Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Rijeka: Jedan pacijent ima simptome koronavirusa
Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti
MORH poziva za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

  Poljoprivreda

Mario Spudić i Tomislav Kuharić pobjednici Dražvog prvenstva Hrvatske u oranju

        28.08.2010.         5072 pogleda
Mario Spudić i Tomislav Kuharić pobjednici Dražvog prvenstva Hrvatske u oranju

Mario Spudić iz Karlovačke županije u kategoriji „plug ravnjak" sa 96 bodova i Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije u kategoriji „plug premetnjak"  sa 109 bodova pobjednici su 8. natjecanja orača Republike Hrvatske koje je danas održano u Suhopolju. Njima i svim ostalim sudionicima pehari, priznanja i zahvalnice uručeni su na svečanosti kasno poslijepodne pod šatorima jer se spustila kiša. Tomislav koji na obiteljskom gospodarstvu uzgaja  pedesetak komada muznih krava i junadi i obrađuje 40 hektara zemlje, već treći put na državnim prvenstvima osvojio prva mjesta. „To je dokaz da sam nešto napravio, da nisam badava gubio vrijeme. Svake godine je konkurencija sve jača pa mi ove pobjede više znače. Predstoji nam svjetsko prvenstvo i što više treninga jer nam osvojiti iznad 20. mjesta", izjavio nam je Tomislav.

Mario je i prošle godine bio u najbolji u svojoj kategoriji pa je danas bio prezadovoljan što je potvrdo taj uspjeh za koji je sada posve siguran da nije došao slučajno. „Treniram kad oremo jer obrađujem 60 rali zemlje, a pred natjecanja sam po cijeli dan na traktoru i njivi.  Sad mi predstoje pripreme za Svjetsko prvenstvo u Švedskoj iduće godine", kazao nam je Mario.

Današnje natjecanje iznimno uspješnim ocijenio je dr.sc. Ivan Katalinić, predsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača.

„Svake godine je sve bolje, za ovo natjecanje u Suhopolju mogu kazati da je najbolje organizirano do sada. I kvaliteta oranja je svake godina sve viša pa mogu slobodno reći da su natjecanja orača učionice na otvorenom. Svi ovdje uče, i oni koji su orali i oni koji su gledali. Upravo je poanta ove priredbe da povećamo kvalitetu oranja u Hrvatskoj, da sa kvalitetom oranja povećamo i ratarsku proizvodnju jer kvaliteta oranja u prinosima sudjeluje sa 8 posto. Priredba je uspješno završena, domaćini i organizatori pokazali su visoku razini znanja, sposobnosti i umješnosti. Ovo je jedna od najvećih ruralnih priredbi koja sjedinjuje i povezuje ljude. Mi ovdje možemo, ne samo pričati o tome što radimo već često puta imati rame za plakanje da kažemo sve one naše tegobe i probleme koje nas vežu u agraru. Ovo natjecanje je i dio pripreme za Svjetsko prvenstvo u oranju koje je povjereno Hrvatskoj 2012. godine. Bit će to velika prigoda, ne samo za hrvatsku poljoprivredu već za turizam i cijelo gospodarstvo jer na jednu takvu priredbu dođe desetke tisuća ljudi", izjavio nam je dr Katalinić.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.