Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  SDP

Mate Vukušić nakon unutarstranačkih izbora u SDP-u: Građani Hrvatske žele jak i aktivan SDP, alternativu kriminalom prožetoj HDZ-ovoj Vladi

  Goran Gazdek           05.10.2020.         2777 pogleda
Mate Vukušić nakon unutarstranačkih izbora u SDP-u: Građani Hrvatske žele jak i aktivan SDP, alternativu kriminalom prožetoj HDZ-ovoj Vladi

Srazom Peđe Grbina i Željka Kolara u drugom krugu završen je izborni proces u SDP-u. O novom i bivšem predsjedniku, viroviitčko-podravskim SDP-ovcima u vrhu stranje i budućnosti SDP-a razgovarali smo s Matom Vukušićem, predsjednikom Županijske organizacje SDP-a Virovitičko-podravske županije

Rezultat je očekivan?
- Kolega Grbin je novi predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske, četvrti nakon Račana, Milanovića i Bernardića. Očekivano ili ne, ne mogu to sa sigurnošću reći. Percepcija šire javnosti bila je na strani Grbina, neke ankete davale su prednost Kolaru a prvi krug je u ozbiljnu prednost stavio opet Grbina. Ono što je najvažnije za nas članove SDP-a je da je taj proces završio, tri mjeseca nakon katastrofalnog rezultata na parlamentarnim izborima stranka je bila na marginama svih zbivanja u RH, nacionalno ali i lokalno. Osim nekih sporadičnih istupanja u javnosti mi smo se bavili sami sobom. Na sreću to je iza nas, SDP čeka ogroman posao, vremena je malo.

* Birali ste i druga tijela stranke. Imate li predstavnika sa naše županije u središnjim tijelima?
- Da, uz predsjednika stranke birali smo predsjedništvo i potpredsjednike te Glavni odbor. Za Glavni odbor kandidiralo se pet kandidata, a s najviše glasova prošao je kolega Medenica iz Orahovice. U predsjedništvu nemamo predstavnika obzirom naša da izborna jedinca obuhvaća svih pet slavonskih županija, a mi smo najmanja i po članstvu s pravom glasa. Prošli su kolege Sabo i Hajduković te kolegice Borzan i Gaća i ovom prilikom im čestitam. Kao i kolegi Medenici koji će našu županijsku organizaciju predstavljati u Glavnom odboru. Naravno, čestitam i svim kolegicama i kolegama s naše županije koji su sudjelovali u izbornom procesu.

* Da se vratimo predsjedniku stranke. Bivši predsjednik podnio je ostavku nakon poraza na izborima za Sabor. Možete li prokomentirati Davora Bernardića?
- Ostavka je bila jedini razuman potez koji mu je u tom trenutku bio na raspolaganju i dobro da je to napravio. Bernardić je čovjek iznimno inteligentan, širokog spektra znanja, elokventan, uporan čovjek i borac. Na žalost, za nešto veliko u politici nedostajala mu je karizma, liderstvo i sposobnost formiranja tima sposobnih ljudi koji bi ga trebali okruživati. Previše je vremena trošio na vraćanje usluga nekim članovima koji su ga gorljivo podržavali i to nas je koštalo i ovih zadnjih izbora. Priču o listama smo već prošli pa ju nema potrebe ponavljati. Ni jedan predsjednik SDP nije toliko puta obišao stranačku bazu, infrastrukturu a istovremeno nije uvažavao ničije mišljenje s terena nego samo nekolicine "poslušnika" tipa Njonje. Ne ide to tako, ako imaš namjeru stvoriti uspješan tim i nakon toga imati rezultat.

* To je bilo malo žestoko prema bivšem predsjedniku?
- Tražili ste moje mišljenje i komentar Davora Bernardića, dobili ste ga. Nema potrebe stavljati u celofan.

* Što očekujete od novog predsjednika, je li je Peđa Grbin čovjek-lider i karizmatik?
- Kolega Grbin će imati priliku u kratkom vremenu pokazati ozbiljnost i istinitost onoga što je promovirao prilikom obilaska terena u kampanji za predsjednika SDP-a. Peđa je prepoznatljiva osoba u političkom životu Hrvatske, jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika, ne samo iz redova SDP-a. To je već solidna refernca. Da li će biti lider mislim da će se pokazati u kratkom vremenu koje je pred nama, već nakon konstituiranja predsjedništva, Glavnog odbora, a onda i prvih poteza i odluka koje će donositi. Zbog specifičnih odnosa u zadnje tri-četiri godine sigurno će biti pod žešćim "povećalom" dijela članstva ali nadam se, u interesu stranke, da će znati odgovoriti i takvim izazovima. Pred SDP-om je turbulentan period u kojem će se stranka u što kraće vrijeme morati konsolidirati, u što sam uvjeren, ali i pripremiti za lokalne izbore u svibnju iduće godine. A to je sutra.

* Niste imali baš potporu bivšeg predsjednika. Očekujete li sada "korektniji" odnos?
- Županijska organizacija SDP-a pa tako i sve općinske i gradske organizacije uvijek su uspješno izvršavale sve zadaće koje su pred nas stavljane hijerarhijski, od vrha prema dolje. Prošlo rukovodstvo imalo je, unatoč turbulencijama, kontinuiranu potporu u provođenju politika pa i onda kada nismo bili baš najsretniji s nekim rješenjima, pogotovu kadrovskim. Novoizabrani predsjednik i rukovodstvo imati će bezrezervnu podršku u vraćanju SDP-a na razinu koju zaslužuje a to je liderska uloga na ljevici u Hrvatskoj ali i normalizaciji poljuljanih odnosa unutar stranke. I kako je kolega Grbin najavio i zatražio, podržati ćemo sve dobro ali ćemo i prvi reagirati na ono što smatramo da je loše i štetno za SDP. Drugačije postupanje bilo bi loše za SDP, pogotovo dugoročno. A građani Hrvatske žele jak i aktivan SDP, žele alternativu ovoj nevjerojatnim kriminalom prožetoj HDZ-ovoj Vladi. A Socijaldemokratska partija, unatoč trenutnim slabostima, jedina je alternativa za bolju i normalnu Hrvatsku.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
7.10.2020. 21:46
Previše ega u redovima SDP , trebat će vremena da se SDP zbroji. Za stranku i i program , te opredeljenje potrebna je žrtva , nažalost u SDP malo je takvih članova.
Franjo Knežević
6.10.2020. 11:48
Već pomislih da mi je dragi velečasni nestao u prostorima povijesne zbilje, malo prizivam Tuđmanštinu, čiji je on idolopoklonik. Poštovani Vicko, vi prozivate ili pozivate novo izabranog predsjednika, naše, moje stranke, čak govorite o karizmi, koju on po vama nema. Obraćam vam se s poštovanjem i retoričkim pitanjem, kako bi se vi osjećali da stanete pred njega, za petnaest minuta bi vas zabolio vrat od gledanja u nebeske visine. Vi govorite o sljedbenicima i štovateljima komunizma, a vi dobro znate da je veći spisak glavonja na listi vama ZNA se stranke, čije skute ljubite i klanjate se istima. Sličica kojom se predstavljate je fatamorgana za one koji vas ne poznaju, identično vašem razmišljanju i stavu spram, drugačijih od vas.


Još iz kategorije SDP