Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Aktualnosti

Masterplan prihvaćen, virovitička bolnica tužbom utjeruje dugove za vraćanje kredita

        12.06.2014.         2238 pogleda
Masterplan prihvaćen, virovitička bolnica tužbom utjeruje dugove za vraćanje kredita

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila Prijedlog nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, klinika i općih bolnica za razdoblje od 2014. do 2016. godine. Riječ je o dokumentu u javnosti poznatom kao Masterplan. Ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je jučer posljednji put sudjelovao na sjednici Vlade, rekao je da se radi o dokumentu na koji se čekalo dvadeset godina koji uvodi red u sustav.

Dokument se zasniva na dva temeljna načela - integraciji i supsidijarnosti u medicinskom smislu, odnosno određivanju načina na koji se pacijenti moraju liječiti. Planira se integracija 21 od 31 bolnice, a tri glavne provedbene mjere su smanjenje broja "akutnih" postelja, uz izrazito povećanje broja postelja u dnevnim bolnicama te postelja za produljeno dugotrajno liječenje i palijativnu skrb. Plan će štiti najranjivije skupine stanovništva - djecu te starije osobe koji ponekad trebaju postelje za produljeno dugotrajno liječenje. Trenutni broj hospicija dvostruko veći nego kad sam došao u Ministarstvo zdravlja, a taj broj zaokružiti na europski i svjetski standard", rekao je Ostojić.

Govoreći o Masterplanu, sada već bivši ministar, u Virovitici je rekao: "U 23 godine, Masterplan nikada nije napravljen. Mi smo ga napravili, kasnili smo točno 18 dana. Preko 50 posto prijedloga onih koji ga kritiziraju je već bilo u Masteplanu, a pored toga prihvatili smo još 15 posto novih prijedloga. To je ključni i vrlo važan dokument koji do sada nitko nije imao hrabrosti napraviti. Napravili smo ga upravo zbog ovakvih djelatnika kakvi su u Virovitici kojima trebamo omogućiti da svoje znanje i vještine iskažu upravo tu u Virovitici, su svojoj domovini, u Hrvatskoj".

Materplan je, međutim, formalni povod da Virovitičko-podravska i župan Tomislav Tolušić ne izvršavaju svoje obveze prema Općoj bolnici Virovitica. Na ime kredita za gradnju nove bolničke zgrade Županija duguje bolnici 800 tisuća kuna. "Kako se župan i Virovitičko-podravska županija brinu o bolnici ogleda se u činjenici da duguju 800 tisuća kuna na ime kredita. Ne izvršavaju svoje obaveze. To je činjenica, to nije otvoreno pismo, nije pjesma ni proza. Ima u Virovitici dosta literarnih uradaka. To treba cijeniti i podržavati. Naravno, za to treba završiti nekakve škole ili barem tečajeve, ali za vračati svoje dugove - to je osnovna ljudska karakteristika. Ili ih vračate, ili ih ne vračate", kazao je Ostojić.

Na pitanje što mogu učiniti bolnica i ministarstvo Ostojić je odgovorio: "Mora funkcionirati pravna država. Naprosto, krediti se moraju vračati, svi ih imamo i to nam je prva zadaća - moramo platiti kredit do 10. u mjesecu. Tako rade normalni ljudi, tako rade normalne pravne osobe i očekuje se od javnih dužnosnika da to rade. Dobro je znati: župan Tomislav Tolušić i Virovitičko-podravska županija to ne rade".

Sanacijska upraviteljica dr. Marijana Živko potvrdila je da će dugovi biti utjerani tužbom. "Kredit se vraća iz decentraliziranih sredstava, ali ono što se ne isplaćuje je onih 15 posto učešća koje je Županija dužna isplaćivati bolnici. Radimo da dugove utjeramo tužbom", kazala je dr Živko.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

atma
14.6.2014. 10:26
Pravo je pitanje zašto je prihvaćeno samo 15% prijedloga na poboljšanje Masterplana? Iz inata, ili ...?
mirovnjak1
14.6.2014. 9:40
Nije u "trnjenju" leđa problem, već ima li pomoći.
Ja mislim da se uvaženom Velečasnom ni klanjanjem a bogami ni molitvom više ne može pomoći.
Za to moj Sulejmane "Klanjaj" ti za one kojima će to pomoći.
jedna.
14.6.2014. 9:05
gosp. siniša ne beri brigu za sulejmanova leđa šetnja s psom liječi sve
siniša prpić
13.6.2014. 22:39
Sulejmane, kučo stara, utrnut će Ti leđa....., ali neka, vrijedit će.

youtube.com/watch?v=xdaZ3TYxMyI
Sulejman veliki
13.6.2014. 20:58
Bolestan čovjek! Klanjam se za tebe.
bać joza
13.6.2014. 17:55
Prema pisanju Slobodne Dalmacije, jedan od prvih poteza novog ministra zdravlja, Siniše Varge, bit će rušenje Masterplana bivšeg ministra Rajka Ostojića. Naime, prema navedenom, bivši ministar Rajko Ostojić, tvrdio je kako će se novim Mastreplanom, uštedjeti oko 400 milijuna kuna godišnje, dok suradnici novog ministra imaju novi izračun. Oni su utvrdili potpuno suprotno. Prema njima, Masterplan za hrvatske bolnice, prema kojem Opća bolnica Virovitica treba potpasti pod Koprivničku, donosi dodatni trošak od 1,5 do čak 2 milijarde kuna, što još više dovodi u pitanje kompetentnost Vlade na čelu s Zoranom Milanovićem, koja je navedeni plan usvojila na svojoj sjednici kao zadnji potez bivšeg ministra Ostojića. Ako se obistine napisi, biti će to još jedna potvrda koliko je navedeni Master plan bio loš za zdravstveni sustav kao i za Opću bolnicu Virovitica, o čemu već dugo govore u Virovitičko-podravskoj županiji…
Sulejman veliki
12.6.2014. 21:26
mirovnjak1, baš briga bać jozu što žoan za svoja nedjela plaća iz naših džepova.
bać joza se baš kao i župan već davno odnardio, ne zna kako narod živi i briga njih za proračun.
mirovnjak1
12.6.2014. 18:34
Bać Joza
Tvoj miljenik jedino uredno plaća kazne i oštete ljudima za uvrede kada se dokaže da iznosi neistine. To je i mogao preskočiti ali nije, jer bi onda šteta bila za njegov đžep, a on o svom đžepu i te kako vodi računa pa nakon presuda uredno plati privatne obaveze.
Za obaveze županije ga boli neka stvar pa ne plaća na vrijeme. To radi tek nakon tužbi i nakon pravomoćnih presuda uz dodatne troškove iz đžepova ljudi županije. Za to će zaredati opravdane tužbe, a neke su i pokrenute, za rasipanje javnog novca da bi dokazao svoju političku moć
bać joza
12.6.2014. 15:18
Vjerojatno će i veledrogerije krenuti istim scenarijem i tužiti HZZO za neplaćene lijekove. Ajde konačno da se uvede red. Da svi počnu plaćati ono što su uzeli.
siniša prpić
12.6.2014. 15:15
Tako to rade normalni. Doista.


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.