Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Deset mojih najdražih knjiga

Matej Mihelčić: U ponekim životnim ciklusima čitanje je postalo jedini siguran kanal informacija koji me je izgradio kao osobu

  Matej Mihelčić Miha           27.06.2024.         1131 pogleda
Matej Mihelčić: U ponekim životnim ciklusima čitanje je postalo jedini siguran kanal informacija koji me je izgradio kao osobu

S obratom ponekih cjelina u životu izađemo načisto. Usko gledano iz osobnog stanja svijesti tako je bilo kod mene. Kroz život našao sam se u raznim trenutcima kada mi je otac prigovarao kroz djetinjstvo da čitam. Mišljenja sam da zbog našeg odnosa koji je bio kontraproduktivan, jer dva plusa nikad ne idu skupa, stvorila se averzija prema čitanju. Koja je kasnije ishlapila i pretvorila se u veliku ljubav prema knjigama. U ponekim životnim ciklusima čitanje je postalo jedini siguran kanal informacija koji me je izgradio kao osobu. Ovom prilikom predstavljam deset dijela koja su mi dan danas u srcu.

1. Charles R. Cross: Kosa anđela – Biografija Kurta Cobaina
Četiristotinjak intervjua kroz četiri godine istraživačkog rada koje je autor Kurtove biografije, Charles R. Cross, napravio s ljudima čiji su se životi križali sa životom njegova junaka kao i autorova sklonost pseudopsihologiji očitovana u Crossovoj detaljnoj, uvjerljivoj i upečatljivoj analizi Kurtovih kompleksa, strahova i frustracija, dovoljna je preporuka da se prolistaju ove stranice. Ne postoji osoba koja se bar u jednom periodu svog života nije osjećala kao totalni gubitnik osobno tako i ja. Neke od nas taj je osjećaj pretvorio u borce, tjerajući nas da se odupremo beznađu i pokušamo postati ‘veći od života’, a neke od nas da postanemo fizičko utjelovljenje te riječi, meni je pokazao put od početka do kraja i ukazao na bit stvaranja i njegove procese.

2. Kitty Kelley: Oprah - Biografija
Biografija Oprah Winfrey temeljena na tri godine istraživačkog rada, izvještavanja i razgovora s 850 osoba, pomno istražena i prenesena na papir. Put koji je kročila kroz osobne životne situacije, borba s vjetrenjačama i osudom pogotovo žene u muškom sirovom svijetu. Otvorila mi je oči i naučila me da i kad nema razloga za život, ustanem i borim se.

3. Eric Clapton: Autobiografija
Clapton je napisao i svoju životnu priču. Pisana stilom ispovijedi, protkana brojnim zanimljivim detaljima i sitnicama koje daju knjizi o nečijem životu onu sočnu notu, riječi su kojima mogu opisati ovu knjigu. U osamnaest poglavlja Clapton je ispričao svoj život, možda u nadi kako će drugi učiti iz njegovih pogrešaka ili jednostavno kako bi olakšao dušu, na papir je stavio sve i one lijepe trenutke i one mučne.Uz dane sviranja, dane zaljubljivanja, dane opijanja i bolno odvikavanje, Clapton je opisao i vjerojatno najbolniji trenutak svoga života, smrt sina Conora. Opisao je i trenutak kada je odlučio da je svega dosta u kojem je okrenuo novu stranicu. Opisao je svoj život, bez imalo skrivanja i uljepšavanja. To što nije fake već je iskren za mene je bilo otkriće. Moj osobni uzor kao gitariste i tekstopisca, doslovno sam knjigu pročitao u dahu!

4. Paul Lester: Lady Gaga - u potrazi za slavom
Kao i sve knjige koje sam do sada opisivao ova me je iznenadila. Kada razmatraš zvijezde nemaš osjećaj da su ljudi od krvi i mesa, jer ne vidiš kako proživljava svoj put. Čitajući ovo knjigu uvidio sam da svima nama na putu stoje stepenice koje moramo preskočiti. Tako je i Stefani Germanotte umjetnički Lady Gaga. Iako je posjedovala znanje o glazbi , morala je utkati svoj pečat svemu. Odlična knjiga. Šarena i nadahnuta bojama.

5. Dale Carnegie : Kako steći prijatelje i naklonost ljudi
Uz sav literarni dio koji je imao poveznicu u glazbi koja me obilježava kroz život, psihologija i duhovnost je nešto čega sam stalno gladan. Šetajući kroz redove gradske knjižnice u Virovitici, u redovima na odjelu psihologije ugledam knjigu s uokvirenim mozgom! Kako uvijek me prvo privuku korice a tek onda naslov uzmem ju u ruke i listam. Mislio sam tada to je neko pametovanje , kad ono strašna psihologija. Uvelike mi je pomogla i tu knjigu dan danas držim na polici. Dale je perfektan i jednostavan, prepun primjera i života. Iskustvo što znači biti pravi prijatelj i shvatiti jedni druge.

6. Tony Robbins: Probudite diva u sebi
U vama je div, samo ga niste pustili van! Pročitah rečenicu i gledam u nju? Kakav div, o čemu se tu govori? Tony je jak na riječima. Ima stav, ima hrabrost, zna što želi! Zašto? jer je odlučio tako. Jer vjeruje u sebe. Jer nema razloga da bude osuđen. Puno dobrih savjeta i slika iz života u ovoj knjizi, naučilo me da uvijek idem dalje i da ne posustajem ma što da selo priča!

7. Barnaby Rogerson - Prorok Muhamed, biografija
Nakon novonastalih zdravstvenih problema , preispitujući sam sebe u pronalasku odgovora ugledah zelene korice. U mojoj podsvijesti baka mi je pričala o Isusu, Muhamedu i vjerama. Kao teritorij na kojem ništa ne znam tako duboko- , krenuo sam otkrivati ne znajući da će mi duhovnost biti glavna nit vodilja u danjem životu. Barnaby Rogerson oslikava to kroz prizmu događaja u kojima je sam prorok nadilazio sam sebe neosuđujući nikoga i prihvaćajući sve jednakima.

8. Deepak Chopra: Buddha: Priča o prosvjetljenju

Deepak Chopra je genijalan i kao takav takvo je i ovo djelo. Mladi prijestolonasljednik zatočen u očevom kraljevstvu žudi za vanjskim svijetom. Kad ga izdaju najbliži, Siddhartha napušta palaču i prinčevski naslov. Sâm i suočen s vlastitim demonima postaje lutajući redovnik, te započinje duhovni post koji ga dovodi nadomak smrti. Konačno uvidjevši svoju nesposobnost da svoje tijelo i um pokori pukom voljom, Siddhartha se uzdiže iznad tjelesne patnje i dostiže prosvjetljenje. Budizam kao osobno putovanje uz praksu meditacije otkrilo mi je mnoge osobne puteve. Buddha je put, krivo ga objašnjavaju mnogi. Svojim primjerom ukazuje da svatko od nas ima svoj put i da jedino tako možemo da živimo.

9. John C. Parkin : J*** mi se
U ovoj riječi krije se anarhija, ali, kako John C. Parkin autor knjige napominje, anarhiju treba ovdje shvatiti u izvornom značenju riječi, „bez vladara“, dakle ona znači odbacivanje autoriteta, vođa, ugnjetavača. Prema tome, izgovaranje ove riječi je poput revolucije, ali produktivne i uspješne, jer se njome otvaraju nove mogućnosti koje su dosad bile zapretene stanjem nezadovoljstva. Izgovaranje ove jednostavne riječi čini nam da se osjećamo dobro, te je to stoga pravi duhovni čin. Život pisca i osobno ulaganje u sebe i put s obitelji , odluka da radi što želi, ono što ga čini sretnim, da makne ljude iz života koji ga truju lošom vibrom. Moja odluka da radim ono što me ispunjava , e to je to"!

10. Rick Rubin : Kreativan čin
Prilikom kreiranja drugoga albuma Contre otkrio sam Rubinovu knjigu. Iako znam za svjetskog producenta jako me privlačila želja da saznam kako on vidi kreaciju, snimanje, glazbu. Samim time što ima veliku bradu dugu kosu, hoda bos, meditira, sjedi u prirodi i osluškuje ju. Ma rekao sam si : to je moj čovjek! Tako je i bilo. Uz producenta Sinišu Radića a kasnije i prilikom masteringa albuma s Ivanom Medarićem , stalno sam pratio energiju članova benda i samih producenata.Često sam samo sjedio u stolici i samo promatrao. Sve ono što sam zamijetio kao višak maknuli smo sa strane. Sva svoja uvjerenja u studiju analizirao sam isključivo na filing i intuiciju. Znanje je bilo samo alat. Svjestan sam da mi je ova knjiga otvorila nove spoznaje u glazbi i suradnji. A sve prije vodilo me ka tome. Zato pročitajte ju!

***

Matej Mihelčić (Virovitica, 24. rujna 1984.) hrvatski je skladatelj, tekstopisac, svirač, pjevač, aranžer. Poznat je kao tekstopisac popularne glazbe. Autor je preko dvjestotinjak pjesama za razne autore, virovitičke bendove Progress i Contra. Član je izvorne postave sastava Contra, u kojem pjeva i svira gitaru, trenutno nastupajuči i promovirajuči njihov drugi album.

 

Pročitajte i ostale autore u rubrici Deset mojih najdražih knjiga

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Deset mojih najdražih knjiga