Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  SDP

Mate Vukušić: Ova županija neće opstati ulaganjem „besplatnog“ euro novca samo u dvorce, kurije, hospicije…

  Goran Gazdek           30.01.2021.         2306 pogleda
Mate Vukušić: Ova županija neće opstati ulaganjem „besplatnog“ euro novca samo u dvorce, kurije, hospicije…

Najava dolaska predsjednika i glavnog tajnika SDP-a u Viroviticu, konačno zatvaranje šećerane, gospodarska nerazvijensot Virovitičko-podravske žuapnije i priprema za lokalne izbore povod su za razgovor s Matom Vukušićem, predsjenikom Županijske organizacije SDP-a.

Sazvali ste za danas (30.01.) tiskovnu konferenciju na kojoj će biti i predsjednik SDP-a Peđa Grbin te glavni tajnik Vedran Babić. Obzirom na najnovija zbivanja u Slavonskom Brodu, Vukovaru, Zagrebu…možete nam reći koji je razlog dolaska vrha stranke u Virovitičko-podravsku županiju?
-
Predsjednik i tajnik dolaze u radni posjet županijskom SDP-u na kojem će biti predsjednici općinskih i gradskih organizacija te Izborni centar SDP Virovitičko-podravske županije za lokalne izbore koji će biti u svibnju ove godine. Teme su priprema za lokalne izbore pa i aktualna situacija u našoj županiji ali i na nacionalnoj razini. O temama unutarstranačke problematike koju ste naveli u pitanju imati ćete priliku porazgovarati s kolegom Grbinom na tiskovnoj.

Kad već spominjete aktualnosti u županiji možete li prokomentirati zatvaranje tvornice šećera Viro Virovitica o kojoj je riječi bilo jučer i na Saboru?
-
Kao prvo, najveća šteta su izgubljena radna mjesta u tvornici koja je u zadnje vrijeme modernizirana i najopremljenija je šećerana u Republici Hrvatskoj. Nekada i više od 400 radnika, u zadnjim godinama manje od 200 su bili jedna od rijetkih „zlatnih kokica“ za proračun Grada Virovitice ako uzmemo u obzir da je najsigurniji prihod lokalnoj samoupravi porez na dohodak. Od danas tog prihoda više nema.

Da li je u smislu spašavanja ove tvornice lokalna i regionalna samouprava mogla nešto poduzeti, da ne dođe do ovog najcrnjeg scenarija?
-
Da li su grad i županija mogli nešto poduzeti ja ne znam. A da li su nešto poduzeli-očito da nisu ništa. Ili barem nisu ništa što bi imalo pozitivnog učinka. O toj temi sam već govorio ali vrijedi ponoviti, prilikom prodaje šećerane u 2002.godini kada ju je nizozemski Cosun ostavio u milijunskim minusima jedna ekipa lokalnih poduzetnika imala je namjeru preuzeti virovitičku šećeranu ali čini se da su čekali da im netko to riješi po modelu, kojeg je HDZ smislio još početkom devedesetih, a to se zvalo „kupi za jednu kunu“.

Dok su oni čekali pojavio se današnji vlasnik i kupio je za 110 milijuna. Tu priča o nekakvom značajnijem utjecaju sa strane završava jer je tvornica privatno vlasništvo. Problem za brojne kooperante je taj što su ih lokalni moćnici, gradonačelnik i župan uvjeravali, sve do prije pol godine kako će sve biti ok i da će se proizvodnja nastaviti. Pa čak i u vrijeme kada je u tvornici ostalo posljednjih pedesetak radnika. Negdje sam već spomenuo da ne mogu vjerovati da je župan Andrović izjavio kako je neugodno iznenađen spoznajom da se šećerana zatvara te da je to saznao od nekog radnika tvornice.

Slično čuđenje je izrazio i virovitički gradonačelnik. Da su se manje čudili a barem tjedno komunicirali s upravom šećerane možda bi bili bolje upućeni u problematiku tvornice. A možda bi se našlo i neko alternativno rješenje, ne znam. Uglavnom, na službenim stranicama Vira već mjesecima su izvješća o blokadi firme od 1,5 milijuna pa cijela grupa HIŠ oko 32 milijuna. Potom obavijest o pokretanju predstečajne nagodbe…Sve je to prošlo ispod „radara“ lokalnim dečkima, županu i gradonačelniku.

Kao županija smo odavno već na samom dnu na raznim ljestvicama koje mjere uspješnost regionalnih jedinica, bilo po visini prosječnih primanja ili drugim kriterijima bitnim za siguran život. Ima li šanse za popravljanje pozicije Virovitičko-podravske županije?
-
Šanse uvijek ima, ovo krizno vrijeme ne smijemo gledati kao katastrofu ili beznađe već kao šansu za nešto novo, za izdizanje iz ove melankolije u koju nas godinama trpa ova Plenkovićeva ekipa. Što se naše županije tiče, koliko se može čuti, sjajno ne stojimo niti s drvoprerađivačkom industrijom, mislim pri tome na TVIN koji ima priličnih poteškoća izazvanih dugogodišnjim lošim upravljanjem a danas i ovom krizom. Kako i koliko uspješno će nova uprava ovaj bivši gigant povesti uzlaznom putanjom vidjeti ćemo u kratkom vremenu.

Ako uzmemo u obzir i duhansku industriju koja u našoj državi nema jasnu a samim tim niti sigurnu situaciju oko proizvodnje, kako primarne tako i sekundarne, onda se ne naziru dobra vremena. Ili će nas „lokalni“ dečki i za njih uvjeravati kao je sve pod kontrolom i da nema brige. Kao s tvornicom šećera.

Ova županija neće opstati ulaganjem „besplatnog“ euro novca samo u dvorce, kurije, hospicije… Ovoj županiji treba industrija za koju imamo sve potrebne resurse. Potrebna je strategija. Kratkoročna i dugoročna. Bez nepoznanica i figa.

Pitati ću Vas, obzirom na neke kritike SDP-a i na nacionalnoj razini vezano uz organiziranje pomoći područjima stradalim u potresu, da li se uključio SDP Virovitičko-podravske županije?
-
Kritika u tom pravcu apsolutno je promašena. Čujem se skoro svaki dan s nekim od stranačkih kolegica i kolega po cijeloj Hrvatskoj i mogu Vam reći da su naši ljudi iznimno organizirani i brzi u djelovanju u ovoj katastrofalnoj situaciji. Naša županijska organizacija od prvog dana je prisutna na području SMŽ i to je sve što ću reći o tome. Da smo se slikali i to dilali po mrežama „oprali“ bi nas za politikanstvo. Osobno smatram da, bez obzira na stranačku pripadnost, svatko od nas prema svojim mogućnostima treba pomoći. Kao organizirana stranka jasno da nam je to lakše neko nekome individualno obzirom na stranačku infrastrukturu i logistiku. Završiti ću s činjenicom da smo u svakom slučaju barem tjedan dan prije Plenkovića shvatili što je Baniju pogodilo i što tom narodu tamo treba. Kao i većina građana Republike Hrvatske. Nismo gubili vrijeme na slaganje lego kockica.

Na kraju da se vratimo jednoj od tema zbog koje dolazi i predsjednik SDP-a Peđa Grbin, lokalni izbori su vrlo brzo. Ima li SDP u Virovitičko-podravskoj županiji kandidate za načelnike, gradonačelnike, župana? Idete sami ili u koaliciji?
- Ono što danas mogu reći jest da ćemo kandidate imati skoro u svim općinama, gradovima i, naravno, za župana. Sve organizacije su autonomne u donošenju odluka o ljudima koji će biti njihovi kandidati za izvršne funkcije kao i za vijeća odnosno županijsku skupštinu. Također, oko koalicija će lokalne organizacije odlučivati same. Biti će u tom smislu sigurno znatno drugačije nego na izborima 2017.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije SDP