Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kultura

MASKE DO DASKE Radionica zabavila Virovitičane – najmlađi i njihovi roditelji pokazali svoju kreativnost

  Ivana Horvat           12.02.2018.         1694 pogleda
MASKE DO DASKE Radionica zabavila Virovitičane – najmlađi i njihovi roditelji pokazali svoju kreativnost

Privremeni prostori Gradskog muzeja na Trgu kralja Tomislava tog su dana bili puni ne samo kreativnosti i boja, već i smijeha, sreće, a pronašlo se i poneko drvo. Upravo se tamo održavala javna radionica pod nazivom „Maske do daske“ povodom, poklada ili maškara. Na javnu radionicu odazvali su se mnogi, tu je bilo od najmlađih, a našli su se i poneki malo stariji. Voditeljica radionice Anamarija Kučan, pomoću slikovne prezentacije uputila je svakog polaznika u jedan poseban svijet - svijet maski.

„Drago nam je vidjeti posjetitelje u ovolikom broju na našoj javnoj radionici Maske do daske povodom poklada“, kazala je Anamarija.

Voditeljica je bolje objasnila odakle je crpila inspiraciju: “Bazirali smo se na ideji tradicijskih maski diljem svijeta, uključujući naravno i naše poznate baranjske buše kao jedan od uzora. Baza je zapravo mimika groteske kroz maske koje su prisutne od početaka likovnosti i danas je prisutna u nekakvim tradicijskim običajima. U ovom periodu, bazirali smo tu priču na tradiciji karnevala i magije, otpraćanje zime i dočekivanje proljeća s našim svojevrsnim drvenim maskama.“

Objasnila nam je malo više o procesu pripreme radionica: „Kada godišnji ciklus počinje, njegujemo tematske okosnice u vezi nekakvih običaja tijekom godine. Onda smo usmjereni na dio pedagoških aktivnosti orijentiran na javnost što najčešće uključuje roditelje s djecom. Tako da smo dio aktivnosti organizirali za one malo spretnije u oslikavanju drveta, a drugi dio za jednostavnije situacije likovnosti za malene kako bi usvojili te bazne linijske odnose i simetrije i kontraste.“

Nakon slikovne prezentacije, radionica je podijeljena u dvije prostorije. U prvoj prostoriji nalazili su se najmlađi i najuzbuđeniji u radionici. Šareni jastučići, papiri, flomasteri sve ih je spremno čekalo, a sobu je u kratkom roku ispunio glasni dječji smijeh. Svoje papirnate maske, obojali su šarenim i veselim bojama. Kada su završili sa svojim maskama, mašte im nije ponestalo već su počeli iscrtavati i raditi maske na svojem licu. Kakve maske rade i kako im je bilo na radionici objasnili su Ena i Naja.

„Crtam jednu smiješnu gospođu iz Japana i ima strašnijih maski od mojih. Mislim da je ova radionica super jer svi radimo zajedno, u društvu smo i ima jako puno šarenih i lijepih boja“, rekla nam je Ena, učenica trećeg razreda katoličke osnovne škole.

Naja, učenica drugog razreda osnovne škole objasnila je svoju masku: „ Moja maska je malo smiješna. Bojam ih pastelama i mislim da će ispasti malo čudna zbog crte koje sam napravila na očima. Nikada nisam radila ovakvu masku. Ovdje je zabavno, mogu se družiti i upoznati nove prijatelje, a za maškare se budem maskirala u zločestu vješticu.“

U drugoj prostoriji stariji su svoje zamišljene kreacije prenosili na komad izbrušenog hrastovog drveta. Dovoljni su samo kistovi, voda, crna i bijela boja, snalažljive ruke i velika mašta za izradu unikatnih maski. Komade drveta izbrusio je i pripremio Matko Kolesarić, a trebalo mu je ukupno 6 sati za cijelu obradu. Osim što je pripremio materijal, okušao se i sam u izradi maski, pa je pokazujući svoga veselog navijača, komentirao kako bi trebalo biti više ovakvih radionica u koje se mogu uključiti i stariji.

Jurica Kajić i Anja Duršak stariji su polaznici ove radionice. „Mislim da je ovo zanimljivo iskustvo, čovjek se ovdje može opustiti i izbaciti svoju kreativnost na drvo. Pokušavam malo crtati s predložaka ali većinom improviziram i dodajem svoje elemente, pustio sam maštu na volju“, kaže Jurica.

Anja Duršak je dovela i svoju djecu. „Došla sam ovdje sa svojom djecom i cilj mi je da se oni zabave i opuste, ali s obzirom na to da su i za nas pripremili komade drveta, to je za nas veliki izazov. Namjera je da se maske postave u gradu, pa se trudimo dati sve od sebe.“

Drvene maske bit će izložene u svojevrsnu instalaciju u prostoru Palače i trebale bi na vjetru stvoriti određenu buku što je jedan od elemenata karnevala koja je u prošlosti označavala ritualne magije poklade i istjerivanje zlih sila. Osim toga, posjetitelji će se moći fotografirati iza maske koja simulira lice.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura