Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Politika

Matić najviše novca daje Đakiću i Dečaku

  Renata Rašović/VLM           25.07.2013.         3847 pogleda
Matić najviše novca daje Đakiću i Dečaku

Premda je izjava ministra Predraga Matića da braniteljske udruge neće voditi politiku njegova ministarstva unijela nemir među čelnike udruga desnih političkih opcija jer su se pribojavali da će im znatno smanjiti financijsku potporu, najviši iznos za 2013. dobila je Hvidra hadezeovca Josipa Đakića. Od ukupno 17 milijuna kuna proračunskog novca, u blagajnu spomenute udruge slilo se milijun i 575 tisuća kuna. Na listi potpora slijede Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Đure Dečaka s milijun i 131 tisućom kuna te Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomislava Merčepa sa 977 tisuća kuna.

Identičan poredak ove su tri udruge ostvarile i prošle godine, a isplaćeno im je, ukupno gledano, milijun kuna manje.

Brojnost i programi

Među "desnim" udrugama znatan je iznos ostvarila i Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata HDZ-ova zastupnika Zvonka Milasa, no ove je godine dobila 220 tisuća kuna manje nego lani.

Više nego Milasovoj udruzi ove je godine dodijeljeno Savezu antifašističkih boraca i antifašista RH, koji prošle godine nije bio ni blizu "top 10", kao i Udruzi veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ilije Vučemilovića Šimunovića sa sada dobivenih 400 tisuća kuna. Znatniji iznos dobila je i Udruga liječnika dragovoljaca dr. Vesne Bosanac i dr. Andrije Hebranga.

Kriterij je, tumače u Ministarstvu, bio jasan: brojnost članstva i programi koji promiču vrijednosti Domovinskog rata. Kako bi se izbjegla i najmanja mogućnost manipulacije, programe je ocjenjivao Vladin Ured za udruge bez predstavnika Ministarstva.

- Taj je posao obavilo nezavisno tijelo, a imena udruga i imena čelnika tim ljudima nisu značila ništa. Oni su honorirali najbolje programe - ističe ministar Matić i dodaje da su financiranju udruga prvi put prethodili pripremni seminari za članove udruga koje je provodilo Ministarstvo.

 'Vijenci i spomenici'

 - Proteklih godina bilo je dovoljno napisati program "na poleđinu poštanske marke" i novac je stizao jer je bilo važno kome se dodjeljuje, a ne čemu. Ove godine programi udruga napisani su puno, puno kvalitetnije i sretan sam da smo se konačno odmaknuli od stereotipa po kojima je dovoljno zatražiti novac za "vijence i spomenike" - zadovoljan je ministar Matić jer je prvi put novac uistinu podijeljen za očuvanje vrijednosti i čuvanje digniteta Domovinskog rata kroz snimanje filmova, pisanje knjiga i tematske susrete branitelja.

>> U Vukovaru žele udružiti sve braniteljske udruge

Dodijeljena sredstva

Zajednica županijskih zajednica udruga HVIDRA RH

1,57 milijuna kuna (edukativne radionice, tribine, okrugli stolovi)

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

1,13 milijuna kuna (informatičko opismenjavanje branitelja i članova obitelji)

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata

977 tisuća kuna (završni susreti djece hrvatskih branitelja 2013.)

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske

499 tisuća kuna (Dokumentacijski centar antifašizma i izdavaštvo)

Udruga sto postotnih ratnih vojnih invalida I.skupine, Osijek

495 tisuća kuna (Sport i rekreacij u centrima za rehabilitaciju)

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata

473 tisuće kuna (Budućnost za branitelje - branitelji za budućnost

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

400 tisuća kuna (Istraživanje psihosocijalnih faktora radi kvalitete života)

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991.

390 tisuća kuna (Evaluacija zdravlja logoraša i ranjenih Vukovaraca)

Hrvatska zajednica udruga roditelja poginulih branitelja

387 tisuća kuna (Tribina: Domovinski rat na području grada Dubrovnika)

Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a

361 tisuća kuna (Rekreativno-natjecateljske aktivnosti liječenih branitelja)

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

kišni
30.7.2013. 18:37
nož, točno ispravak krivo napisano ne mirovina nego branitelja treba izdvojiti one koji su bili na frontu i one koji su na bilo koje načine došli do raznih povlastica, volio bih znati zašto hrvatska plaća tolike mirovne u BiH, to je druga država a što se tiče partizana uporno upozoravam da se i to treba riješiti kome ne valja hrvatska neka ide tamo gdje misli da će mu biti bolje, ali i dalje ću upozoravati na nepravilnosti korištenja lažnih vojnih mirovina kojih ima previše u hrvatskoj, nažalost većina dečki koji su prošli mnoga ratišta jedva preživljavaju jer se nisu snašli.
nož
30.7.2013. 15:21
Kišni pobrkao si lonćiće odkud tebi ta cifra 350 000 to je velika neistina i širenje laži ćitateljima nas braniteljskih mirovina ima svega oko 40 000 tisuća u pogledu na četničke i partizanske koje još uvjek nažalost ima više oko 50000 tisuća i zato prije nego nešto komentiraš provjeri i nemoj ovakve laži da iznosiš.
Prosvjednik8
29.7.2013. 8:18
unistavaju branitelji pljacke i lopovluka ovu drzavu.
SIDRO
27.7.2013. 15:40
@kišni to je to.
Ja bih rekao "u ludoj državi" sve je normalno!
kišni
27.7.2013. 12:08
vidim da nema zdravih komentara na navedeni tekst ali imam još jednu famoznu svjetsku komentaturu a to vam je /nigdje nema u svijetu da netko dođe doktoru i kaže da je lud i dobije vojnu penziju te isto tako da vojni penzioneri svoju djecu vode u vrtiće i osnovne škole, hahahah
kišni
27.7.2013. 12:03
pa eto vidite ne moš vjerovat da je gospodin ministar matić prilikom dobitka ministarskog mjesta odjednom ozdravio od ptsp-a, a bolovo čovjek 80 posto prekrasna mirovina a onda čudom ozdravio a da ne pričam o od 350,000 tisuća sumnjivih vojnih mirovina, pa tko to može platiti, pa zašto ne napravimo reviziju ako je netko ostao bez ruke noge očiju i slično svaka mu čast, klanjam se ali da netko ima lažnu mirovinu a da je kod nas u virovitici imao 10 godina treba napraviti reviziju i istima uzeti mirovine te mu uzeti zaostatke, a ne iste slaviti kao narodne heroje , dok god to ne nmapravimo ništa od kojekakvih gluposti a nitko osim mene nema muda to komentirati.


Još iz kategorije Politika