Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Aktualnosti

Marija Navarra udaljena s mjesta ravnateljice COOR-a u zbog optužnice za zloupotrebu položaja i ovlasti

  Marija Lovrenc/Večernji list           10.04.2014.         9167 pogleda
Marija Navarra udaljena s mjesta ravnateljice  COOR-a u  zbog optužnice za zloupotrebu položaja i ovlasti

Dvije godine pokušavao je Marin Grakalić, akademski slikar i diplomirani profesor edukacijske rehabilitacije dobiti posao učitelja likovnog odgoja u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (COOR) u Virovitici. Smatrajući da ima dva završena fakulteta koji čine jedinstveni spoj kompetencija za rad u školi za djecu sa teškoćama u razvoju, nije ni slutio da će se njegova želja za punom satnicom pretvoriti u Sizifov posao sa sudskim epilogom.

 "Na prvi sam se natječaj javio 2012. godine. Bila je riječ o 12 sati, pola satnice koji su mi nedostajali", sjeća se Marin, koji godinama predaje likovni u Osnovnoj školi u Grubišnom Polju, prvog puta kada su ga odbili, zbog nepotpune dokumentacije. Preslike diplome koju nije stigao ovjeriti. Drugi put razlog je bio – nije dovoljno stručan. Treći jer nije ostavio dobar dojam na intervjuu.

"Škola je svaki put zaposlila nestručnu osobu i raspisala novi natječaj u roku od nekoliko mjeseci. Ja bih se opet javio i opet opet bio odbijen", sjeća se Marin koji je konačno dobio posao, ali sreća je bila kratkog vijeka. Radio je samo tjedan dana. Nastao je novi problem. Nije se mogao dogovoriti sa ravnateljicom oko satnice.
"Predložio sam da sve sate odradim u dva dana u tjednu. Mislio sam, manje ću putovati, uštedjeti ministarstvu novce za prijevoz, a ujedno prilagoditi satnicu objema školama. No ravnateljica nije htjela ni čuti. Uvjetovala je da moram raditi svaki dan, a to nisam mogao ispoštovati", kaže Marin koji je, ogorčen svime što je prošao, dao otkaz i prijavio slučaj inspekciji. Dok ga je s jedne strane odbijao kao nestručnu osobu, Centar je na radno mjesto nastavnice likovnog zaposlio N.V. Prvostupnicu odjevne tehnologije s položenim pedagoškim kompetencijama.

Od 2007. do 2013. godine ona je neprekidno radila u školi, na raznim mjestima, sa čak 17 potpisanih ugovora o radu. Školski odbor dugo vremena nije ni znao za Marina, kao ni za druge stručne kandidate koji su odbijeni jer je o njihovom zaposlenju odlučivala isključivo ravnateljica Marija Navarra.  

Školski odbor udaljio ju je sa mjesta ravnateljice, na kojem je bila punih 18 godina, jer se protiv nje na Općinskom sudu u Virovitici, vezano uz slučaj M. Grakalića, vodi postupak u kojem je optužena za zloupotrebu položaja i ovlasti. Optužnicu je lani u prosincu podnijelo Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, nakon što je M. Navarru krajem listopada iste godine prijavila prosvjetna inspekcija, Samostalni sektor za inspekcijski nadzor PJ Osijek. Poslove ravnatelja do obustave kaznenog postupka ili pravomoćne presude u Centru će obavljati njena zamjenica Nevenka Gruban.

Bio je to presedan nakon godina i godina u kojima su inspekcije dolazile i odlazile iz Centra, a sumnjivi natječaji, zapošljavanje nestručnih ljudi, preuveličan broj učenika i druge afere o kojima se šaputalo u kuloarima, a pripisivali su se samovolji ravnateljice M. Navarra i njenom utjecaju kao javnoj osobi, ostajali samo predmet priča i ništa više.

"Prosvjetni inspektori dolazili bi i odlazili, papirnato upozoravali, naređivali. Uzalud. Godinama se suštinski nije ništa rješavalo niti sankcioniralo, sve do sada", potvrđuje i Melita Ključec, predsjednica Podružnice sindikata hrvatskih učitelja COOR-a koja kaže da je inspekcija u Centru bila barem jednom godišnje. Tko je tolerirao takvo ponašanje, je li riječ o utjecaju koji ravnateljica uživa u političkim krugovima pa si je mogla dopustiti veću slobodu nego drugi i godinama vladati željeznom rukom, pitanje je koje se ovih dana glasno postavlja u Virovitici.

"Mogla si je dopustiti takvo ponašanje samo uz blagoslov školskog odbora i lokalne politike čiji je utjecaj sezao do ministarstva", mišljenja je i M. Ključec. Jedna je od rijetkih zaposlenica koja se ne boji javno govoriti o stanju u Centru, iako, kaže, riskira odmazdu i novi mobbing od strane ravnateljice. U Centru godinama nema mjesta za ljude koji se usude postaviti pitanje uz neku školsku odluku ili imaju svoje mišljenje o nekom problemu. Kontrola koja je značila da će školski odbor nekad dobiti samo polovične informacije i da se odluke ravnateljice nisu smjele preispitivati, osim u rijetkim slučajevima, došla je do toga da se učitelje snima sigurnosnim kamerama i od njih traži pismeno očitovanje zašto su, primjerice, nekoliko puta u smjeni otišli na toalet. Tri godine te kamere služe samo za zastrašivanje učitelja, a nikada nismo dobili odgovor jesu li u Centar postavljene zakonito ", kaže M. Ključec.

Pokušali smo o cijeloj situaciji razgovarati i sa Marijom Navarrom, no do nje u dva dana, unatoč pozivima u Centar i na broj mobitela, nismo uspjeli doći. Školski odbor udaljio ju je, iako je još u rujnu prošle godine viša inspektorica Sofija Glavaš iz Osijeka podnijela školskom odboru prijedlog za njeno - razrješenje. Nimalo bezazlen prijedlog temeljila je na četiri ključne točke, nalaze inspekcijskih nadzora koji su utvrdili ozbiljne povrede zakona. Između ostalog, M. Navarra, stoji u obrazloženju prijedloga, nezakonito je zaposlila M.Š. na mjesto pedagoga, iako joj nadležno ministarstvo nikada nije dalo odobrenje za to radno mjesto. M.Š. punih je 14 mjeseci, prije negoli je drugostupanjskim rješenjem dobila zabranu rada, u školi radila 'na crno'. Nikada nije bila na platnoj listi, a ravnateljica ju je plaćala novcem koji je drugo ministarstvo, socijalne politike i mladih, uplaćivalo Gradskoj riznici za sasvim drugi svrhu – poludnevni boravak odraslih osoba s mentalnim oštećenjima. Nadalje, bio je tu i nalaz prof. R. Cimpermana iz Agencije za odgoj i obrazovanje koji je krajem 2012. godine, zbog niza nepravilnosti tijekom nadzora, rad ravnateljice kao stručnog voditelja škole ocijenio nezakonitim, nekvalitetnim, nestručnim i štetnim za učenike škole. Zašto školski odbor nije postupio po prijedlogu inspektorice?

"U tom trenu, sagledavajući sve činjenice, nije bilo elemenata za razrješenje ravnateljice M. Navarra, po svim točkama prijedloga po kojima smo trebali i mogli u tom trenu postupiti, mi smo postupili", odgovara Alen Bjelica, predsjednik školskog odbora.

Školski odbor, nije teško zaključiti, zacijelo nije želio riskirati nezakonito razrješenje ravnateljice, eventualnu tužbu i gubitak sudskog spora u tom slučaju pa je odluku o razrješenju prepustio - višoj instanci. Odbijeni prijedlog vratio je samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor u Osijeku, koji ga je pak proslijedio Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Šest mjeseci kasnije, na ministrov potez u cijelom slučaju, i dalje se čeka.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mara Schino
14.12.2016. 9:33
Pa svi manijaci i šizofrenici su "strogi" i vladaju željeznom rukom. Sad svi znamo da je Staljin bio paranoik, Hitler i paranoik i šizofrenik i narcis. A svi su ih slušali, uvlačili im se s druge strane... Ništa novo.
josip
15.4.2014. 6:32
Pa ovo nije uopće za novine. To je svakodnevica u VPŽ. Politika vedri i oblači i to je postalo normalno. Upravljaju, školama, bolnicama, javnima pa čak i privatnim firmama. Za posao moraš biti član zNa Se.
fitilj
12.4.2014. 10:46
@atma dakle ima Nade, samo je problem u tomu što s takvom Nadom odosmu stramputicom i beznađe!
atma
12.4.2014. 9:41
@fitilj, dakle ima Nade, ali nema nade :)
fitilj
11.4.2014. 23:57
Je, je Nada uvijek postoji, pa evo vidiš i ova naša Nada Čavlović Smiljanec koja se je ulaskom u politiku riješila svih problema i dugova kao da je 150 godina vrijedno i pošeno radila!
atma
11.4.2014. 22:18
Vrlo je važno uvidjeti da živimo u dobu u kojem će se svakim danom smanjivati religioznost, istinoljubivost, čistoća, tolerancija, milosrđe, životni vijek, fizička snaga i pamćenje. Na neki način je dobro što živimo na samom početku tog lošeg doba i da postoji nada za prevladavanjem tog ludila. Nada uvijek postoji, ali bez istinske volje za promjenom neće biti boljitka.
fitilj
11.4.2014. 21:32
@atma točno tako, još i danas me zaboli srce kada se sjetim kako je vapio u onom kokošinjcu od sabora.

Nažalost dok o sudbinama pošteni, stručnih i moralnoh osoba odlučuju lupeži i kojekakve stranačke poturice i klimavci loše nam se piše!
atma
11.4.2014. 17:01
@fitilj, dovoljno je prisjetiti se kako je prošao Ortinsky, zar ne?
fitilj
11.4.2014. 12:49
@slavonac11 vjerujem da bi i ostalih par tisuća ovakvih slučajeva u VPŽ izišlo u javnost da banda lopovska i mafija nakon onog krivokletnika Mladena Bajića na čelo DORH-a nije postavila njegov klon Dinka Cvitana.

Dok je tako pravna će država funkcionirati po dnevno političkim potrebama onih kojima bi Remetinec i ostale zatvorske ustanove trebale biti dugogodišnja, ako ne i trajna kućna adresa!

Zato dok mafija
slavonac11
11.4.2014. 11:27
šteta što i ostalih par tisuća ovakvih slučajeva u VPŽ ne izađe u javnost
fitilj
11.4.2014. 9:31
Gle, ipak se kreće!


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.