Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Izbori 2021

Mate Vukušić: Moja vizija je županija za sve njene građane a ne samo podobne i odabrane

  Mate Vukušić           09.04.2021.         3748 pogleda
Mate Vukušić: Moja vizija je županija za sve njene građane a ne samo podobne i odabrane

Mate Vukušić je SDP-ov kandidat za župana Virovitičko-podravske županije na predstojećim lokalnim izborima. U predizbornom članku predstavlja nam se s par biogrfiskih crtica, analizom društveno-političkog i gospodarskog trenutka i pogledom u budućnst: Moja misija je osigurati preduvjete za stavljanje u funkciju svih resursa s kojima raspolažemo a to je jedini put stvaranju dodanih vrijednosti nužnih za oporavak i prosperitet. 

 "Biografski" uvod...
Rođen sam 16.02.1967. u Moroviću, Vojvodina. Od 1993. nakon "humane" razmjene kuća s obitelji sam doselio u okolicu Virovitice i tu sam do danas. Od 1993. radio sam u firmi pokojnog strica Dragutina Vukušića do 1998. Od 2000. zaposlio sam se u Poljopromet d.d. na proizvodnji octa i na tom mjestu radim i danas kao tehnolog i rukovoditelj Tvornice octa. Tijekom ovih 20 godina promijenila su se dva-tri vlasnika a ja i dalje radim posao koji sam počeo te 2000. godine i dok god u tome uživam a bude potrebno firmi, to ću i raditi. Proizvoditi, stvarati dodanu vrijednost neprocjenjiv je privilegij kojega, na žalost, danas u ovoj županiji ima sve manji broj ljudi zahvaljujući, između ostalog, i ekipi koja skoro tri desetljeća nije napravila ništa osim "spaljene zemlje".

"Politički" put...
U Socijaldemokratsku partiju učlanio sam se nedugo nakon dolaska u Viroviticu i tu sam, evo, već 28 godina. Kada bih htio prepričati samo ono što bi se činilo najzanimljivije u političkom djelovanju u ta nepuna tri desetljeća, potrajalo bi. U tom vremenu sudjelovao sam u tridesetak izbornih ciklusa, što lokalnih, parlamentarnih, europarlamentarnih i predsjedničkih. U SDP-u Virovitica obavljao sam poslove povjerenika, tajnika gradske organizacije zatim sam bio predsjednik gradske organizacije, tajnik županijskog SDP-a, stručni suradnik stranke za Virovitičko-podravsku županiju a od 2016. godine sam predsjednik županijske organizacije. U Gradsko vijeće Virovitice prvi put sam biran 2001. godine te sam tu ulogu imao dva mandata, do 2009. Od te 2009. godine izabran sam u Županijsku skupštinu gdje sam do danas. Zbog svojih uvjerenja i poimanja temeljnih životnih vrijednosti član sam Udruge antifašista odnosno tajnik sam na županijskoj razini. Antifašizam smatram jednim od najvažnijih pokreta u povijesti civilizacije.

Virovitičko-podravska županija "iz mog oka"...
Zanimljivi su podaci o našoj, Virovitičko-podravskoj, županiji iz više kutova gledanja. Recimo po broju stanovnika. 2001. godine bilo nas je oko 93.500. Danas je, prema procjenama oko 74.000 (po broju osiguranih osoba je još nekoliko tisuća manje ). Dakle, oko 20.000 stanovnika je manje u županiji koju aktualna vlast ocjenjuje kao iznimno uspješnu, gdje se povlači najviše EU sredstava po osobi na razini RH. Nelogično je, naravno, da iz županije koja tako dobro stoji u 20 godina odseli 20.000 ljudi. Ako analiziramo "uspjehe" zadnjih nekoliko HDZ-ovih županijskih garnitura primijetiti ćemo da se u začaranom krugu vrte škole i dvorci. I Zapadna obilaznica koju je u državni proračun još 2001 stavio SDP. Onda se rasteglo dok se nisu "sredili" imovinsko pravni odnosi, promijenili projekti i konačno realizirala.

GRADNJI ŠKOLA NAJVIŠE SE RADUJU KUMOVI
Gradnja sjeverne obilaznice počela je 2014. otvorenjem radova od tadašnjeg SDP-ovog ministra Dončića a završena je 2017. I, naravno, sustav navodnjavanja. Za 150 milijuna s cijelih dva korisnika! I sada se radi faza II. Super investicija ali vjerojatno ne za poznatog korisnika odnosno korisnike. Ako se vratimo dvorcima i školama za konstatirati je da je obrazovanje na vrhu ljestvice prioriteta svakog društva. Ali gradnja škole za jednog, dva ili ni jednog učenika je bahatost ili puko zadovoljavanje potreba nekog građevinskog „kuma“. Ulaganje odnosno održavanje povijesne, kulturne baštine je također segment kojega se ne smije zanemariti. I OK su takvi zahvati ako ih financira EU. Međutim, radi se tu o prioritetima.

PRIMARNA PROIZVODNJA: OSTALI SAMO IZLAZINI ĐONOVI KLOMPI
A prioritet broj jedan, daleko ispred svih drugih, je primarna proizvodnja i prerađivačka industrija. Iz tih sektora stvara se dodana vrijednost iz koje se može servisirati komunalnu infrastrukturu, kulturnu baštinu, sport, obrazovanje, zdravstvo. Imala je ova županija što reći u domeni poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke industrije u neka, ne baš tako davna, vremena. PIK Virovitica ( iza devedesetih pretvoren i usitnjen u Poljopromet, Agroservis, PG Lukač, PG Gradina, Poljoprivreda Suhopolje, Antunovac, Kooperacija, Tvornica šećera ), OPECO, Virovitičanka, Ukus, Uzor, Ognjen Prica, GAJ Slatina, KIO Orahovica....sve sami gospodarski giganti od kojih su neki bili sinonim za izvrsnost i uspješnost na nivou bivše države. Sve to je uništeno, devastirano, opustošeno i na kraju nestalo pod tridesetgodišnjom HDZ-ovom upravom u ovoj, nekada najslađoj županiji. Od ponosa županije šećera i klompi ostale su klompe čiji su se đonovi toliko izlizali da im je korak u budućnost ozbiljno upitan.

DVA BOLNIČKA RAVNATELJA
Kada već spominjem zdravstvo važno je napomenuti da imamo Opću bolnicu u Virovitici koja je opterećena lošim međuljudskim odnosima, manjkom medicinskih kadrova, a porast u broju zaposlenih, interesantno, najviše je iz područja održavanja i tehničkog sektora dakle, nemedicinskog osoblja. Institucija koja je ujedno i najveća firma u našoj županiji (cca 700 zaposlenika) zaslužuje veću pažnju i brigu, kako od strane osnivača tako i resornog ministarstva. Uz generalni problem svih bolnica s dugovanjem veledrogerijama enormne iznose za neplaćene lijekove mi smo ovdje imali protuzakonite odluke osnivača koje su rezultirale s dvoje ravnatelja s istim ovlastima u isto vrijeme a bez sankcija za odgovorne. Sve su to građani platili a o tome je u zadnjih godinu ili dvije bilo i previše rečeno. Na žalost, bez efekta.

PORAŽAVAJUĆI PARAMETRI USPJEŠNOSTI
Ipak, da nastavim sa zanimljivostima i specifičnostima naše županije. U vremenu od 2010. pa do 2017. broj upisanih u osnovno školstvo pao je sa 11.800 na 6.900. To je nepunih 5.000 učenika. Zamjetan pad je i kod srednjih škola. Parametri uspješnosti Virovitičko-podravske županije su krajnje poražavajući. Po plaćama, po BDP-u među zadnje dvije ili tri županiji smo u Hrvatskoj. Po siromaštvu, na žalost, prednjačimo. Slučajno je brutalno iskren prije par dana na sjednici gradskog vijeća Virovitice bio gradonačelnik Kirin i rekao: Mi smo (HDZ) zadnjih 20 godina samo pričali a sada ćemo konačno i početi s realizacijom brze ceste!! E pa ako svako njihovo obećanje budemo čekali 20 godina onda.....

Što i kako u slijedeće 4 godine...
26 godina je jedna te ista, HDZ-ova ekipa vladala ovom županijom. Kažem vladala a ne služila i odgovorno upravljala nego ju devastirala i opustošila. Nemam namjeru davati pusta obećanja jer građani su od istih već umorni i razočarani. U prilog tome govori podatak da svaki dan, u prosjeku, našu županiju napusti jedna četveročlana obitelj (oko 1.400 stanovnika godišnje). Najsiromašnija i najzapuštenija smo županija u Hrvatskoj. Moja misija je osigurati preduvjete za stavljanje u funkciju svih resursa s kojima raspolažemo a to je jedini put stvaranju dodanih vrijednosti nužnih za oporavak i prosperitet. Moja vizija je županija za sve njene građane a ne samo podobne i odabrane. Županija u kojoj će se živjeti i raditi a ne odlaziti. Mojim izborom osigurati će se nulta stopa tolerancije na kriminal i nepotizam.

 O cjelovitom programu i rješenjima za Virovitičko-podravsku županiju konkretnije će biti riječi na predstavljanju naše koalicijske iste SDP-HSPD.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Izbori 2021