Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

Mate Vukušić: Previše se sumnje uvuklo među građane i treba ovo razriješiti u vrlo kratkom roku, par dana

  Goran Gazdek           10.06.2019.         4365 pogleda
Mate Vukušić: Previše se sumnje uvuklo među građane i treba ovo razriješiti u vrlo kratkom roku, par dana

Slučaj Palm svakako je jedna od najvećih afera u povijesti Grada Virovitice. Prije svega zbog smrti gradskog pročelnika, a onda i zbog nestanka višemilujunske svote iz gradskog proračuna, skandaloznog priopćenje gradonačelnika Ivice Kirina u kojem mrtvog čovjeka proglašava krivim i prokazuje ga kao kockara. Javnost je uznemirena jer nema relevantnih informacija o svemu što se dešavalo i što se dešava, a oprba uglavnom šuti. Razgovarali smo zato s predsjednikom Županijske organizacije SDP-a Matom Vukušićem.

Prošlo je već osam dana od tragične smrti gradskog pročelnika Siniše Palma a javnost nema baš nikakvu informaciju pod kojim okolnostima se to dogodilo niti što s događa s gradskim proračunom u kojemu je, navodno, nastala velika financijska rupa. Osim novinara malo tko se javno propitkuje i traži odgovore na brojna pitanja?

-   Reći ću vam još jednom: i ovom prilikom molim sve odgovorne, kako u gradskoj upravi pa tako i organe unutarnjih poslova da u što kraćem roku iziđu pred javnost, pred građane Virovitice sa što konkretnijim i točnijim podacima što se to dogodilo u tih kobnih 2-3 dana početkom ovog mjeseca. To je jedini način da se izbjegnu brojne konstrukcije i nagađanja kojih je ovih dana nebrojeno puno.

Veliki dio građana smatra da oporba, pa samim tim i SDP, ne poduzima ništa konkretno da se taj slučaj što prije rasvijetli i okonča. Mislite da nije tako?

- Razumijem građane da su nestrpljivi, neki čak i u strahu, da se istina iznese na vidjelo. Strašno puno je nepoznanica oko ovog slučaja i to nikako nije dobro za klimu u Virovitici koja je toliko napeta da se to može osjetiti na svakom koraku. Što se tiče poduzimanja od strane SDP-a volio bih da mi netko kaže što to možemo napraviti osim da tražimo brzu i efikasnu pravdu. Pravdu s kojom će biti, ako je to moguće u ovoj tragediji, zadovoljna Sinišina obitelj, građani Virovitice ali i neokrznut grad kao institucija. Naravno, i nakon toga sankcioniranje odgovornih za nastalu štetu. Bez iznimke.

Smatrate li to dovoljnim?

- Gorane, na temelju neslužbenih, ničim potvrđenih priča, razgovora po „kuloarima“, ne želim ništa zaključivati niti bilo koga optuživati. U proljeće 2001.zbog kuloarskih priča i namještaljki koje sam doživio od ljudi s kojima i danas sjedim u nekim tijelima županije, imao sam brojne neugodnosti koje ne bih nikome poželio. I ekipa iz HDZ-a s današnjim gradonačelnikom bila je aktivna u donošenju osuda bez ijednog argumenta, bez ijedne činjenice. Ako bih sudio po tome ja bih baš imao razloga „vikati“ na sav glas i prozivati potencijalne krivce na temelju onoga što čujem u svakom kafiću, na svakom koraku u gradu Virovitici. Ali, ne, ja to neću i ne želim. Jer to onda nisam ja, ili, ako baš hoćete, to onda nije SDP. Zalažem se za pravnu državu, poštivanje Zakona i procedura koje moraju rezultirati pravdom i istinom. Jasno mi je da u Hrvatskoj to danas baš i ne funkcionira ali zadaća nam je, pogotovu nama iz SDP-a pratiti što i kako se radi, bilo to u županiji, Virovitici, Slatini ili bilo kojoj općini. Nezadovoljstvo građana je razumljivo, možda se otkrivanje činjenica ne dešava brzinom koju očekuju, osobno bih bio sretniji da je to već otkriveno. Ako će to biti za par dana onda će biti dobro, kakva god ta istina bila.

Vidjeli smo da je gradonačelnik Kirin neke zaključke i kvalifikacije već iznio pa sad dalje ne želi ništa reći. I time je otvoren prostor za sumnjičavost u cijeli slučaj.

-  Da, nije takav izbor komunikacije dobar, pogotovu ako pričate o nekome tko ne može takve kvalifikacije demantirati ili se braniti. Jednostavno nije ok i ja tako ne bih reagirao. Na kraju, svatko će odgovarati za svoje poteze i odluke.

Kako god bilo očito nam ostaje čekati razvoj događanja ili mislite drukčije?

- Čekati , da, ali aktivno. Mislim tu i na značajnu ulogu svih oporbenih stranaka ( i SDP-a, naravno ) i lista iz grada Virovitice koje moraju inzistirati na što bržoj reakciji i odgovorima nadležnih u gradu, policiji, Uskoku ( koji, kako se moglo pročitati, također sudjeluje u dijelu istražnih radnji ) . Pravda je spora, kažu, ali dostižna. Mogu se složiti s tim ali ako stigne za šest mjeseci ili godinu u ovom slučaju neće biti pravda. Previše se sumnje uvuklo među građane i treba ovo razriješiti u vrlo kratkom roku, par dana.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm