Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Domovinski rat & branitelji

Matić najviše novaca dao Đakiću i Dečaku, dio novca za monografiju Virovitičke ratna rane

  Renata Rašović/Večernji list           16.08.2012.         3096 pogleda
Matić najviše novaca dao Đakiću i Dečaku, dio novca za monografiju Virovitičke ratna rane

– Braniteljske udruge neće voditi politiku moga ministarstva – rekao je još na početku svog mandata ministar Predrag Matić i tako unio nemir među čelnike udruga desnih političkih opcija da će im s promjenom vlasti biti značajno umanjena ili pak uskraćena financijska potpora ministarstva. Ispostavilo se, međutim, da je najviši iznos potpore za 2012. godinu ostvarila Hvidra hadezeovca Josipa Đakića  - piše Večernji list.

Na listi potpora slijedi Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Đure Dečaka, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomislava Merčepa, te Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Zvonka Milasa, također HDZ-ova zastupnika.

Od ukupno 15 milijuna i 800 tisuća kuna proračunskih sredstava i prihoda od igara za sreću, u blagajne spomenute četiri udruge slilo se čak pet i pol milijuna kuna.

- Kriterij je bio jasan: brojnost članstva i programi koji promiču vrijednosti Domovinskog rata, što je i misija našeg ministarstva. Spomenute udruge te su kriterije zadovoljile - tumači Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja.

Upravo da bi se izbjegla bilo kakva manipulacija ili pak politizacija, o visinama potpore odlučivalo je povjerenstvo sastavljeno isključivo od nezavisnih stručnjaka, među njima i članovi Instituta za demokraciju, Pravnog fakulteta, Hrvatskog instituta za povijest i Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata - nastavlja Vesna Nađ.

Đakićeva Hvidra tako je zatražila i dobila više od dva milijuna kuna koje će potrošiti (i) na produkciju dokumentarno-igranog filma "Vukovar".

Udruga Đure Dečaka iznos od milijun i 630 tisuća kuna potrošit će na sastanak radne skupine za jugoistočnu Europu, za skrb i zaštitu branitelja s područja od posebne državne skrbi te promicanje istine o Domovinskom ratu u školama.

Merčepova udruga, pak, zaprimila je milijun i 100 tisuća kuna za susrete djece branitelja te za Centar za poticanje poduzetništva među braniteljima s invalidnošću, dok će se Milasovi veterani za iznos od 690 tisuća kuna pozabaviti resocijalizacijom hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Za razliku od prošle godine kada su financirana 154 programa, ove godine ministarstvo će pružiti potporu za čak 324 programa, kaže ministar Predrag Matić, dodajući da su širenjem spektra profitirale i manje udruge.

- Mislim da je većina čelnika udruga uvidjela koliko su proteklih godina bili manipulirani za sitne ustupke, te da će odsad biti naši partneri bez ikakve politizacije. Jedini im je posao usredotočiti se na ono što im piše u statutima, baviti se promicanjem vrijednosti Domovinskog rata. Međutim, povjerenstvo je pronašlo da od 500 zahtjeva samo tri udruge zaista ispunjavaju sve propisane uvjete. Nisam ništa želio ove godine lomiti preko koljena, ali već na jesen ću tražiti da se uvede i edukacija za udruge. Željeli bismo da bude manje podizanja spomenika, a više resocijalizacije branitelja i odvlačenja iz kladionica - kazao je ministar Predrag Matić.

Specifikiacija po udrugama na portalu Večernjeg lista

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Drago25
17.8.2012. 10:14
NEVJEROJATNO!!
Bit će: ``Pola pijem , pola šarcu dajem....`` !!


Još iz kategorije Domovinski rat & branitelji