Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  SDP

Mate Vukušić o raskidu koalicije s HSS-om u Orahovici: Ne možeš zaposliti svoju sestru pa još bez natječaja. Nema opravdanja.

  Goran Gazdek           07.10.2019.         3795 pogleda
Mate Vukušić o raskidu koalicije s HSS-om u Orahovici: Ne možeš zaposliti svoju sestru pa još bez natječaja. Nema opravdanja.

Na izvanrednoj konferenciju za tisak predsjednik SDP-a Orahovica Radoje Melenica iznio je razloge raskida koalicije s HSS-om u Orahovici. Posljednjih godinu dana, rekao je, ova koalicija uopće nije funkcionirala. Stalne trzavice, tenzije i nesuglasice oko jednostrane politike bile su gotovo svakodnevne. Kap koja je prelila čašu bila je zapošljavanje užih članova obitelji gradonačelnice Ana Marije Petin u gradskom financijskom odjelu.

Dan kasnije, presicu je održao i HSS na kojoj je gradonačelnica izjavila da ih je ova odluka iznenadila jer nije bilo nikakvog nagovještaja da će se ovako što dogoditi, da je komunikacije između partnera ima te da je zapošljavanje osobe s 40 godina radnog iskustva na poslovima računovodstva i financija bilo nužno jer se nakon odlaska pročelnika i šefice računovodstva u mirovinu, na dva natječaja nitko nije javio.

Tim povodom razgovarali smo s Matom Vukušićem, predsjednikom Županijske organizacije SDP-a Virovitičko-podravske županije.

Kako sada stvari stoje, došlo je do raskida koalicije SDP-HSS u Orahovici. Na presici na kojoj ste uz kolege iz Orahovice bili i Vi, predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik SDP Orahovica Rade Mednica objavio je trenutni izlazak iz koalicije. Možete to malo pojasniti?
-  U Orahovici se dogodio prekid koalicije koji malo boljim poznavateljima situacije u tom gradu baš i nije nekakvo iznenađenje. Nakon višemjesečnog analiziranja suradnje i odnosa između SDP i HSS u Orahovici i nemjerljivo puno strpljenja, naša gradska organizacija je dva dana prije presice donijela takvu odluku. Skoro jednoglasno.

Gradonačelnica Petin je dan poslije vaše presice rekla da je iznenađena ovakvom odlukom te da sve funkcionira normalno?
- Vjerujem da je iznenađena. SDP je u Orahovici bio zbilja strpljiv, s uvjerenjem da će se stati na loptu i početi normalno funkcionirati. Izjava da su o tome saznali iz medija također nije točna-obaviješteni su o raskidu prije objave u medijima, a da li komunikacija unutar njihove organizacije funkcionira ili ne to je njihov problem. Mi se ne miješamo u unutarnje stvari HSS-a, to je njihovo. Što se s druge strane ne bi moglo reći.

Gospođa Petin kaže da su vaši rekli da Grad radi dobro, a raskidate koaliciju. Kako to komentirate?
- Nije tamo rečeno da Grad radi dobro nego je pobrojano što je u ovih dvije i pol godine dobro napravljeno, što je još u planu i projektima za što je svakako zaslužan i SDP. O načinu kako se došlo do toga dalo bi se pričati.

Predbacuju vam da možda tražite drugog partnera za preslagivanje kockica i da je ovo samo predigra?
-  Ma, naravno da ne. Decidirano. SDP je uvijek bio iskren i siguran partner i tako će biti i ubuduće. Dok god je to tako i s druge strane. Da bi u Orahovici nešto promijenili i imali većinu, mi bi trebali u koaliciju s HDZ-om. A taj film ipak nećete gledati.

Pa u čemu je onda problem ako gradonačelnica kaže da se sastaju, informiraju…?
- Gledajte, ako je normalno komuniciranje prvi put od donošenja proračuna za 2019. godinu (a bilo je to u prosincu prošle godine ) tek u rujnu ove godine, nakon 9 mjeseci onda ne treba ništa pojašnjavati. Na kraju, sastati se samo „da ti kažem da sam odlučio to i to, a ti samo trebaš na vijeću podržati“, bez uvažavanja drugog mišljenja, nije koalicijski niti partnerski odnos. Zapošljavanje i imenovanje u gradu bez konzultacija sa strankom s kojom si u koaliciji, koja ima predsjednika gradskog vijeća, jednostavno nije normalno.

Razlog je na kraju nepotizam ili?
- Kako smo već nebrojeno puta izjavili, SDP ima nultu stopu tolerancije na korupciju, kriminal i nepotizam. O svemu ovome ste mogli razgovarati i s kolegom Medenicom, isto bi Vam rekao. O zapošljavanju člana gradonačelničine obitelji  na mjesto u Odjelu za financije gradski SDP, po stoti put podvlačim, kao koalicijski partner nije bio upoznat. Par dana prije nego je osoba dobila ugovor  s tim su upoznali predsjednika Gradskog vijeća koji je upozorio da to nije dobro i decidirano odbio takvo nešto prihvatiti.

Gradonačelnica kaže da prihvaća sve konzekvence koje se mogu javiti kao posljedica tog čina?
- Na području Virovitičko-podravske županije trenutno je 34 diplomiranih ekonomista. U Osječko-baranjskoj ih je 236. Spominjem i susjednu županiju jer par gradova su im bliži nego Virovitica. Nevjerojatno da se baš nitko ne javi na natječaj za takav, ipak primamljiv posao. Ali sve da je i tako, ne možeš zaposliti svoju sestru pa još bez natječaja. Jednostavno, nema opravdanja.

Što dalje, jeli to kraj koalicije?
- Osobno, ne vidim to kao kraj. Došlo je do nesuglasica, nesporazuma i takve stvari se dešavaju. Nakon svakog „rata“ sjeda se za stol i dogovara „miran“ suživot i suradnja. Nadam se takvom slijedu i u ovom slučaju, vrata SDP-a su otvorena. Kako u gradu Orahovici tako i u Virovitičko-podravskoj županiji. Ne želimo prijevremene izbore, građanima Orahovice to ne treba, a i preskupo je. Ukoliko i dođe do takvog raspleta netko drugi će morati objasniti zašto.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije SDP