turudić.

Na svečanoj obnoviteljskoj skupštini 26. rujna 1991. godine Kazalištu Virovitica (tada Narodno kazalište) okupili su se stari i novi članovi. Javnim glasovanjem izabran je upravni odbor od 13 članova: prof. Ivan Zelenbrz (predsjednik), ing. Tomislav Turudić (organizacijski tajnik), Josip Čapo (financijski tajnik), Ankica Smiljanić (blagajnica), dr Terezija Salaj Rakić, Franjo Slamić, dr Josip Hajdin, prof. Branka Pavelić, dr Srećko Moslavac, Zdenka Foret-Kasapić, Jozo Erpačić, dpl.iur. Ivan Turudić i spisateljica Draga Vargović.

Najsrdačnije pozdrave matičarima i gostima svečane skupštine iz Jelse pismom je uputio Tomislav Turudić. „Prisjećam se tih ljetnih dana i ponosa jer je i u Virovitici osnovan ogranak Matice hrvatske. Sjetim se i dana kada su ljudi prelazili na drugu stranu ulice da me ne sretnu. Ostao mi je u sjećanju govor Ivana Šibla te posebno nadahnut govor Bože Dugače iz Ogranka Matice hrvatske u Donjem Miholjcu. Na obnoviteljskoj skupštini posebno je emotivna bila dr. Salaj, veliki humanist, mnogima je bila uzor“, napisao je Turudić.

Svečanu skupštinu su govorima i svojom nazočnošću između ostalih podržali Stjepan Sučić (član Glavnog odbora Matice hrvatske), Renata Husinec (predsjednicu Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i članica Glavnog odbora MH), Franjo Husinc (člana OMH u Križevcima i člana Suda časti MH), Zorica Varga (predsjednica slatinskog ogranka), Dragica Šuvak (članica MH Slatina), Robetrt Fritz (ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice) i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin te predstavnici udruga, obrazovnih i kulturnih ustanova.

>>> Iz naše arhive: Matica hrvatska na Virovitica.netu

Gradonačelnik je zahvalio je svima koji su došli proslaviti, kako je kazao – duh jednog grada. „Mnogo puta težimo materijalnom, stvorimo zgrade i ceste i onda time nismo zadovoljni jer smo zaboravili osnovnu stvar, a to je duh. Duh naroda potiče upravo iz onih stvari koje radimo u svoje slobodno vrijeme. Jedan od tog našeg pozitivnog duha grada ogranak Matice hrvatske“, rekao je Kirin.

U ime Matice hrvatske i predsjednika Mire Gavrana skup je pozdravio Stjepan Sučuć. „Obilježavamo pedesetu obljetnicu i sjećamo se 1971., tog silnog procvata i prožetošću cijelog hrvatskog naroda knjigom, umjetnošću, kulturom i znanošću, ali i stradanja i nevolja koje su poslije toga uslijedili. Obnavljaući Maticu hrvatsku 1991. godine učinili smo ono što smo mislili da treba, a nismo znali što nas sve čeka jer su Virovitičani bili uhićeni i suđeno im je u onom poznatom procesu zbog kojih smo skupljali potpise. Stotine tisuće potpisa značile su solidarnost, hrabrost, građansku odvažnost i promišljenost onih koji su mislili o budućnosti Hrvatske. A mi sada moramo misliti što ćemo za Hrvatsku učiniti danas, kada narod upire oči u svoje političke, prosvjetne, znanstvene i kulturne ustanove, gleda svoja poduzeća, gradove, more i rijeke i strepi kako će biti sutra. Hoće li sutra biti života dostojnog svega onoga za što su nas naši rađali, odgajali i borili se, za što smo mi živjeli, i ono što mi trebamo priskrbiti za naraštaje koji dolaze nakon nas

Prikazan je kratki film o povijesti virovitičke Matice koji je pripremila Marina Mađarević. U glazbenom dijelu programa trebalo je nastupiti Hrvatsko pjevačko društvo Rodoljub, ali su epidemiološke mjere spriječile planirane izvedbe dvije skladbe pa su emitirani audio snimci. Nazočni su imali prilike čuti skladbu Branka Starca „Slavonske slike“ u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora i „Čardaš varijacije iz Međimurja“ skladatelja Emila Cossetta u izvedbi tamburaškog orkestra. Inače, Rodoljub je sudjelovao u kulturnom programu i na Osnivačkoj i na Obnoviteljskoj skupštini.

Matica hrvatska u Virovitici danas ima tridesetak članova.

Nekoliko dana prije svečane skupštine u Gradskom muzeju otvorena je izložba „Ogranak Matice hrvatske u Virovitici 1971. – 1991. – 2021.“ Sudionci skupštine koji nisu bili na otvaranju posjetili su je, a nakon toga druženje nastavali u Dori.

Na svečanoj skupštini su uručene povelje i zahvalnice.

POVELJE

Živući članovi osnivači iz 1971. godine: Vlado Brabec, Danica (Kahrić) Draganić, Josip Erpačić, Jelica Jirouš, Petar Jurić, Zdravko Kovačević, Zvonko Kovačević, Zdravko Misir, Mirko Peti, Mirko Petraš, Zvonimir Smolić, Pero Turčinović, Tomislav Turudić, Mirjana Vodopić, Ivan Zelenbrz,

Predsjednici Ogranka: Ivan Zelenbrz, Josip Strmečki, Višnja Romaj, Jasna Razlog Grlica

Za humanitarni rad: Đurđica Seits (suradnica dr. Terezije Salaj Rakić)

ZAHVALNICE

Ustanove, društva i pojedinci za suradnju u radu Ogranka: Češka beseda Virovitica, Društvo psihologa Vpž, Foto AS Virovitica, Gimnazija Petra Preradovića, Grad Virovitica, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, Gradski muzej Virovitica, Grafoprojekt, HPD „Rodoljub“, Informativni centar Virovitica, Kazalište Virovitica, OMH u Orahovici, OMH u Slatini, Virovitica net, Virovitičko podravska županija, Turistička zajednica Grada Virovitice, Turistička zajednica Virovitičko podravske županije, Tvrtka Artos Lukač, Udruga roditelja poginulih branitelja Virovitičko-podravske županije, Zavičajno društvo Virovitičana u Zagrebu; Vinko Brešić, Matija Pavličević, Mijo Pavelko, Saša Pjanić, Stjepan Sučić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Matica hrvatska