Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Dossier Križić

Mario Vrbanić za Telegram: Raskrinkao sam pomoćnika ministra branitelja Nenada Križića i zbog mene je smijenjen. HDZ-ovci mi sada nude stan, ako povučem izjave

  Drago Hedl/Telegram           03.08.2019.         10217 pogleda
Mario Vrbanić za Telegram: Raskrinkao sam pomoćnika ministra branitelja Nenada Križića i zbog mene je smijenjen. HDZ-ovci mi sada nude stan, ako povučem izjave

d osobe iz vrha HDZ-a, Mario Vrbanić (49), dragovoljac Domovinskog rata, nedavno je dobio brojeve mobitela premijera Andreja Plenkovića, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića, saborskog zastupnika i šefa HVIDRA-e Josipa Đakića, ministra branitelja Tome Medveda, glasnogovornika Vlade Marka Milića, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikole Mažara, te Petra Mrkonjića, načelnika Sektora za gospodarenje i upravljanje nekretninama, također u Središnjem uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje - piše Drago Hedl u Telegramu.

Vrbaniću, koji godinama pokušava riješiti svoj stambeni problem jasno je, tvrdi, rečeno: stan ćeš dobiti onog trenutka kada nazoveš sve te ljude, povučeš izjavu da te bivši pomoćnik ministra Nenad Križić nagovarao da krov nad glavom riješiš provalom u neki prazan stan, te kada se Križić vrati na mjesto s kojega je zbog tebe smijenjen.

Kompromitirajuće SMS poruke

Nenad Križić u siječnju ove godine, zbog Telegramovih napisa, smijenjen je s mjesta pomoćnika ministra branitelja nakon što smo objavili kompromitirajuće SMS poruke kolje je slao Vrbaniću. U više poruka Križić je upućivao Vrbanića da u Vukovaru nađe kakav prazan stan namijenjen braniteljima, provali u njega, a da će on, Križić, s Nikolom Mažarom (državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje), srediti da ovaj ”malo okrene glavu” i progleda kroz prste.

Objava tih skandaloznih SMS poruka, kao što smo rekli, stajala je funkcije Nenada Križića. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u početku je žustro branio Križića, a Marija Vrbanića javno, na televiziji, prozvao lažnim braniteljem. No, s obzirom na to da su Križićeve poruke eksplicitno poticale na kazneno djelo, 17. siječnja razriješen je na sjenici Vlade, iako je kasnije Uskok zaključio da ga neće goniti jer da “nije počinjeno kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti”. Mariju Vrbaniću nakon svega je iz vrha ministarstva branitelja, tvrdi, poručeno kako nikada neće riješiti svoj stambeni problem.

Proslijeđeni brojevi iz imenika

Međutim, kasnije mu je ipak, izgleda, ponuđena mogućnost. Trebalo je samo povući izjave o Križiću, tvrdi. Vrbanić nam pokazuje brojeve mobitela do kojih se, osobito kad je riječ o broju predsjednika Vlade, baš ne dolazi lako. Vidi se da su preposlani iz imenika osobe koja sve te brojeve ima, a čiji je identitet poznat Telegramovom novinaru. Provjerili smo i autentičnost poslanih brojeva, i svi zaista pripadaju osobama koje se spominju, uključujući predsjednika Vlade.

“Nagovarali su me da povučem izjavu, ali ja to ne bih učinio pa makar nikad ne dobio stan i makar spavao pod mostom”, kaže Vrbanić. Razgovaramo s njim u malom stanu u Vukovaru u kojem privremeno živi, zahvaljujući prijatelju koji mu je na neko vrijeme omogućio krov nad glavom. Duboko je potresen nepravdom koja mu je učinjena. Bolestan je, dnevno pije šaku različitih lijekova, među kojima su i antidepresivi i sedativi. Živi od opskrbnine, odnosno naknade od 1140 kuna mjesečno koju dobivaju nezaposleni hrvatski hranitelji.

Medved ga proziva lažnim braniteljem

Svoj braniteljski status, zbog birokratskih zavrzlama, uspio je riješiti tek nedavno. Pokazuje nam potvrdu Ministarstva obrane, Uprave za ljudske potencijale, Sektora za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima da je stekao status dragovoljca Domovinskog rata, uključivši se u obranu zemlje 30. srpnja 1991. No, unatoč tome, nakon što je razotkrio šokantne SMS-ove bivšeg pomoćnika ministra Nenada Križića, Tomo Medved na televiziji ga proziva lažnim braniteljem.

“Kada sam dirnuo u taj osinjak bio sam izložen neviđenim uvredama i prijetnjama”, kaže Vrbanić. ” i to samo zbog toga što su me godinama zavlačili u ostvarivanju mojih prava i onda nagovarali da provalom u stan riješim problem. Pa zar u ovoj zemlji stvarno nigdje nema 30-ak metara četvornih koje bih, kao dragovoljac Domovinskog rata, mogao dobiti da imam gdje živjeti, ovakav bolestan i bespomoća”, kaže Vrbanić za Telegram.

Pomaknuli su ga 300 mjesta na listi?

Dodaje kako je na listi za dobivanje stanova, prije nego što je riješio status dragovoljca ali i prije nego što je izašao sa SMS prepiskom u kojoj su ga nagovarali da provali u stan, bio na dvjesto i nekom mjestu, a sada, nakon što je Križić smijenjen i nakon što ima potvrdu o dragovoljačkom stupanju u obranu Hrvatske, pomaknuli su ga na 534. mjesto!

“Izlazim s istinom, jer nemam što izgubiti, budući da ništa ni nemam. Ali boli me nepravda, izjave ministra Medveda i drugih dužnosnika kako su njima svi branitelji jednaki, a mene se godina šikanira”, kaže.

Ministarstvo kaže da nema pravo na stan

Na naš upit Ministarstvu branitelja zbog kojih razloga Vrbanić ne može ostvariti pravo da dodjelu stana ili jednokratnog novčanog iznosa za kupovinu nekretnine, odgovoreno je kako ”pravo na dodjelu stambenog kredita za kupnju stana ili kuće odnosno mogućnost kupnje stana pod povoljnijim uvjetima od tržišnih, glede kamata i rokova otplate ostvaruju članovi uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, te HRVI iz Domovinskog rata i članovi uže obitelji umrlog HRVI sukladno članku 83. st. 4. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji”.

No, kako je Mario Vrbanić, kao dragovoljac u borbenom sektoru sudjelovao manje od dvije godine, tvrde u Ministarstvu hrvatskih branitelja, ne ostvaruje pravo na dodjelu stambenog kredita, kao niti dodjelu financijske potpore za kupnju prve nekretnine. Također, rečeno nam je, Vrbanić ne ispunjava zakonske uvjete za ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje sukladno odredbama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

‘Teško sam bolestan i na kraju snaga’

No, na naše pitanje zašto se Mariju Vrbaniću osporavao status dragovoljca Domovinskog rata, kada je iz potvrde Uprave za ljudske potencijale Ministarstva obrane od 8. veljače 2019., vidljivo da ima status dragovoljca, te je li izložen svojevrsnoj odmazdi i šikaniranju zbog toga što je u javnost izašao s podatkom kako ga je bivši pomoćnik ministra hrvatskih branitelja nagovarao da stambeni problem riješi provalom u neki od slobodnih stanova, iz Ministarstva hrvatskih branitelja nisu nam odgovorili.

“Mada sam teško bolestan i na kraju snaga, od borbe ne odustajem. Ali, koliko ću još izdržati, ne znam”, kaže ogorčeno Mario Vrbanić, dragovoljac Domovinskog rata.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

rodjo orban
6.8.2019. 20:05
Ja szam szjebao celi pravoszudni szusztav RH pa eto prebaci krivnju na mene..
Lp isz Niszkozsemszke,,zsemlje u kojoj nema Dorheca,,dobro organizsiranih raszbojnika hrvatszke :)


Još iz kategorije Dossier Križić