Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Dossier Palm

Marenić apelirao na medije da se suzdrže od istraživačkih članaka i komentara dok ne stignu službeni rezultati istraga jer štete gradu

  Goran Gazdek           23.07.2019.         5402 pogleda
Marenić apelirao na medije da se suzdrže od istraživačkih članaka i komentara dok ne stignu službeni rezultati istraga jer štete gradu

Poput nedavnih skandaloznih izjava predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović kojima na sramotan način daje naputak novinarkama i novinarima kako trebaju  svoj posao raditi „u interesu države“, zamjenik virovitičkog gradonačelnika Damir Marenić na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća od medija traži da šute dok ne završe službene istrage u slučaju krađe najmanje 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna kako ne bi "radili štetu gradu“.

„Apeliram na sve naše sugrađane, vijećnike i pogotovo na medije. Nemojmo nasjedati i objavljivati neprovjerene informacije i od toga raditi konstrukcije jer to radi štetu gradu. Molim za strpljenje svih nas jer sve ove radnje koje se sada provode imaju svoj konačni završetak i službeno izvješće. Ovo što se u medijima dade čitati nanosi štetu pojedincima i gradu kao instituciji“, kazao je Marenić i to ponovio nekoliko puta u raznim prigodama

Slično je ponovila i predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss.

Privremena pročelnica Ureda za gospodarstvo i financije Vesna Grbac pozvala se, braneći gradonačelnika Ivicu Kirina, na Zakon o kaznenom postupku: „Podnositelj kaznene prijave ne može davati nikakve informacije“.

Kirin je, naime, podnio kaznenu prijavu protiv mrtvog pročelnika Siniša Palma.

„Ne možemo ništa govoriti i donositi sudove, mišljenja i uvjerenja bez vjerodostojne informacije, činjenica i argumenata“, rekla je gospođa Grbac.

Marenić, a kasnije i pročelnica Grbac, čak su zatražili od vijećnika (i medija) da u slučajevima kada i govore o nekim informacijama koje cure iz gradskih ureda kažu tko im je što i kada  rekao.

„Štitit ću svoje izvore i ne želim ih otkriti jer su iz redova HDZ-a,a ja držim do njih. Nije problem u našim nagađanjima nego u tome da nam ne dajete dovoljan broj kvalitetnih informacija. Virovitička i hrvatska javnost vam ne vjeruju. Ne vjeruje vam ni vaše HDZ-ove članstvo i najgore od svega ne vjeruju vam knjigovođe“, rekao je Siniša Prpić (HSDP).

Zdravko Rengel (HSS) upitao zamjenika Marenića da pojasni dvostruka mjerila kada je u pitanju novinarsko izvještavanje: Kako to da novinari u svim medijima ne bi trebali objavljivati neprovjerene informacije, a na ICV-u to mogu? Drugom riječima, jesu li informacije objavljene na portalu koji kontrolira Ivica Kirin provjerene?

Odgovor zamjenika Marenića je urnebesan!

„Kada sam zamolio da se objavljuju samo provjerene informacije to se odnosi na sve, i medije i fizičke osobe na društvenim mrežama. Konkretan članak objavila je gospodična, reći ću, jedna od rijetkih diplomiranih novinara u gradu Virovitici koja je svoju titulu stekla obrazovanjem i moje mišljenje je da nemam razloga ne vjerovati u njezinu objavu i sve što je tamo prikazala“, odgovorio je.

Iako je, za razliku od Kirinovog poučka novinarima na prvoj sjednici nakon saznanja neviđenog lopovluka kada je povisio glas i prijetio tužbama, Marenićev apel djelovao blago, bilo ga je mučno slušati kako ponavlja mantru o suzdržavanju jer štetimo gradu.

Hrvatsko novinarsko društvo je, reagirajući na izjave hrvatske predsjednice, poručilo kako posao novinarki i novinara nije raditi u interesu bilo koje politike, nego u interesu javnosti. Podsjetilo je na devedesete godine prošlog stoljeća kad su pojedini novinari, apologeti tadašnje vlasti, javno govorili: "Ako treba, lagat ću za Hrvatsku."

Marenić i gradska uprava bi, valjda, da svi novinari, poput „gospodične s diplomom“ lažu za Viroviticu. Dobro, nije bio tako izravan to je moja konstrukcija, ali šutnja, prešućivanje činjenica, služenje vladarima i umanjivanje štete objavom agitpropovskih članaka nije ništa drugo nego sudjelovanje u zločinu.

U ovoj do grla korumpranoj zemlji građani više ne vejruju službenim istragama - ni policiji, ni DORH-u, ni državnim revizijama, ni internim kontrolama. Ostaju im još samo mediji. Naš je posao tragati za istinom ma kakva ona bila i koliko god bila štetna za grad u kojem živimo. Veću štetu od smrti mladog pročelnika i krađi 17 milijuna kuna, da se zaustavimo samo na ovom slučaju, ne možemo napraviti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

rodjo orban
23.7.2019. 21:52
Ne možemo ništa govoriti i donositi sudove, mišljenja i uvjerenja bez vjerodostojne informacije, činjenica i argumenata“, rekla je gospođa Grbac.
Draga moja goszpodjo Grbac,,pa hrvatszki szudovi szude na osznovu indicija,podobnoszti,,sztranacke pripadnoszti,,braniteljszkog sztatusza i szlicnih szranja .
E pa nabijem ja te Vase postene szudove,,szveszkupa sza minisztrom pravoszudja ..
Da ne citiram milosztivog Djakica sza onim Odjebi :)
Pametni
23.7.2019. 15:36
Bolje da ne govore ništa .jer sve što kažu , kažu protiv sebe .
Koja je to novinarka icv o kojoj se govori u tekstu???


Još iz kategorije Dossier Palm