Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Dossier Dolci

MARKO LIVAJA U DOLCIMA Dolci. Marijanac. Retencija. Suhi potok. Akumulacijsko jezero…

  Mate Vukušić           07.04.2023.         5114 pogleda
MARKO LIVAJA U DOLCIMA Dolci. Marijanac. Retencija. Suhi potok. Akumulacijsko jezero…

Ponukan izjavama župana Igora Androvića na aktualnom satu sa zadnje sjednice i neutemeljenim kritikama na „moj račun“ a u vezi projekta Marijanac, otišao sam u naselje Dolci kako bih se na licu mjesta uvjerio u činjenično stanje (koliko to mogu laički procijeniti) te kako bih od mještana, još jednom, čuo što je zapravo temeljni problem i prijepor sa županijom i Hrvatskim vodama. Nisam mislio na ovu temu govoriti prije slijedeće sjednice Županijske skupštine naše županije ali su me mještani Dolaca uvjerili da ne treba čekati nego odmah reagirati.

Da podsjetim, jedini razlog što sam se uopće upustio u raspravu po pitanju zamišljene gradnje retencije i akumulacije Marijanac je bila činjenica da su mještani o namjeri gradnje tog projekta na njihovom zemljištu (koje moraju prodati) obaviješteni tek kada su im u polja zabijeni kolci i crvene armaturne šipke. Punih 16 godina nakon što je to osmišljeno od strane Hrvatskih voda a županija je imala zadaću to imovinsko-pravno (ili kako već) pripremiti. Nisam se upuštao u ispitivanje da li to uopće ima smisla, da li je tehnički opravdano i funkcionalno, dakle, bez propitkivanja treba li nešto takvo na području Dolaca. Razlog je bio samo jedan - pomoći mještanima Dolaca koji su, prema njihovim riječima, izigrani od svoje županije koja mimo njihova odobrenja želi Hrvatskim vodama isporučiti njihovu zemlju. Koju oni NE ŽELE prodati. NE ŽELE!

Nije u pitanju cijena zemljišta, oni o prodaji svoje zemlje jednostavno ne žele niti razgovarati. A ono na što su posebno ogorčeni jest način kako je sve pripremljeno njima iza leđa, ciljano, s namjerom da ih se dovede pred svršeni čin. Županija je tajnu čuvala dugih 16 godina. Sve dok nije došlo vrijeme za kolčenje. I opet bez da je itko vlasnicima zemlje to priopćio, upozorio ih na to. Slušajući petnaestak mještana koji su iznosili svoje dojmove i ogorčenje zbivanjima teško je zamisliti da je takvo što moguće.

Ali, na terenu, u živo – slika poprima neke sasvim drugačije obrise i otkriva činjenice o kojima ni župan Andrović, niti dožupan, niti pročelnica Hegedušić ne govore javnosti. Otud valjda i potreba da se o tome ne govori javno. Bez medijskog eksponiranja. A kunemo se u transparentnost djelovanja institucija lokalne i regionalne samouprave.

Župan izjavljuje da su „oni“ od početka „tog slučaja u komunikaciji s njima (mještanima) i predsjednikom mjesnog odbora“. Podsjetiti ću da je početak tog slučaja bio 2007. godine. Županija je u komunikaciji s mještanima zadnjih četiri-pet mjeseci. Što je s ovih prijašnjih 15 godina?

Traženje od Hrvatskih voda da nakon 16 godina preispitaju smisao i suvislost projekta akumulacije i retencije Marijanac je podatak koji sam po sebi govori o neozbiljnosti, traljavosti a pogotovo nekorektnosti prema mještanima Dolaca.

Izjava „da ćemo riješiti ovaj problem u miru i tišini, bez medijske pompe, bez medijskih prepucavanja, a naravno na korist svih žitelja Dolaca“ je najblaže licemjerna. Pa upravo bez te „pompe“ i medijskog izvještavanja se mještanima iza leđa 16 godina radilo na kupnji zemljišta protiv njihove volje i bez njihova znanja.

Iskreno, nadam se da ćemo na slijedećoj sjednici Županijske skupštine rasvijetliti do kraja ovaj, blago rečeno, mutan posao.

Do tada, treba podvući nekoliko činjenica: Suhi potok, koji valjda prijeti poplavom Dolcima i okolici, jedva da ima vode za umiti se. Jedan od dijelova koji treba potopiti je trenutno pod stoljetnim hrastovima. Mještani su uporni u svojoj namjeri ne prodati zemlju koja im je izvor egzistencije, kažu, pod svaku cijenu.

Kao ilustracija činjenici da je županija u projektu Marijanac radila sve, samo ne u interesu mještana Dolaca je i ova stranica iz dnevnih novina od nedjelje 5. prosinca 2021. godine gdje je objavljen oglas (ili što već) da će se „obilježavanje parcelacijske linije“ vršiti 7. i 8. prosinca! Oglas je objavljen na sportskoj stranici ispod slika Marka Livaje i Brune Petkovića.

                                                                          

Zbilja za nevjerovati je kako to mještani Dolaca nisu primijetili a „radi se o njihovoj zemlji“! Bilo bi smiješno da nije žalosno. Žalosno je ako je ovaj oglas dao Geodetski zavod Split kojem su se mještani trebali javiti. Ako su oglas dale Hrvatske vode ili županija a nisu obavijestili o istome mještane to je onda i žalosno i jadno.

Eto, ne radi se ovdje o „rušenju ugleda županije“, netko drugi to već duže vrijeme radi, nego čisto izvršavanje prisege koju sam skupa s ostalih trideset vijećnika i vijećnica dao da ćemo raditi za dobrobit i u interesu svih žitelja ove županije. I u Virovitici i Orahovici, Slatini. I Voćinu i Pitomači. Naravno, i u Dolcima.

Mate Vukušić,
predsjednik SDP-a Virovitičko-podravske županije
potpredsjednik Županijske skupštine

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Dolci